Thailandstips

Godmorgon.

Nu har jag läst igenom alla era frågor och ska försöka sammanställa mina bästa tips. Många av era frågor är samma så jag väver ihop dem så gott det går.

Vi reste hela familjen 2 vuxna och 4 barn ( 6,10,14 och 16 år gamla) Ska ni resa till thailand för första gången rekommenderar jag Krabi och utgå därifrån.

IMG_3375

Fick en fråga om när det är lagom för en barnfamilj att åka till på en sådan här långresa. Många reser till thailand under sin föräldrarledighet, så jag skulle säga att det går bra när som helst. Första gången vi åkte hit var Melvin 11 månder, han lärde sig gå i Thailand. Såklart att resan är lång, men man får ha med presenter & lite mutor på vägen som små böcker eller ostkrokar.  Vaccinationer behövs, ring till er vårdcentral så berättar de vilka. En del dricker dukoral innan de reser för at minska risken för att bli magsjuk, detta har vi inte gjort.

Vi flög med flygstolar till Thailand och bokade våra boende på egen hand hemifrån.
Denna gången bokade vi med fritidsresor, men även Ving & apollo flyger dit direkt. Vi tyckte att det är värt att åka direktflyg utan mellanlandningar med ett charterföretag, även om man såklart flyger ”bättre” med Thai eller Qatar.

Vad flygbiljetterna kostar beror på, kolla in deras hemsidor men jul & nyår är den dyraste perioden. Jag skulle rekommendera flera att åka i början av december, då det är billigare & finns fler hotell att välja mellan. Vi bokade våra flygstolar i Mars, sedan bokade vi hotell allt eftersom här hemifrån via hotels.com, booking.com, agoda.se & sawasdee.com
Åker man vid jul & nyår så gäller det vara ute i god tid. Men åker man när det inte är högsäsong kan man säkert kolla hotell på plats. Vill man bo ”fint” i Thailand så är det 5 stjärnigt som gäller, sen är det såklart inte samma standard som i sverige. Vi bodde  både 3, 4 & 5 stjärnor. På de småöarna är det inga 5 stjärniga hotell, men det finns både på Koh Lanta & Ao Nang.
Många har frågat vad det kostar per natt / hotell – och det beror på vilken standard man väljer. Tyvärr kostar en sådan här resa något mer än en charterresa.. Eftersom fritisresor / ving har bra avtal med sina hotell- men å andra sidan om man åker så långt, får man kanske spara lite extra. För reseupplevelsen blir en helt annan än att bara bo på ett ”lollo & Bernie” hotell med allinclusive i två veckor. ( Inte för att det är fel det heller)

IMG_3296

Vi startade vår resa i Krabi / Ao nang för att vila upp oss några dagar. Sola, bada & shoppa lite.  Och avslutade den på samma sätt, för att ha nära till flygplatsen. Det är inte roligt att befinna sig på någon av öarna om det blir förseningar med båtar / chafförer. Vi resor med resväskor, eftersom vi transporterar oss med båt / chaufför så blir det inte jobbigare att ha en resväska än en rygga. Barnvagn skulle jag rekommendera en enklare sulky att ta med, någon man inte är så rädd om.

Sedan åkte vi vidare till Phiphi öarna. Många frågor om transfer kan jag se, detta behöver ni inte boka hemifrån. Det finns massa bokningsställen, det går dagligen resor mellan Krabi – Phi Phi öarna, Ko Lipe, Ko Mook & Ko Kardan. Det räcker med att boka dessa transfers en dag innan eller två, då via reseförsäljare och de står överallt. Speedboat är det snabbaste sättet att färdas, och dyrast. Sen går det även färjor som oftast tar 1 timme längre, avstånden mellan öarna jag har nämnt är 2-3 timmar. Mellan Koh Mook, Kardan, Koh ngai tar det 15- 20 minuter med longtail. Flytvästar finns på alla longtailbåtar, färjor & speedboat som vi har åkt. Till dessa öar går det turer 1-3 ggr om dagen, beroende på vart ifrån man åker.

Koh Lanta är också ett trevligt ställe, väldigt barnvänligt och det finns flera roliga utflykter där. Gå ner till er reseförsäljare och kolla. Heldagsutflykt eller halvdag, eller hyr en egen longtail och åk till de öarna ni vill se, eller om ni bara vill snorkla.

IMG_3231

Mellan Koh Lanta & Ao Nang bokar man taxi / chafför. Angående bilbarnstol så vet jag att det går att beställa för taxibilarna, hör med dem ni bokar chaufför med.

För 2 vuxna och 2 barn så äter man för cirka 700 bath – 1600 bath, beror på hur mycket man beställer in. Den bästa maten i Thailand ( och billigaste ) hittar man en gata bort från de stora gatorna. Läsk kostar cirka 20 bath i butik. Och något som är dyrt i thailand är vin, cirka 500- 600 bath för en flaska vin i matbutiken. Vill man äta billig lunch så kan man handla snabbmat från matvagnarna, kostar inte många kronor och är alltid jättegod mat.

Maten på restaurangerna  är fantastisk, de är duktiga på att laga mat i Thailand. Men självklart ska man försöka vara försiktig. Vi undviker sallad, och frukt vi inte kan skala själva, is är oftast något som turister blir sjuka av. Under alla ggr vi har åkt till Thailand har Jacob blivit sjuk 1 gång, och Melvin 1 gång. Så visst kan det hända, men det har gått över relativt fort. Det finns vätskaersättning att köpa på deras ”apotek” och även febernedsättande om det skulle behövas.

IMG_3101

Mina tre bästa ställen i Thailand är nog Koh Mook ( kanske mest pga det fantastiska läget hotellet vi bodde på hade )
Och såklart Koh Ngai & Koh Kradan, detta är paradisöar. Ja även Koh Lipe, men där var det mer turister. Fast helt fantastiskt, och det hände lite mer, mer folk, mer restauranger… Hur mycket bör man resa runt undrar ni, ja det beroende på hur rastlös man är. Vi tyckte att 5 nätter på varje ställe räckte, sedan gjorde vi dagsutflykter till öar därifrån. Missa inte att hyra longtailbåtar & ge er ut & snorkla, det finns så mycket vackert. Kooh Mook hade bara ett mindre urval av restauranger. Det fanns några nere i byn och ett par längst stranden & så några till vid Charlies Beach och även utanför detta hotellområde. Vi bodde på hotellet sivilai, och det var enklare & fräscha bungalows precis vid stranden med AC. Någon undrade om myggnät, detta finns i rummen som man fäller ner över sängarna. Myggmedel finns att köpa i alla matbutiker i thailand, så det behöver man inte ta med sig.
Åker man till Koh Mook så välj dagsutflykter till någon av öarna runt omkring ( tror det fanns 4-5 alltsomallt) Vi bokade snorkling & longtailchaffören snorklade också med oss och visade grymt bra ställen med massa nemofiskar.

Något som jag dissar är elefantridning, tycker så synd om djuren. Och på tal om djur, man kan besöka olika ”monkeybeach” på olika ställen i Thailand. Tänk på att detta är vilda djur så håll dig lite på avstånd, för de kan bitas. Vilket innebär ett besök till sjukhuset. Och på tal om djur så frågade någon om ormar, jo det finns vi har stött på 4-5 stycken under våra resor. Något som kanske är självklart för vissa men inte alla är att inte sätta ner fötterna utan att se sandbotten. Detta gäller då man badar, det finns sjöborrar ute i korallreven/ vid stenarna – inte roligt att kliva på någon sådan.

IMG_3038 (1)
I Thailand är det alltid varmt så man behöver inte ha med sig några långbyxor / långärmade tröjor. Man kan lämna in tvätt både på hotell & olika tvättservice, kom inte ihåg vad det kostar. Men inte många kronor, och då lämnar man in tvätten i en tvättpåse, sen får man hämta det dagen efter, funkar smidigt. På de mindre öarna finns inte ATM, så ha med kontanter. I vissa fall får man ta ut 3000 batn per dag på sina hotell, detta är inte många kronor om man ska boka utflykter.

Något som inte finns längre är solstolar direkt på stranden, om det inte är en hotellets privat strand. Inte heller strandförsäljare ser man längre.  Kika gärna tillbaka här i semesterarktivet om ni vill läsa om vilka hotell vi bodde på & vilka stränder vi besökte på varje ställe.

Klara: Vi hade tänkt att åka över till Malaysia / Langkawi- men valde sist att ta Koh Mook / Koh Kradan istället. Men berätta gärna senare vad du tyckte om Malaysia

Ulle undrade varför jag inte var med på någon bild… Men jag är med på några stycken både på blogg & insta.
Men inte så mycket och det kanske är för att jag alltid står bakom, eller bara inte gillar att vara med på bild 😉

IMG_2970

0
Prenumerera
Notis om

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nathalie
8 år sedan

Tack för att du tog dig tid och svarade på våra frågor. Jag har aldrig varit sugen på att åka till Thailand, men du har helt klart omvänt mig =). Tack för en kanonblogg!!!!

8 år sedan

TACK, härligt och tids krävande inlägg, men det ger en hel del tips på hur jag skall tänka nu när vi vill åka nästa jul / nyår.

Fina härliga bilder också..

TACK igen

Kristina
8 år sedan

Tack snälla för Thailand tips, har sparat ned dem för framtiden. Din blogg inspirerar mig att laga nya maträtter och bakverk 🙂
Kristina

Elin
8 år sedan

Thailand har aldrig tidigare lockat mig men efter att ha följt er resa kan jag knappt bärga mig tills jag själv får uppleve dessa fantastiska platser!

Solflickan
8 år sedan

Tack 🙂

Mina
8 år sedan

Hej ! Hur länge sammanlagt var ni på resa i Thailand ?

Annica
8 år sedan

Tusen tack! ?

8 år sedan

Tack för alla tips längs med resan, har varit superkul att följa er! Dottern har nu varit på resande fot i Thailand i 7 veckor och anlände idag till Bali – spännande att se hur det ser ut där och om det är lika enkelt att förflytta sig som i Thailand!

Carro
8 år sedan

Tack!!! Vi åker på torsdag och är så tacksam för tiden du lagt, kontanter till öarna-check. Vi åker till koh lipe och koh mook så tack! O flytvästar funderade jG på igår 😉
❤️

Nästa inlägg

Vaniljhjärtan i långpanna

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x