Veckomatsedel

Godmorgon,
Vi kör en tidig veckomatsedel då jag vet att många av er vill hinna handla hem till recepten under dagen.

Måndag: Fiskgratäng med räkor& oliver
Tisdag Falsk fläskfile med brunsås
Onsdag: Kycklingfärssås med kikärtor
Torsdag Blomkålssoppa
Fredag Hemlagad pizza

IMG_2028

Detta var barnens val : tomatsås, ost och skinka.

Till två plåtar pizzor ( tunna )

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Olika förslag till topping: tomatsås, ost, kyckling, skinka, fläskfile , tonfisk, räkor , paprika oliver, ananas, champinjoner, lök, feffaroni, jalapenjo, pesto, färskost,

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar.
Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och kebaben , jalapenosen och färskosten.

Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något sött & gott till adventsfikat.

Recept på Wienernougat

Det här behöver du för att göra wienernougat :
200 gram nougat (odense t.ex )
150 gram mjölkchoklad
100 gram flagad mandel

Gör din wienernougat så här:

Lägg din flagade mandel i en torr stekpanna tills den får lite färg. Håll koll så att den inte blir bränd. Fördela ner nougaten i en bunke över ett vattenbad och låt smälta, bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Vänd ner mandeln och vänd om försiktigt tills allt blandat sig. Häll sedan upp i en liten bakplåtsklädd form cirka 15*15 eller liknande. Låt svalna innan du skär upp lagom stora bitar. Ett måste till julgotte-bordet.

5

4 responses to “Veckomatsedel

  1. Helena Nilsson skriver:

    Wienernougat är verkligen så gott och enkelt dessutom. Jag la upp ett eget recept på Wienernougat på min blogg i dag som jag också tycker är suveränt. Mörk choklad använder jag. 🙂
    http://helenasmatresa.blogspot.se/2014/12/wienernougat.html?m=1

    God 3:e advent!
    Helena

  2. Inger skriver:

    Den har jag gjort i flera år. Absolut godast! Och enkel att göra. Den köpta wienernougaten smakar inte gott när man ätit den här!

  3. Susanna skriver:

    Hur använder du färskosten på pizzan? I klickar eller brer du den?

    //susanna på pepparpeppar.wordpress.com

  4. Linn skriver:

    Gjorde du dubbel sats på wienernougaten? 🙂
    För när jag gick efter ditt recept så fyllde de bara halva plåten..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *