Öländska kroppkakor

Här kommer receptet på de goda kroppkakorna från igår. Min lillasyster gör faktiskt de godaste kroppkakorna någonsin.
Lyllo mig/oss som blir bjuden dit på kroppkaksmiddag så ofta!

img_4407

Oftast använder vi potatissorten Asterix när vi kokar kroppkakor. Men igår provade vi  med färskpotatis, funkar precis lika bra. Bara lite mer vätska att krama ur.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan, eller lite lite mjöl. 

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

img_4396

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, fast en kökshandduk är faktiskt mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Tillsätta fläsket  i mitten och rulla ihop. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

 img_4444

0
Prenumerera
Notis om

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
7 år sedan

Sååå gott.
Jag är en smålänning som bor i Jämtland.
Älskar kroppkakor men har aldrig gjort dom själv.
Dax att prova nu tror jag.
Tack för receptet,

Kicki
7 år sedan

Bästa som finns men har aldrig gjort själv! Nu måste jag faktiskt testa

Elin
7 år sedan

Ett halvt kg kokt vadå?

jennysmatblogg
Reply to  Elin
7 år sedan

Potatis 🙂 Jag uppdaterade så ingen missförstår.

annin ståhlgren
7 år sedan

Mm , så gott ,, hur länge kokar du dom ?

Tina
Reply to  annin ståhlgren
2 år sedan

Kroppkakor brukar koka ca 1 timme. Iaf de öländska kroppkakorna jag gör.

Sarah
7 år sedan

På trettonafton åt vi kroppkakor (som vi alltid gör denna dag) och för första gången på 32 år var jag med och gjorde dom med pappa ?. Måste ju föra traditionen vidare…. men tråkig som jag är i köket vill jag ALLTID recept men det kunde ju såklart inte pappa berätta exakt och så hittade jag ett här hos dig och visade pappa. Han sa att det är nog precis så hans recept skulle se ut…. så nu kan jag göra ’PAPPAS’ kroppkakor fast med recept. Tack snälla du för det. Jag är så glad att jag till och med ska frångå mina principer om att bara äta på trettonafton..

Nästa inlägg

Fredriks Fika

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x