Köttbullar med kokt potatis och brunsås

Godkväll i stugorna,

Då var vi hemma från Kalmar, och har precis lagat & ätit klart middagen. Nomi fick välja, och valde inte så förvånande köttbullar med potatis & brunsås. Det är det bästa hon vet, just nu iallafall. Nu lagade vi extra mycket så att vi har lunchen fixad imorgon också. Imorgon är det Melvin som bestämmer middagen…. vet redan nu vad han kommer välja.
Fredag = Då äter vi tacos… Hihi, precis som så många andra barnfamiljer.

IMG_6467

Köttbullar för 4-5 personer:

Smör att steka i
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
salt och peppar

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
2 dl vatten
3 dl grädde
2 msk oxfond
1 – 2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 msk lingonsylt
maizena

Gör dina köttbullar så här;
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Rulla fina köttbullar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan dem tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. ( bara för att de inte ska bli kalla )  Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde, soya & fond och låt sjuda ett par minuter. Sila eventuellt såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och lingonsylt. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. När du är nöjd med kryddningen så lägger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och låter allt sjuda upp på svag värme tillsammans med köttbullarna.

Servera med kokt potatis och lingonsylt.

IMG_6477

1
Prenumerera
Notis om

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena
8 år sedan

Åh vad gott det ser ut….

8 år sedan

En av mina favoriträtter mums!

Pia
8 år sedan

Hej!
Tack för en trevlig blogg!
Ser jättegott ut :-)…..men…..det saknas något viktigt….grönsaker. Jag hade bytt ut lite av potatisen till t.ex broccoli.
Mvh Pia i Skåne

jennysmatblogg
Reply to  Pia
8 år sedan

Gott med broccoli. Vi har alltid grönsaker till maten, igår en vanlig grönsallad 🙂

8 år sedan

Tack för rabatten på Ansiktsmasken, jag ska prova denna,
Vill oxå tacka för så många goda recept, jag är inne ofta här och kollar, fast jag skriver sällan.
Önskar dig en trevlig helg

Amanda
8 år sedan

Ohh – alltså du anar inte vad många recept jag sparat ner till min receptsamling. Kom precis hem från ICA Maxi och veckohandlingen, tror att fyra av sex planerade måltider inför kommande vecka är utifrån dina recept. Krämig kycklinglasagne och dessa köttbullar bland annat. Eller ja, köttbullarna tänkte jag free styla på men nu såg jag ju detta – och det blir helt klart denna variant. Du är grym! Till och med blivit inspirerad att laga vegetariskt…!

/Amanda, 21-årig ssk-student

Nästa inlägg

Kikar förbi lite snabbt….

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x