Oxfile med frasig rostad potatis och ädelostsås

Letar du recept till bjudningen i helgen så vill jag rekommendera denna goda oxfile-rätt som jag har i arkivet sedan några år tillbaka. Jättegod!

Godaste helgmaten

oxfile1

Till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar

Potatisen: 
12 Potatisar ( fast sort )
flytande smör
ströbröd
flingsalt

Ädelostsås:
Steksky
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk flytande honung
salt & peppar

Gör så här:
Ta fram oxfilen i minst 2 timmar innan den ska tillagas.
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skiva upp i en ugnsfast form. Pensla med smör och strö över ströbröd & flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen och låt den stå minst 20 minuter innan du börja med oxfilen. Så att potatisen hinner bli klar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt omkring tills den får en vacker färg. Placera en termometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen. Sänk värmen på ugnen och låt oxfilen nå en innertemperatur på 58- 60 grader innan du tar ut den. ( om du vill ha rosa / medium ) Linda in i grillfolie och låt via i 10 minuter. Under tiden gör du såsen.
Vispa upp stekskyn med vattnet och låt sjuda upp med crème fraîche, grädde soja. Smula ner ädelosten och vispa till den löst upp sig, smaka av med flytande honung, och ev. salt och peppar.

1

6 responses to “Oxfile med frasig rostad potatis och ädelostsås

  1. Marie skriver:

    Det ser väldigt gott ut! Jag bakade chokladrutor igår och ville prova ett nytt recept. Jag valde ditt och de blev så fantastiskt goda!

    1. jennysmatblogg skriver:

      <3

  2. Therese skriver:

    Åh potatisarna såg ju huuur goda ut som helst! Dom ska jag göra! Tack för tipset.

  3. Erika GBG skriver:

    Hej! Låter man potatisen stå kvar när man ställer in oxfilén? Hur mycket sänker man ugnen till? Förlåt en okunnig matlagare…

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hej,
      Ja potatisen står kvar 🙂
      Finns det riska att den bränns så sänk värmen, annars låt oxfilen bli klar och ta ut dem båda samtidigt
      Lycka till 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *