Kladdkaka med lingon och kolasås

En kladdkaka som kan serveras till vilken kunglighet som helst.

Galet god och inte speciellt svår att göra heller. Har du inga lingon hemma, går det utmärkt att skippa.
IMG_4822

IMG_4836 (1)

Det här behöver du: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
1 1/2 dl lingon ( jag hade frysta)

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten. Strö över lingon och fyll på med resten av smeten.

IMG_4770

Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter.
Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet över natten.

IMG_4809

Så här såg den ut innan jag toppade den med lättvispad grädde och
färska bär.

IMG_4815

Skär upp och servera på fina fat.
Ät och njut!

IMG_4869 (1)

1

18 responses to “Kladdkaka med lingon och kolasås

  1. Marie skriver:

    Vad gör ni av allt ni bakar? Tror inte ni ger bort allt, tycker ofta du skriver att ni fikar etc. men hur tänker du kring barnens hälsa?

  2. Josefin skriver:

    Du skriver att man ska bre ut hälften av smeten. När ska resterande del läggas på?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den ska hällas på över lingon 🙂

  3. Cessie skriver:

    Det låter ju otroligt gott! Jag är ju inte den som är den, och nog har det hänt att jag har sparat lite smet för att med stor njutning äta upp rå, direkt ur bunken, men halva smeten låter mycket? Eller ska man hälla den ovanpå kolakrämen? 🙂

  4. Nathalie skriver:

    Hej Jenny, en liten undran, ska man inte använda den andra hälften av smeten ovanpå kolasåsen och lingonen?:) eller ska man bara använda halva? Vänlig hälsning Nathalie 🙂

  5. Olivia skriver:

    När ska man hälla på andra halvan av smeten?

  6. Rosa skriver:

    Men jisses så god den såg ut!! Både sött o lite surt. Den måste jag testa i helgen. Jag har dessutom nyplockade lingon i en hink?

  7. Anna skriver:

    Åh, den här ser så där härligt kladdig ut med kolasåsen! Måste provas!

  8. Ulrika skriver:

    Hej,
    Ser vekligen god ut. Tror du den funkar lika bra med glutenfritt mjöl? Är orutinerad när det gäller det. Förstår om du inte vet, chansar bara…;)
    Mvh
    Ulrika

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag har tyvärr ingen aning.

  9. Olivia skriver:

    Hej Jenny!
    Tror du att den hinner ”stelna” om jag gör den vid 10 och den ska serveras vid 19? Kan man ha den i frysen en liten stund innan för att påskynda?
    Kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den hinner stelna på de timmarna 🙂

  10. Olivia J skriver:

    Hej
    är det köpt kolasås man anvädner ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hej
      Det är karamelliserad mjölk, du köper den färdig på burk.
      Den är tjockare än vanlig kolasås 🙂

  11. Emmelie skriver:

    Hej! Den karamelliserade mjölken ska kokas först va?

    Med vänlig hälsning, Emmelie 🙂

  12. rahim skriver:

    mmmmmmmmmmmmmmmmm önskar fick smaka

  13. rahim skriver:

    den är den finaste kaldkaka jag sett

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *