Den godaste Chokladkolan

Detta är den godaste chokladkolan jag kokat. Denna tycker att ni ska ta er tid att prova. Lätt som en plätt också, och ingredienser som man oftast har hemma. Och använd gärna en termometer, de finns att köpa i nästan alla matvarubutiker. Det är så mycket smidigare än att förlita sig på kulprovet.

chokladkolachokladkola

Det här behöver du:
50 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om.
Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar.
Förvaras i kylen fram till servering

16
Prenumerera
Notis om
49 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ann
5 år sedan

Ser jättegoda ut? Hur länge håller de i kylen? ?

jennysmatblogg
Reply to  Ann
5 år sedan

De håller rätt länge eftersom de är mycket socker i. Men är du osäker så frys dem fram till jul.

Emmelie
5 år sedan

Underbar blogg som används varje dag! 🙂 kan dessa frysas? Kramar!

jennysmatblogg
Reply to  Emmelie
5 år sedan

Gulle du 🙂
Ja de kan frysas.

Kram

Sara
5 år sedan

Kan man göra dessa helt mjölkfria?

katharina
Reply to  Sara
4 år sedan

Byt bara ut smöret och grädden till Mjölkfritt smör från typ carlshamn/flora m.f som säljer.
Grädden byter du ut mot havregrädde eller soyagrädde, Oatly’s säljer havregrädde, Alpro säljer Soya grädde.

sara
5 år sedan

Min stelnade inte? ? vart bara som en hinna över men rinnig under, som is på sjön! Vad har jag gjort för fel? Ska den svala rumstemp eller kallare?

jennysmatblogg
Reply to  sara
5 år sedan

Å nej…
Min svalnade i kylen

Sara
5 år sedan

Googlade på om man kunde frysa tryfflar och det stod att det skulle gå på flera ställen. Gjorde Mariannetryfflar efter ditt recept, sååå goda ? Men frysningen förstörde dom, dom blev som mousse men liksom ”pyser” ut när man tar i dom. Vad kan det bero på?

jennysmatblogg
Reply to  Sara
5 år sedan

Men nej så typsikt….Ingen aning :/ Jag har fryst mina Mariannetryfflar, och det har funkat.

Sara
Reply to  jennysmatblogg
5 år sedan

Kan det vara att jag fick in luft i smeten? Såg sen i ett annat recept att man inte fick vispa, det gjorde jag inte men rörde kraftigt och såg bubblor…

babba
5 år sedan

Hur gör man när man häller upp kolasmeten försiktigt?

jennysmatblogg
Reply to  babba
5 år sedan

Undviker att bränna sig 😉 Den är varm.

Stine Thingelstad
5 år sedan

Hva er vispgradde på norsk?takk for svar

jennysmatblogg
Reply to  Stine Thingelstad
5 år sedan

Det är bara vanlig grädde 🙂

julia
Reply to  Stine Thingelstad
5 år sedan

Vispgrädde is whipped cream 🙂

jennysmatblogg
Reply to  julia
5 år sedan

Tack 🙂

Malin
5 år sedan

Hej Jenny! Tack för receptet, jag gjorde denna ikväll och den blev supergod 🙂

Mia
5 år sedan

Dessa ska testas! Vad menas med tjockbottnad kastrull? Fubkar det utan de? Älskar dina recept ?

Emelie
5 år sedan

Hejsan! Jag undrar vad du använder för typ av form att hälla upp smeten i? Med tanke på att du får så fina kuber 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Emelie
5 år sedan

en mindre form cirka 20 *15 cm 🙂

pia
5 år sedan

Undrar oxå över den tjockbottnade kastrullen. Hur vet man om kastrullerna man har e tjockbottnade? Hur ser en sådan kastrull ut?

jennysmatblogg
Reply to  pia
5 år sedan

En tjockbottnad är en rätt vanlig kastrull. Men att den ska tåla att koka länge och till så hög värme, utan att bränna fast i botten.

Anna
5 år sedan

Min stelnade inte tyvärr ? blev helt rinnig, gjorde allt enligt receptet. Synd, såg så goda ut.

Emma
5 år sedan

Hej! Jag har ingen termometer, hur kan jag på ett ungefär veta när den är färdig ? Hur länge kokade du den ?
Mvh Emma

jennysmatblogg
Reply to  Emma
5 år sedan

Tills den klarade kulprovet ( cirka 20 minuter )
Doppa ner några droppar av smeten i kallt vatten. När du kan forma smeten till en kula är det klart.

Evin
5 år sedan

Hej, hur många kolor blir det av detta recept? Kram

jennysmatblogg
Reply to  Evin
5 år sedan

Beror helt på hur stora bita man skär.

Johanna
5 år sedan

Det finns inte vaniljsocker där jag bor men jag har vanilla bean powder, dvs ren vanilj. Hur mycket borde jag använda av det?

jennysmatblogg
Reply to  Johanna
5 år sedan

Det räcker med pyttelite 🙂

5 år sedan

Kanske en dum fråga men hur ska man göra med termometern egentligen? Jag köpte en i fjol men när man lägger i den i kastrullen så står den ju mot botten så den blir varm direkt medans själva ”smeten” inte är lika varm?? Vad gör jag fel?

=)

jessica
Reply to  Lisa
5 år sedan

Du doppar bara termometern i smeten…den ska inte stå kvar i kastrullen..:)

5 år sedan

Jag gjorde dessa kolor igår och toppade dem med flingsalt, blev supergott:)

jennysmatblogg
Reply to  Sara
5 år sedan

Mums 🙂

Pia
5 år sedan

Jag misslyckades med kolorna så tillvida att min termometer är kvar på landet och jag hade ingen aning om hur länge smeten skulle koka för att jag sedan skulle kunna göra kulprovet, men… Det blev en härlig chokladkolasås av det istället som jag har använt till glass, frukt och även bara att äta direkt av. Så lite tur-i-oturen :). Ska koka om den i helgen som man ska göra, för såsen ger ju en föraning om hur fantastiskt goda kolorna kommer att vara 🙂

Gita Holmgren
5 år sedan

Ser jättegoda ut. Provar att göra dessa nu!!

Sophia
5 år sedan

Superrecept! Men då jag inte är (hör o häpna ?)så glad för choklad, så bytte jag ut kakaon mot pepparkakskryddning ( ingefära, kanel, nejlikor en gnutta kardemumma) och lite salt! Blev suuupegott!!! ?

Jennifer Edstrand
5 år sedan

Går dessa att förvara i kylen i 13 dagar?

IZa
5 år sedan

Oj vad många kommentarer och frågor. Jag vill bara hälsa att det var verkligen de godaste chokladkolorna jag har smakat! Tackar! Nu hoppas jag på den godaste smörkolan och knäcken också…

Emma
5 år sedan

Hej! Jag undrar hur man bäst förvarar kolorna i kylen, virar du in varje kola i papper?

Mvh Emma

Ella
5 år sedan

Ska man smälta snöret innan man blandar i resten av ingredienserna ?

jennysmatblogg
Reply to  Ella
5 år sedan

Jag hällde i alla ingredienser samtidigt

maria
5 år sedan

jag kokar ock kokar men de kommer aldrig upp i 120grader? Det har kokat i säkert 1h nu. vad är fel?

Madeleine
4 år sedan

Tack för det första, för en helt underbar matblogg. Går jämnt in här när jag inte kommer på något att baka eller laga till mat.
Denna kolan misslyckades jag också med. Kom inte upp i 120 grader på spisen. Men hällde upp på en ugnsform och sen in i ugnen på 250 grader, då gick det bättre. Super god kola!!

Sandra
3 år sedan

Hej Jenny!

Gjorde dina kolor i tisdags. Tänkte dock ha dom till jul åå min fråga är kan man frysa dom eller håller dom i Kylen?

Mvh
Sandra

jennysmatblogg
Reply to  Sandra
3 år sedan

Frys dem 🙂

pernilla
3 år sedan

Hej, varför ljus och inte mörk sirap? Har alltid hört att det är mörk sirap som gäller till chokladkola och ljus till knäck och smörkola. Vad är skillnaden om man tar mörk till detta recept? *nyfiken* 🙂

Jenny
1 år sedan

Hej gjorde dessa kolor och de blev supergoda, jag kokade kolan i ca 25-30 min och då blev den perfekt när jag gjorde kulprovet. Gjorde dock ett misstag och lade kola bitarna i en burk och la i kylen och när jag tog ut dem hade allt blivit en stor klump. Så fick klippa om kolan igen och slå in i smörgåspapper då blev det perfekt:)

Karin Olson
3 månader sedan

Klistrar de ihop om man inte har smörpapper eller folie? Tar så lång tid att packa in en o en ….

Nästa inlägg

Saffranskola med rostat kokos

49
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x