Tre goda lätta vegetariska måltider


Broccolibiffar med ost & vitlök
bro
Det här behöver du till 6 stora biffar:
500-600 gram broccoli
4 ägg
2 dl riven lagrad ost
2 1/2 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta
chiliflakes ( efter smak och tycke)
salt

Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Koka broccolin några minuter. Häll bort vatten och grovhacka ner den i en skål.
Vispa äggen med en gaffel och vänd ner i broccoliskålen. Rör ner ströbröd, riven ost, chiliflakes & salt & riv ner vitlöksklyftan.
Forma till biffar och lägg i smord ugnsform. Ställ in i ugn i cirka 25 minuter, vänd biffarna efter halva tiden.

Serveras med mos

* * * * * * * * * * * * * * * *

Snabba Piroger
pi

Dessa snabb-piroger kan man fylla med vad som helst- ta det du gillar bäst.

Du behöver till 9 piroger :
3 ark med filodeg
1 halloumiost (150 gram)
1 ägg
1 msk grädde
1/2 dl basilika
5 stycken finhackade körsbärstomater
Rapsolja

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. ta fram ugnsform och klä med bakplåtspapper- och pensla pappret med rapsolja. Ta försiktigt fram de tinade filoarken- de är rätt spröda så fort de kommer luft på dem. Vispa ihop ägget och grädden med en gaffel, riv osten , hacka basilikan och finhacka tomaterna och rör ner i äggblandningen.  Dela sen varje ark på 3 och fördela fyllningen på dem och rulla ihop dem till  pirogpaket ( detta var det enda svåra , med denna maträtten- för de blev liksom inte så där snygga som man skulle vilja)  Lägg sedan pirogerna på den olja bakåplåtspappret- och pensla översidan på pirogerna.
Ställ in i mitten av ugnen tills de blir gyllenebruna ( cirka 10 minuter) håll koll så de inte bränns.

Servera med tomatsallad och sweetchilisås.

* * * * * * * * * * * *

Vegetarisk lufsa
lufsa

Det här behöver du :
12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,  Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten. Blanda sedan detta med potatisen.  In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.

Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.

 

0
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
7 år sedan

Lufsa lät spännande, tack för tipset. Eftersöker verkligen fler veg.rätter så super!

Malin
7 år sedan

Jag tackar som vanligt för att du erbjuder fler och fler vegetariska alternativ. Jag har en fråga som kanske du kan svaret på. Vet du vad jag kan använda istället för ägg? Det måste ju vara något som binder. Jag har nämligen en dotter som är vegan och hon äter ju ingenting från djurriket. Alla andra ingredienser har jag hittat alternativ till. Bland ungdomarna här vi bor är det hur vanligt som helst att vara vegetarian eller vegan. Skolorna erbjuder numera alltid flera vegetariska/veganska alternativ och köttkonsumtionen har minskat drastiskt enligt kostrådschefen i kommunen. Ja de som ska ta över vår värld tänker väldigt annorlunda vad det gäller mat och konsumtion. Fairtrade är ett hyllningsord här hemma. Det är bara jag som ska lära mig också…….Tack för en underbar blogg.

Dzeni
Reply to  Malin
7 år sedan

Kanske kan jag vara till hjälp- istället för ägg så tar jag chiafrö- 1 ägg 1 msk chia blöttlägger innan, så det bildas slemih hinna. innan använde jag linfrö. har också samma verkan och psyllium frö eller mjöl. Prova fram.

Nästa inlägg

Potatisplättar

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x