Recept plommonmarmelad

Plommonpaj i all ära det är ju bara så gott. Fast har man gott om plommon måste ju koka lite plommonmarmelad också.
Gott till frukostsmörgåsen, eller till ostbrickan.

img_4680-1Jag provar gärna olika varje år. Just detta receptet hittade jag på mittkök.se.
Det blir cirka 2 burkar. Mycket gott med lite citronsmak i det hela. Man kan också krydda upp med kardemumma eller kanel.

Det här behöver du: 
1 1/2 kilo plommon
1 dl vatten
1 kilo socker
saften av 2 citroner

Gör så här:
Räkna plommonen och lägg i en gryta med vattnet. Låt det sjuda med lock i cirka 30 minuter.
Fiska upp kärnorna ( därför viktigt att räkna dem )Häll i socker & citronsaft och låt allt sjuda under lock i cirka 1 timme.
Ta bort skummet som bildas. Du vet att marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet. Ta fram en tallrik och lägg lite marmelad, låt svalna något dra igenom en sked marmeladen. Om den inte genast flyter ihop igen så är den klar.
Häll upp i ren glasburkar och förvaras i kylskåp.

Har du massa plommon över, prova även att göra denna plommonkrämen 

0
Prenumerera
Notis om

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alexandra
7 år sedan

Hej, vad är vegetable shortening? Går det att hitta i vanlig affär eller finns det nåt annat att köpa som är likt?

Sara
7 år sedan

Hej Jenny! Jag höll på att skriva en kommentar med sedan mitt i allt bara försvann sidan där jag höll på att skriva. Nåja, försöker igen! 🙂

Jag ville bara tipsa om ett grymt gott sätt att servera kroppkakor på! Vi älskar också kroppkakor i min familj, men när de är nykokta ser de inte så trevliga ut, mest som bleka klumpar. Så, vi gör degen (vi gör en variant på kokt potatis+vetemjöl+ägg) som vi kavlar ut och skär i fyrkanter och fyller med köttfärs stekt med lök, kryddpeppar och timjan. Sedan stänger vi dem och rullar till små bollar och kokar som vanligt. Sedan hettar vi upp smör+olja i en stekpanna och steker ströbröd tills det blir gyllenbrunt. Då lägger vi i de nykokta kroppkakorna och steker runt dem tills de täcks av ströbrödet och blir knaprigt gyllenbruna. Sedan serverar vi dem med lingonsylt och inlagd gurka. SÅ GOTT! Om du vill kan jag skicka foton på hur det ser ut 🙂

Sedan brukar vi, när vi ändå håller på, göra kroppkakor till efterrätt också! Då tar vi samma deg, men fyller med urkärnade plommon. Vi kokar och steker dem på samma sätt, men serverar med kanelsocker (socker+kanel). Riktigt mumsigt blir det, med saftigt och lite syrligt plommon som möter det söta sockret och de knapriga ströbrödet, mums! 🙂

Har läst om österrikiska varianter på kroppkakor till efterrätt, där de fyller dem med jordgubbar, nutella, sylt, äpplekanel, ja hur mycket som helst! Har dock aldrig testat, men låter spännande! Fast de gör degen på samma sätt som vi, med bara kokt potatis.

Nästa inlägg

Sallad med heta räkor

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x