Regning dag på öland

 

Godkväll i stugorna,

Här har det regnat väldigt mycket idag. Men det behövdes verkligen, så jag ska inte klaga för det. Och här ser ni att vi har fullt med äpplen, även om det börjar trilla ner allt fler och fler. Så idag har jag bakat och kokat kräm & mos. Sen i eftermiddag slutade det äntligen regna, och Nomi vill cykla till fåren. Så det gjorde vi.

IMG_1878 (1)

Förresten vår gamla vedbod här till höger på bild. Vad tror ni om den… Vad skulle ni gjort ? Vi har funderat fram och tillbaka vad man ska kunna använda den till ( eller om vi ska ta bort den) Kan det vara möjligt att bygga in en bastu i den?
Eller är den helt enkelt för gammal och skruttig. Tänkte annars att den är rätt charmig, och att man kunde öppna upp på kortsidan mot ängen, med stora glaspartier och bara bygga någon kvadrats bastu och så en liten altan där runt om…. Vad tror ni som vet, är det är det ens möjligt när det är så gammalt virke som det är i denna. Vi ska ta hit snickare som ska kika på det, för annars tittar vi på att bygga en liten rund bastu, ni vet sådan som man beställer i byggsats. Och det kanske blir fint det också.

IMG_1874

All fallfrukt som trillat ner är vacker att lägga i korgar och ställa på bänkar eller på trappen.
På tal om trapp så väntar vi hem vår stentrapp till framsidan nu till hösten, kommer bli så snyggt.

IMG_1877 IMG_1884

En cykeltur i skogen, bland en och annan vattenpöl.

IMG_1889

Vi brukar gå förbi och klappa fåren minst en gång om dagen,
så nu börjar de känna igen oss när vi kommer.

IMG_1893 IMG_1898

Nu ska jag sätta mig och redigera lite bilder, från dagens alla fotograferingar.
Hann med många mer recept än jag räknat med idag, vilket är trevligt iochförsig

Bästa torsdagen till er! 

0
Prenumerera
Notis om

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
7 år sedan

Vilken härlig dag!! Skoj med bastu-projektet, skulle bli mysigt med glaspartier ut mot ängen som du säger! Kram

7 år sedan

Hej! Jag är byggnadsantikvarie och tycker att boden/uthuset ser ut att vara riktigt fint, vad har den använts till?! Hur gammal är den? I och med att taket ser säkrat ut så är det nog inga problem att bygga om den. Det första jag lägger märke till är att marken runtomkring är hög och sådant kan göra att syllen/fotträet blir skadat. Så skulle ha rensat bort allt högt gräs och rabbatter kring huset. Om byggnaden är timrad så är det lätt att byta ut de undre stockarna. panelen är ju också ett offerlager, så den törs man byta ut, men ska man tänka antikvariskt där så byter man endast ut rötskadade delar och skarvar med likvärdigt virke. Eller är byggnaden uppförd i skiftesverk?!

jennysmatblogg
Reply to  Jennie
7 år sedan

Huset var nog för läääänge sedan använt som en drängstuga, senare stall / hönshus. Tak & halvplan verkar bytt, annars så är nog allt original sedan sekelskiftet.
Jag tänker mer om det var ev. kanske skulle vara skadat av ohyra, men det kanske går att behandla ….
Har hört andra som byggt in sina bastubyggnader…. så tusen tack för dina svar 🙂

Reply to  jennysmatblogg
7 år sedan

Kanske både stall och drängstuga, om inte annat så för att hålla värmen. =)

Ja, ohyra kan nog hantverkare kika på, är det värre angrepp så får man ju ta in Anticimex. Ofta ser man rätt lätt om det är ett pågående angrepp, eller om det är gammalt – färskt sågspån på golvet ex. Oftast lokaliserar man då anledningen till angreppet och åtgärdar orsaken, för att sedan reparera skadorna. Oftast kan det vara så att hus är för täta så att huset inte får ”andas”, målad med fel färg – också här färger som gör att inte panelen får andas, vilket kan leda till att virket murknar under färgen, men färgen ser ff fin ut. Vanliga rötskador och skadeinsektsangrepp är ändå hanterbara, det är när det börjar dyka upp hussvamp och annat liknande som man får börja bli orolig, men hussvamp kräver ju sina komponenter (kalk,trä,fukt).

Sen så klart vilken ambitionsnivå man har. Jag är ju som sagt byggnadsantikvarie och älskar ju gamla hus, gamla byggtekniker och byggnadsvård. Jag är väl medveten om att inte alla är som mig =)

Anna
7 år sedan

Riv inte det fina uthuset!!! Kulturarv ju! Ger ju stugan den gammeldags mysiga känslan man vill ha i ett sommarhus!

marie
7 år sedan

vilken cheddarost använder du?

Susanne
7 år sedan

Jag tänker ”gäststuga” eller ett litet eget krypin till tonåringarna så blir det roligare att följa m till stugan om man får ta med en kompis och ”husera” lite mer för sig själva än med päronen och småsyskon =) De därbyggsatserna till bastu är ju fina och tillverkade för just ändamålet så jag hade satsat på en sådan, kram!

jennysmatblogg
Reply to  Susanne
7 år sedan

Ja vi har skissat på gästhus/ men då tror jag vi river och bygger attefallshus. Det är lite det vi står mellan, bastu eller gästhus 🙂

Eva
7 år sedan

Behåll det. Ser så charmigt ut. Eller bygg ett charmigt attefallshus. Bastu tycker jag ser tråkigt ut och ser aldrig att nån använder dom efteråt.

Carin
7 år sedan

Byt ut sidan mot nya eller gamla stora fönster med spröjs och en dörr in på nått håll. Lägg in tegel som golv och använd som orangeri/ fikamysställe. Korgstolar, fårskinn, växter, tidningar, ljus. Ungefär som fyraårstider/ mittlivpålandet bloggen gör just nu om du följer!

Nästa inlägg

Äppelpaj med kanelcrunch

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x