Den godaste Chokladkolan

Detta är den godaste chokladkolan jag kokat. Denna tycker att ni ska ta er tid att prova. Lätt som en plätt också, och ingredienser som man oftast har hemma. Och använd gärna en termometer, de finns att köpa i nästan alla matvarubutiker. Det är så mycket smidigare än att förlita sig på kulprovet.

chokladkolachokladkola

Det här behöver du:
50 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om.
Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar.
Förvaras i kylen fram till servering

2

47 responses to “Den godaste Chokladkolan

  1. Ann skriver:

    Ser jättegoda ut? Hur länge håller de i kylen? ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      De håller rätt länge eftersom de är mycket socker i. Men är du osäker så frys dem fram till jul.

  2. Emmelie skriver:

    Underbar blogg som används varje dag! 🙂 kan dessa frysas? Kramar!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Gulle du 🙂
      Ja de kan frysas.

      Kram

  3. Sara skriver:

    Kan man göra dessa helt mjölkfria?

    1. katharina skriver:

      Byt bara ut smöret och grädden till Mjölkfritt smör från typ carlshamn/flora m.f som säljer.
      Grädden byter du ut mot havregrädde eller soyagrädde, Oatly’s säljer havregrädde, Alpro säljer Soya grädde.

  4. sara skriver:

    Min stelnade inte? ? vart bara som en hinna över men rinnig under, som is på sjön! Vad har jag gjort för fel? Ska den svala rumstemp eller kallare?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Å nej…
      Min svalnade i kylen

  5. Sara skriver:

    Googlade på om man kunde frysa tryfflar och det stod att det skulle gå på flera ställen. Gjorde Mariannetryfflar efter ditt recept, sååå goda ? Men frysningen förstörde dom, dom blev som mousse men liksom ”pyser” ut när man tar i dom. Vad kan det bero på?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Men nej så typsikt….Ingen aning :/ Jag har fryst mina Mariannetryfflar, och det har funkat.

      1. Sara skriver:

        Kan det vara att jag fick in luft i smeten? Såg sen i ett annat recept att man inte fick vispa, det gjorde jag inte men rörde kraftigt och såg bubblor…

  6. babba skriver:

    Hur gör man när man häller upp kolasmeten försiktigt?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Undviker att bränna sig 😉 Den är varm.

  7. Stine Thingelstad skriver:

    Hva er vispgradde på norsk?takk for svar

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det är bara vanlig grädde 🙂

    2. julia skriver:

      Vispgrädde is whipped cream 🙂

      1. jennysmatblogg skriver:

        Tack 🙂

  8. Malin skriver:

    Hej Jenny! Tack för receptet, jag gjorde denna ikväll och den blev supergod 🙂

  9. Mia skriver:

    Dessa ska testas! Vad menas med tjockbottnad kastrull? Fubkar det utan de? Älskar dina recept ?

  10. Emelie skriver:

    Hejsan! Jag undrar vad du använder för typ av form att hälla upp smeten i? Med tanke på att du får så fina kuber 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      en mindre form cirka 20 *15 cm 🙂

  11. pia skriver:

    Undrar oxå över den tjockbottnade kastrullen. Hur vet man om kastrullerna man har e tjockbottnade? Hur ser en sådan kastrull ut?

    1. jennysmatblogg skriver:

      En tjockbottnad är en rätt vanlig kastrull. Men att den ska tåla att koka länge och till så hög värme, utan att bränna fast i botten.

  12. Anna skriver:

    Min stelnade inte tyvärr ? blev helt rinnig, gjorde allt enligt receptet. Synd, såg så goda ut.

  13. Emma skriver:

    Hej! Jag har ingen termometer, hur kan jag på ett ungefär veta när den är färdig ? Hur länge kokade du den ?
    Mvh Emma

    1. jennysmatblogg skriver:

      Tills den klarade kulprovet ( cirka 20 minuter )
      Doppa ner några droppar av smeten i kallt vatten. När du kan forma smeten till en kula är det klart.

  14. Evin skriver:

    Hej, hur många kolor blir det av detta recept? Kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Beror helt på hur stora bita man skär.

  15. Johanna skriver:

    Det finns inte vaniljsocker där jag bor men jag har vanilla bean powder, dvs ren vanilj. Hur mycket borde jag använda av det?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det räcker med pyttelite 🙂

  16. Lisa skriver:

    Kanske en dum fråga men hur ska man göra med termometern egentligen? Jag köpte en i fjol men när man lägger i den i kastrullen så står den ju mot botten så den blir varm direkt medans själva ”smeten” inte är lika varm?? Vad gör jag fel?

    =)

    1. jessica skriver:

      Du doppar bara termometern i smeten…den ska inte stå kvar i kastrullen..:)

  17. Sara skriver:

    Jag gjorde dessa kolor igår och toppade dem med flingsalt, blev supergott:)

    1. jennysmatblogg skriver:

      Mums 🙂

  18. Pia skriver:

    Jag misslyckades med kolorna så tillvida att min termometer är kvar på landet och jag hade ingen aning om hur länge smeten skulle koka för att jag sedan skulle kunna göra kulprovet, men… Det blev en härlig chokladkolasås av det istället som jag har använt till glass, frukt och även bara att äta direkt av. Så lite tur-i-oturen :). Ska koka om den i helgen som man ska göra, för såsen ger ju en föraning om hur fantastiskt goda kolorna kommer att vara 🙂

  19. Gita Holmgren skriver:

    Ser jättegoda ut. Provar att göra dessa nu!!

  20. Sophia skriver:

    Superrecept! Men då jag inte är (hör o häpna ?)så glad för choklad, så bytte jag ut kakaon mot pepparkakskryddning ( ingefära, kanel, nejlikor en gnutta kardemumma) och lite salt! Blev suuupegott!!! ?

  21. Jennifer Edstrand skriver:

    Går dessa att förvara i kylen i 13 dagar?

  22. IZa skriver:

    Oj vad många kommentarer och frågor. Jag vill bara hälsa att det var verkligen de godaste chokladkolorna jag har smakat! Tackar! Nu hoppas jag på den godaste smörkolan och knäcken också…

  23. Emma skriver:

    Hej! Jag undrar hur man bäst förvarar kolorna i kylen, virar du in varje kola i papper?

    Mvh Emma

  24. Ella skriver:

    Ska man smälta snöret innan man blandar i resten av ingredienserna ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag hällde i alla ingredienser samtidigt

  25. maria skriver:

    jag kokar ock kokar men de kommer aldrig upp i 120grader? Det har kokat i säkert 1h nu. vad är fel?

  26. Madeleine skriver:

    Tack för det första, för en helt underbar matblogg. Går jämnt in här när jag inte kommer på något att baka eller laga till mat.
    Denna kolan misslyckades jag också med. Kom inte upp i 120 grader på spisen. Men hällde upp på en ugnsform och sen in i ugnen på 250 grader, då gick det bättre. Super god kola!!

  27. Sandra skriver:

    Hej Jenny!

    Gjorde dina kolor i tisdags. Tänkte dock ha dom till jul åå min fråga är kan man frysa dom eller håller dom i Kylen?

    Mvh
    Sandra

    1. jennysmatblogg skriver:

      Frys dem 🙂

  28. pernilla skriver:

    Hej, varför ljus och inte mörk sirap? Har alltid hört att det är mörk sirap som gäller till chokladkola och ljus till knäck och smörkola. Vad är skillnaden om man tar mörk till detta recept? *nyfiken* 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »