Laxplanka med räkor

 

Välkommen fredag!

Jag sitter här och planerar helgens middagar, har inte riktigt bestämt vad det blir än. Laxplanka med extra allt åt vi förra helgen, och det kan jag varmt rekommendera. Så himla gott med lax dessutom. Och det ser faktiskt mer komplicerat ut än vad det är, så bli inte rädda för att prova. Planka är bästa bjudmaten ! Skulle du inte råka ha denna fantastiska 80-talspryl som planka just är haha… så går det tillaga i ugnsform också.

Missa inte att följa mig på instagram @jennysmatblogg för fler mat- & baktips

img_5104

img_5125
Det här behöver du till 4 st Laxplanka:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)

4 fina färska laxbitar
Kokad sparris ( både grön & vit)
citron
färsk dill
handskalade räkor

Citronsåsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
2 msk nypressad citronsaft

Gör din laxplanka så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen.

Så här kan man spritsa ut moset, har man ingen sprits går det bra att klicka ut moset.
img_5021

Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen.
Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskapade stora räkor.

Smaklig spis. 

4
Prenumerera
Notis om

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
7 år sedan

Det ser helt galet gott ut!
Tror det måste bli lax till lunch idag!
Om det nu är så att man hinner kanske det blir planka till gubben i helgen 😛

7 år sedan

Åh vad gott, måste jag testa! Använder du speciella plankor till fisk eller tar du samma som till kött? Tänker på om det tar smak?
Ha en fin dag!

Jill Hansson
7 år sedan

Hej, va gott det ser ut! Jag undrar bara, ska laxen in igen med potatisen eller ska man ta av den från plankan, blir den inte kall då? Jag tror inte jag förstod det momentet riktigt. Tack för en bra blogg med mycket inspiration.

jennysmatblogg
Reply to  Jill Hansson
7 år sedan

Tack snälla 🙂 den ska in igen

Nästa inlägg

Bästa husmanskosten

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x