Pastagratäng med kyckling & rökt skinka

Godmorgon,

Brukar ni också försöka att matplanera, jag tycker att det är ett bra sätt för att slippa kasta bra mat. Detta är något vi försöker undvika i den mån det går. Och något som är smidigt & väldigt gott att laga på rester är dessutom gratänger. Jag hade en del pasta över från dagen innan, några skivor rökt skinka ( pålägg ) & så gjorde jag en ostsås på riven ost jag hade e frysen.Tips för att slippa kasta den sista biten på osten som man aldrig kan hyvla iallafall, riv ner och frys in i en fryspåse. Blir perfekt till gratänger, pizza eller paj som ska gratineras.

Denna gratängen gjorde jag extra barnvänlig då några små här inte gillar lök i maten. Annars gott att fräsa upp kycklingen med finhackad schalottenlök också. IMG_9212

IMG_9211
Det här behöver du till 4 portioner:
Pasta för 4 portioner
2 stora kycklingfileer
smör
salt & peppar
100 gram rökt skinka

Ostsås
25 gram smör
2 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl finriven ost
1 msk chilisås

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, häll upp den kokta pastan i en ugnssäker form. Strimla kycklingen och smörstek den klar med salt & peppar. Lägg den över pastan, och strimla skinkan och sprid ut över formen. Ta fram en kastrull och börja med ostsåsen, smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan och låt sjuda upp. Vänd sedan ner osten under omrörning och även chilisåsen.

IMG_9150

Häll sedan såsen över gratängen, den blir riktigt krämig och god.

IMG_9160

IMG_9182

Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter eller tills gratängen fått en vacker färg.
Servera sedan med en god sallad.

IMG_9202 (1)

Smaklig måltid

2

12 responses to “Pastagratäng med kyckling & rökt skinka

  1. Pär skriver:

    Hej,

    Väldigt ljus sås på bilderna för att innehålla 1 msk chilisås, eller?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det är 5 dl vätska, så 1 msk chilisås blir inte mer färg än så 🙂

  2. ÅÅhh vad gott det såg ut 😀
    Med vänlig hälsning Camilla

  3. Eva Lindström skriver:

    Vilken ost har du använt, ser väldigt gott ut?

  4. Louise Udén skriver:

    Hej,
    Ser verkligen jättegott ut och älskar när man kan använda gårdagens rester till en ny måltid.
    Undrar bara om man kan skicka dina recept till någon via mail? Hittar inte den funktionen.

  5. Emma skriver:

    2,5 mjölk står det, men vilket mått?:) gissar deciliter?

  6. Annika skriver:

    Det såg riktigt gott ut. Blir till att testa då jag tror den kommer att falla både barn och vuxna här hemma i smaken 🙂

  7. Karin skriver:

    Låter väldigt gott! Jag älskar verkligen din mat och har under en lång period nästan bara lagat dina recept. Dock börjar jag känna att det är väldigt mycket grädde, créme fraiche, ost och chilisås i recepten. Visst kan man äta så ibland, men i längden blir det många kalorier. Funkar det att ersätta med lightprodukter?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Roligt att du gillar bloggen.
      Visst kan man ersätta med lightprodukter om man så önskar 🙂

  8. Marina skriver:

    Jag lagade den här idag, och det blev väldigt gott. En bra och enkel rätt att laga.
    Gillar verkligen din blogg och jag har sparat flera av dina recept som väntar på att lagas.

  9. Emma skriver:

    Supergod gratäng 🙂 jag stekte med lite gul lök med kyckling och det var toppen! Min 14 mån so älskade det 🙂

  10. Jill skriver:

    Mmm lagade detta idag! Lade till vitlök och bytte ut skinkan mot bacon. Vi mumsade på bra. Ser framemot min matlåda i morgon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *