Igår lagade vi en riktigt god middag, jag blev inspirerad av moussaka- men egentligen är det inte alls det. Utan denna är gjord på potatis istället för auberginer & istället för lammfärs gjord på nötfärs med tacosmaker. Barnen gav den högsta betyg, med tomma tallrikar efter middagen.
Denna gratängen räcker ungefär till 5- 6 personer
Till en form 20*30 cm behöver du :
10 medelstora potatisar
smör
600 gram nötfärs
1 1/2 påse med tacokryddor + 2 dl vatten
5 dl grädde
mozzarella
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader, och skala potatisen och skiva tunt för hand eller i maskin. Stek färsen klart och häll på vatten & krydda den med tacokryddan, låt sjuda i några minuter. Varva sedan potatis ( börja med potatis ) med köttfärs i en ugnsfastform och avsluta med ett lager potatis. Salta och peppra i grädden innan du häller detta över gratängen.
Ställ in i ugnen i cirka 1 timme, eller tills potatisen är krämigt mjuk. Jag tog ut min gratäng några minuter innan och fördelade över mozzarellan och ställde in i ugnen för att den bara precis skulle smälta samman med resten av moussakan.
Kill me så gott det ser ut då!!!
Äntligen lite mat recept! Tycker det blivit för mycket bak recept på sistone. Denna ska vi verkligen prova!
Hej Jess.
Du har 3000 matrecept att bläddra på här på sidan 🙂
Alla kan du väl inte hunnit laga 😉
Använder du riven mozzarella eller mozzarellabollar?
Men åh vilket bra tips! Ser urgott ut! Måste jag prova!
låter supergott. måste absolut testas i helgen. tack för en mysig blogg.
Smart med potatis i stället för auberginer, ska absolut laga denna rätt!
Provar glatt! : )
Åh vad gott det låter! Ska provas redan i kväll. Bra med tips på smidiga middagsrätter. Det gillar vi!
Ska lagas med auberginer oxh potatis, mums
Tror du det skulle funka med kycklingfärs också? 🙂
absolut 🙂 Prova vetja .
En moussaka görs med potatis och sen om man vill kan man lägga till aubergine sist på toppen innan osten.
Så, detta du gjort är en riktig moussaka 😉 + extra kryddor är bara gott!
Låter jättegott jenny
Hej Jenny!
Det är studenttider på gång och alla vill väl helst av allt att man ska kunna göra allt i förväg och stoppa i frysen.
Jag undrar om du hade kunnat göra ett inlägg på tilltugg och efterrätter som kan frysas in och sedan bara kan tinas upp. Obs! Jag och min mamma gör mat till 100 personer så gärna något som inte är allt för komplicerat!
Åhhh så gott det ser ut.
Detta måste testas snart.
En fråga:
Vet du hur mycket tacokrydda det är i en och en halv påse i matskedar.
Gör egen krydda och då vill jag gärna veta hur mycket krydda det går åt
för min dotter tål ju ej lök.
Tack i förhand
Din moussaka ser jättegod ut och jag brukar faktiskt göra som du och byta ut auberginen mot potatis och lammfärs till nötfärs, helt enkelt för att det är det som brukar finnas hemma. Ska till Kreta i sommar så jag hoppas att de har en riktigt god moussaka där.
http://www.diningandcooking.blogg.se
Den var så himla god! Ett toppen recept 🙂
Hej!
Åh så gott detta ser ut, måste provas och det redan i dag.
Tack för en helt underbar blogg och underbara recept som gör mitt val av middag mycket lättare.
Ha en underbar dag
Kramar
Har du våg så är 1 påse Santa Maria taco krydda 40g 🙂
God kväll! Jag gjorde denna till middag ikväll. Har en son som just nu är inne i en period där han är vansinnigt kräsen med maten och äter inte mer än absolut nödvändigt. Den här rätten fick betyget ”ganska god faktiskt” av honom. Han åt en hel portion! Övriga familjen ger den också tummen upp. Tusen tack för tipset!
Jättegod. Jag kokade potatisen en liten stund efter att jag skivat den. Det minskade tiden i ugn med ca 30min
Den var ju superlätt att laga och mina barn (3år och 7år) älskade denna maträtten! Den fick toppbetyg Jenny! Tack för en bra blogg!
Låter super gott!! Tror du man kan göra på sötpotatis istället?
Det tror jag blir jättegott.
Har provat den här rätten två gånger och den är supergod och lättlagad. Tack för receptet 🙂