Krämig Citronpaj

Gottgottigottgott!
Gillar du friska efterrätter- gör denna till valborg. Receptet hittade jag i matmagasinet.

IMG_0961 (1)

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
175 gram smält smör

Fyllning: 
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl grädde
saft av 2 citroner + skal

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Smörj pajformen.
Rör ihop alla torra ingredienser till pajdegen, och rör sist ner det avsvalnade smälta smöret. Tryck ut i formen cirka 24 cm, och ställ svalt i kyl medan du gör fyllningen. Rör / Vispa ihop ägg och socker för hand, vänd ner grädde och citronsaften + det rivna skalet. Vispa ihop för hand tills du har en jämn smet. Fyll upp pajskalet och grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen stannat till sig i ugnen.

Låt svalna ett par timmar ( eller gärna över natten )i kylskåp. Pudra ev. över florsocker innan servering & serveras med lättvispad grädde.

7
Prenumerera
Notis om

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Frida
7 år sedan

Hej Jenny! Ska vispgrädde i fyllningen vispas och vändas i eller ska den vara ovispad och vändas i? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Frida
7 år sedan

Den ska inte vispas innan, utan bara röras/ vispas ihop med äggen 🙂

Viktoria
7 år sedan

Älskar citronefterrätter, tack Jennie! Vad skulle du säga är smakskillnaden jmf m citronmarängpaj förutom marängen? Kram!

Catarina
7 år sedan

Mmmmm såååå mumsig 🙂

Kerstin
7 år sedan

Hur länge ska pajen stå i kylen för att fyllningen ska stelna?

Sara
7 år sedan

Kan man göra denna glutenfri? Vad använder man sig utav då?
Tack för jätte bra recept!

Anette
6 år sedan

Hej! Den är suveränt god! Men har du tips på hur jag slipper att smöret rinner ut i ugnen? Pajen släpper ifrån sig mycket smör som droppar ut i ugnen och orsakar massor av matos. Har försökt täta formen med bakplåtspapper, men det letar sig ändå ut. Hur lyckas du? Mvh anette

jennysmatblogg
Reply to  Anette
6 år sedan

Det har jag inte varit med om.
kanske ska prova en annan form nästa gång? 🙂

Anette
Reply to  jennysmatblogg
6 år sedan

Hmmmm… Använder du form med löstagbar kant? Har provat ett par olika springformar men får alltid samma resultat, att smöret droppar ur.. Kanske är det meningen att man skall använda en vanlig pajform? Annars får jag göra en deg utan att smälta smöret. Det blir oerhört gott, men väldigt svårt att skära eftersom fyllningen och pajdegen separeras från varandra liksom.. ja ja, jag provar igen, skam den som ger sig?

jennysmatblogg
Reply to  Anette
6 år sedan

Jag har för mig att jag hade det till denna. Nästan hundra på det iallafall.
Men prova dig fram, det kan ju vara lite olika från ugn till ugn.

Kram

Jonna
6 år sedan

Hej!
Jag undrar om du vet om man kan ha den i kylen ett par dagar innan den ska serveras? Jag tänkte baka pajen ikväll, men ska inte servera/äta den förens fredag kväll. Klarar den sig, eller kommer den få förändrad smak eller konsistens? Eller kan man frysa den, och sen tina upp och servera?
Mvh, Jonna.

jennysmatblogg
Reply to  Jonna
6 år sedan

Jag hade fryst in den 🙂

Therese
6 år sedan

Underbart god och syrlig! Har bombarderad stackars sambon att smaka olika, denna fick betyg ”bäst i test”

Carina
4 år sedan

Hej! Några år efter upplägg av receptet men det är ju fortfarande lika gott! Glömmer alltid från gång till gång hur mycket fyllningen ska stelna i ugnen. Ska den vara helt stabil eller kan den ”wobbla” lite?

Nästa inlägg

Fisk- & räksoppa

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x