Lufsa med bacon

Välkommen soliga onsdag,
Idag är det massa datajobb som ska bli klart, redigering, renskrivning & bildredigering. Plus att jag ska prova en ny maträtt till middag. Mer om den senare….. Dagens första middagstips blir detta:

Lufsa som är en klassisk öländsk maträtt, som jag gör annorlunda nästan varje gång jag lagar den. Sist blev det med bacon istället för rimmat sidfläsk, och det vart riktigt gott det också. Gott med husmanskost som går hem hos stora som små.

IMG_0254

Det här behöver du :
12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
500 gram rimmat fläsk / eller sidfläsk / bacon

Gör så här : 

Ställ ugnen på 225 grader,  Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )
Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten, men tänk på att även fläsket / baconet är ganska salt. Blanda sedan detta med potatisen.  Öppna baconet och fördela ut både i botten & toppen på potatiskakan.  Och bred ut dem över potatiskakan. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.

Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *