Recept på Ryttarkaka

Hej hej,

Då vart läxorna klara och middagen undanplockad, och har precis landat i tv-soffan. Eller borde kanske heta data-soffan då jag knappt tittar på tv ( förutom en och annan serie ). Igår bakades det en ny variant av långpannekakor. Fick tipset av en vän för lite sen, att jag måste prova att baka Icas Ryttarkakor. Sagt och gjort, eftersom jagvill prova alla nya kakor som låter goda. Dessa är ingen direkt nyhet har jag förstått, men de har gått mig helt förbi. Och nu har även jag provat, och det är en ljuvlig kaka med seg chokadbotten och ett knäckigt segt kokostäcke. Smidig kaka att baka om det ska bli släktkalas eller barnkalas. Prova!

Recept Ryttarkakor IMG_9180

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

1

19 responses to “Recept på Ryttarkaka

  1. Maja skriver:

    Den är så god! Vi kallar den för falsk toscakaka 🙂

  2. Caroline skriver:

    Hej!
    Tack för en underbar blogg!
    Kanske en extremt konstig fråga men…här kommer den ändå… När det står gradantal, är det med över -och undervärme eller med varmluft? Tänker på detta till samtliga maträtter och bakverk.

    Tack för svar ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag bakar oftast med över & undervärme 🙂
      Men funkar lika bra med varmluft, sänk en liten grad eller två.

  3. Sparar detta recept för jag letar ständigt efter recept som jag kan göra sockerfria 🙂 Detta är ett sådant!

  4. Ida skriver:

    Vet att du skrivit det många gånger innan men undrar vad du brukar använda för färg när du målar dina möbler vita. Har en fin gammal tvmöbel som ska målas. Tacksam för svar.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag använder oftast flugger grund färg och sedan en halvblank eller matt färg ( vit ) då jag målar 🙂

  5. Elinor skriver:

    Hej Jenny! 🙂
    går dessa kakorna att frysa in? eller ska man förvara dom i kylen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Funkar jättebra att frysa 😀

  6. Anni skriver:

    Hej!
    Har haft kakan inne med glasyr nu ca 30 min i över och undervärme. Verkar inte bli klar. Vet inte om det beror på att du inte skrivit att man skulle vispat socker och ägg poröst först och sedan blanda i övriga torra ingredienserna och sist smöret. Sökte på nätet i och med att kakan ej verkar bli som den ska och hittade den informationen. Stod ej heller att man ska BREDA över glasyren. Smeten var efter 10 min i ugnen ej bredbar. Då hade man förstått att den skulle varit inne betydligt längre innan glasyren skulle på. Jag klickade på den så det blev relativt jämnt. Får se om den går att förtära till slut eller om det blir soppåsen.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag har inte vispat socker & ägg, de ska röras ihop.
      Hoppas du får ordning på kakan, så surt när det blir tokigt.

      Allt gott

      // Jenny

  7. Anni Norin skriver:

    OK! Tack för snabbt svar! 🙂 Ska smeten gunga efter så lång tid i ugnen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Nej, tyvärr. Kan det vara din ugn som mäter fel gradantal ?
      Den ska ha stannat till sig helt….

  8. Zara skriver:

    Gjorde dessa i tisdags. Kan ha varit bland det godaste jag ätit, så goda!

  9. Malin skriver:

    Liten fundering. Skulle man kunna göra denna glutenfri? Isåfall va tror du är bäst, finmix eller mandelmjöl? Dom är ju rätt snarlika vårt vetemjöl..

  10. Mari skriver:

    Hej!
    Denna vill jag prova! När du skriver ”smält smör och rör ner ägg”… Är inte risken att äggen… Kokar då? Alltså stelnar av värmen? 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ta bort från plattan och rör ner.

  11. Lovisa skriver:

    Hej tack för bra blogg. Men ska de inte står 225 grader istället för gram ugnen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jodå 🙂 Stavfelsnisse som varit i farten 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *