Lättbakad frasig limpa

Godmorgon på er! 

Det är busväder över växjö, lite som höstväder med kylig luft & en hel del regnskurar.
Vad gör man då? Jo man bakar lite och fyller upp frysen för oväntat besök. Thelma jobbar några dagar till denna veckan, sen är det dags att åka till stugan. Där brukar vädret vara bättre än på fastlandet. *hoppas*

Receptet på denna goding hittade jag på hembakat,  gjorde några ändringar.
Busenkel och supergod. IMG_9120

Det här behöver du till limpan: 
1/2 jäst ( cirka 25 gram)
3 dl ljummen mjölk ( fingervarm )
1/2 dl sirap ( ljus eller mörk)
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

Gör din limpa så här:

Smula ner jästen i en bunke, och blanda ut med den ljumna mjölken till jästen smält. Rör ner sirap, olja, salt och mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Jag lät min deg jäsa i 40 minuter ( det stod inget om jäsning i orginalreceptet )
Forma degen till en limpa och strö över lite mjöl. Lägg limpan på en bakplåtsklädd ugnsplåt.

IMG_9118Skär likte vackra snitt över limpan. Ställ in brödet i en kall ugn och ställ på 200 grader, så jäser brödet under tiden. Låt brödet stå i cirka 50 minuter, eller tills den fått en vacker färg. Låt sedan svalna på galler.
Serveras medan det fortfarande är ljummet.

IMG_9159

1

17 responses to “Lättbakad frasig limpa

  1. Cathrine skriver:

    Hej .Jag gillar dina mat blog väldigt mycket. Mycket goda recept? Jag undrar bara om du har något bra bröd eller kaffebröd recept som är utan mjölkprotein och vetefritt. Mvh Cathrine

  2. Linda skriver:

    Ser jättegod ut!

  3. Josephine skriver:

    Gud så gott det ser ut! Regnar i Göteborg idag så du inspirerade mig till att sätta igång med brödbak! Vilken fin blogg du har 🙂

  4. Malin skriver:

    Hej Jenny! Testade ditt recept och brödet blev jättegott och var väldigt enkelt att baka 🙂

  5. Lotta skriver:

    Men om man har en ugn som kommer upp i grader väldigt snabbt? Ska man ta det successivt upp till 200 grader och hur då?

  6. Monica Furuklint skriver:

    Går det bra att frysa in?

  7. Ida skriver:

    E sugen på att få veta resmålet jag?

  8. Viktoria skriver:

    Vilket superbra recept! Gjorde två limpor när jag ändå höll på. De blev verkligen jättefina. Tack för receptet ?

  9. Veronika Nanne skriver:

    Hej, jag undrar om du jäser brödet 2 ggr då, först 40 min och sedan i ugnen 50 min? Tack för alla dina gosa recept?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Japp:)

  10. Mitt liv 2.0 skriver:

    Jag bakade detta bröd i går och hade till kvällsmat.
    Smält smör och ost, mums….
    Det gjorde succé här hemma 🙂

  11. GunBritt skriver:

    Detta bröd är så himla gott och enkelt att göra…helt klart min favorit

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad roligt att höra GunBritt 🙂

  12. Åsa skriver:

    Hej! Kan man använda rapsolja istället för olivolja? 😊
    Tack för en superbra inspirerande blogg! Många recept i vardagen kommer härifrån 😍 Så omtyckta av både stora och små människor 😃👌🏼

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hej hej
      Självklart 🙂 Vad glad jag blir att du gillar bloggen.
      Kram

  13. Jennie skriver:

    Går det enkelt att göra detta brödet glutenfritt? 🙂 bara att byta ut mjölet?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag har aldrig provat, men det går säkert 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *