Lättbakat Julgodis

Mina bästa tips på goda & lättbakade julgodisbitar

Wienernougat
wienernougat

Det här behöver du :
100 gram mjölkchoklad (eller om man hellre vill mörkchoklad 70 % )
250 gram nougat
100 gram flagad mandel

Gör så här:
Rosta mandelns i en torr panna, se upp så den inte blir bränd.Ställ åt sidan och låt svalna.
Börja med att smälta nougaten över ett vattenbad, och när den har smält så bruter du ner chokladen och rör tills allt har smält och blandatssamman.Vänd då ner den rostade mandeln. Häll upp i en form klädd i bakplåtspapper , ju mindre form- ju tjockare blir chokladbitarna. Ställ sedan svalt. Skär i bitar när wienernougaten är kall med en skarp kniv så att du får fina jämna bitar.

Daimrocks

IMG_6177

Det du behöver är :
200 gram mjölkchoklad med Daim
1 1/2 – 2 dl cornflakes ( ta lite i taget )
Gör så här :
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad, smula ner cornflakes lite i taget, tills  du får en ”lagom fast choklad smet.
Klicka ut  små högar på ett bakplåtspapper, ställ svalt  så att de stelnar. Ha dem i  rumstemperatur tio minuter innan de ska ätas.
( Går alldeles utmärkt att frysa )
Söta snöbollar
snobollar1

Det här behöver du:
200 gram vit choklad
2 1/2 dl kokos
skal av 1 citron

Garnering : Kokos eller florsocker

Gör så här :
Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda den smälta chokladen med kokosen och citronskalet.
Ställ dem svalt en stund- men de ska inte bli för kallt. Utan bara så att det går att forma till bollar.
Forma till kulor och rulla i kokos eller florsocker.

Lakritskola
lakritskola

Det här behöver du :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 msk siktad kakao
80 – 90 gram turkisk peppar ( halva påsen – eller mer om så önskas)
1 dl ljus sirap
1 msk smör

Garnering : Doppas i 150 gram mörkchoklad

Gör så här:
Mät upp samtliga ingredienser i en bredbottnad gryta, och låt koka upp under omrörning.
låt koka tills temperaturen nått upp till 120 grader ( ca 12- 15 minuter brukar det ta)
Har du ingen termometer så ska kolan klarar av  * ”kulprovet” innan den är färdig.
När kolan är klar så rör ner smöret, och häll ner i en lagom stor form – klädd av bakplåtspapper.
Låt kolan stelna / och svalna innan du skär lagom stora godisbitar av kolan.
Sedan smälter du chokladen över vattenbad – och doppar dessa i chokladen.
Låt svalna på galler.

* Kulprovet =doppa ner en tsk av kolan i ett glas med iskallt vatten- går kolakrämen att forma till en kula så har den klarat kulprovet, och är då färdigt.

0
Prenumerera
Notis om
6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
5 år sedan

Wienernougaten är verkligen god och så enkel att t o m jag har provat att göra den 🙂

Anna
5 år sedan

Din blogg har påriktigt räddat mig! ska laga allt 😀

jennysmatblogg
Reply to  Anna
5 år sedan

<3

5 år sedan

Hej härliga du!
Tack för all grym inspiration du ger – du är guld!
Tusen kramar.

Nathalie
5 år sedan

Krossar du den turkiska pepparn eller smälter den ändå?

jennysmatblogg
Reply to  Nathalie
5 år sedan

Jag krossade den för att den lättare skulle smälta

Nästa inlägg

Saffranstryffel

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x