Barbietårta

Hejsan,
Nu är vi tillbaka hemma i stan igen. Och hämtat hem barnen från bästa farmor, de stora barnen kommer hem imorgon igen. Och nu medan Nomi är iväg på sin innebandyträning tänkte jag uppdatera med tårtan. Jag & Jonathan hjälptes åt att baka den här i fredags, trodde nog att den skulle vara klar på ett ögonblick 😉 Men haha.. det tog sin tid, även om det var en rolig tårta att baka. Och dottern trodde knappt sina ögon när vi dukade fram hennes Frost-tårta till födelsedagsfikat, den blev så uppskattad.

Baka tårtor är något jag vill lära mig &  göra mer- denna tårtan är inte svår på något vis, den tar bara lite mer tid när det ska kavlas marsipan och dekorera. Jag är verkligen ingen expert på tårtbak – så kan jag så kan du!

IMG_4286

Istället för att baka i den vanliga runda springformen så bakade vi i en 3 litersform, för att få rätta formen. Och som många rekommenderat så bakade jag en tårta som kalas ”lika delar”  där vi utgick ifrån 8 ägg. Ta fram tre lika stora glas, där ägg, socker och mjöl ska vara lika mkt i varje glas.

Till en 3 litersform som tål ugn  ( se bilden ovan ) : 
8 ägg
lika mkt socker
lika mkt mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver

Garnering : Marsipan

Gör så här: 
Ställ ugnen på 160 grader, Smöra och bröa formen.
Mät upp lika mkt ägg, socker & mjöl i tre olika glas. Vispa sedan socker och ägg poröst ( vitt ) i cirka 5- 7  minuter.
Rör ihop mjöl, vaniljsocker, och bakpilver. Vänd sedan ner mjölblandningen , i den porösa smeten och vänd försiktigt om tills allt har blandat sig. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme , eller tills tårtbotten är genomgräddad. Öppna inte ugnsluckan de första 40 minuterna, finns risk att den sjunker ihop.  Låt svalan och frys in minst en dag i förväg. ( Då blir kakan lättar att dela. )

Frost

Fyllning: 
370 gram lemoncurd ( finns att köpa vid sylten)
5 dl vispgrädde

Marsankräm : 
Se baksidan – mjölk + marsanpulver.

Gör så här:
Vispa grädden och rör ihop till en jämn smet med lemoncurden. Rör ihop en tjock marsankräm och låt stå kallt. Dagen innan kalaset skar vi upp tårtan, gjorde hål i mitten, med hjälp av äggkopp. Och fördelade fyllningen ( jag delade i fyra delar ) varannan lemuncurd , varannan marsanfyllning. Plasta in tårtan och låt stå kallt i gärna 10-12 timmar. Sen kavla ut marsipanen och klä in dockan i klänning, vilket är lättast att göra innan ni sätter dit dockan i tårtan.  Sen mät ur och kavla ut marsipanen & klä in resten av tårtan i klänning. Vi gjorde Frostklänning lite veckad ner till, och har man ännu mer tid kan man såklart göra mönster eller ha olika färger.

Roligt & tidskrävande 🙂

IMG_4539

2
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jessika
9 år sedan

Kika in på bloggen bakverk ock fikastunder! Där får du mkt i inspiration/tips till tårtor etc!

Tack igen för din otroligt härliga blogg

Jenny Warsen
Reply to  Jessika
9 år sedan

Min tidigare Bloggkollega! Hon är sååå duktig.
Kram

ISA
9 år sedan

Så fin! skulle jag älskat för 20 år sedan!

Victoria
9 år sedan

Otroligt fin tårta Jenny 🙂 Blev mäkta imponerad när jag såg din bild på Instagram häromdagen! //Victoria

Svitlana
8 år sedan

Hej Jenny! Jag undrar hur mycket marsipan behövs till tårtan? Och hur många räcker tårtan till?

Nästa inlägg

Veckomatsedel

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x