Havets wallenbergare

Godmorgon ,

Jag har försökt  att svara på era frågor så gott jag kan, jag svarar direkt i kommentarsfältet så det blir inget eget inlägg. Jag fortsätter att svara efterhand så länge ni har frågor. Fick tipset om ”Havets Wallenbergare” av en bloggläsare, och det är alltid roligt att prova nya recept. Så detta var jag såklart tvungen att prova, alltid roligt att få tips på vad man kan laga med vit fisk. Eftersom vi nästan alltid snöar in på olika sorters laxrätter.

Havets wallenbergare med potatismos, ärtor och skirat smör

IMG_0314

 

Det här behöver du till 4 portioner :
800 gram torsk
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk dill
2 msk pressad citron
1 ägg
1 tsk salt
citronpeppar

2 dl ströbröd

Tillbehör : potatismos, gröna ärtor och skirat smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Börja med att skala och koka potatisen i saltat vatten. Mixa den tinade torsken med dill, citron, grädde, ägg salt & citronpeppar. Forma sedan till biffar 4-6 st  ( det är en rätt lös färs) Rulla dem i ströbröd och bryn dem i smör någon mit på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, tills torsken är klar.  Under tiden gö du moset, häll av vattnet på potatisen, vänd ner en skvätt grädde & en rejäl klick smör. Stöt potatisen till mos med en potatiskross.

Servera sedan wallenbergarna med gröna ärtor, potatismos och skirat smör.

* skirat smör är alltså smält smör.

3

18 responses to “Havets wallenbergare

 1. Lotte skriver:

  Åh detta lät ju riktigt gott. Fiskrecept är alltid uppskattat och jag tro barnen hade älskat det här!!

  1. Jenny Warsen skriver:

   🙂 Ja det var jättegott!

   Kram

 2. Vicki skriver:

  Måste bara säga att jag ärr så glad att jag har hittat din blogg. Du har räddat våra middagar. Så himla bra recept och såååå goda! Tack fina du…

 3. Ulla skriver:

  Jag tycker jättemycket om din blogg. Tittar nästan varje dag. Nutellakladdkan var himelsk

 4. Anna skriver:

  Har aldrig lagat så mycket mat som nu tack vare din blogg. I alla fall 5 dgr i veckan lagar jag något som jag hittat i din blogg. TACK TACK TACK
  Gott, enkelt o rolig läsning

 5. Camilla skriver:

  Hej Jenny!
  Din blogg är alltid lika kul att gå in på och se alla smarriga rätter som du tillagar.
  Mina arbetskamrater undrar alltid om jag är hungrig för givetvis så förmedlar jag din blogg vidare till dom så dom också får ta del av dina fina recept.
  T.ex. så lockade Kassler- & potatisgratängen med smak av curry oss väldigt mycket, en rätt som jag måste tillaga väldigt snart.
  Ha en fortsatt trevlig onsdag och tack för en superbra blogg.
  Kram <3

  1. Jenny Warsen skriver:

   Å vad roligt att höra. Vad glad jag blir.

 6. Madeleine skriver:

  Vi brukar göra burgarna med en blandning av lax, torsk och räkor men i övrigt ungefär samma recept. Laxen är ju fet fisk så då blir burgarna väldigt saftiga. Min son som är 11 månader älskar dom!

 7. Linda skriver:

  Hur gör man om man inte har en mixer tillhands?

  1. Jenny Warsen skriver:

   Funkar nästan lika bra med elvisp 😉
   Eller gaffel ( men mer jobb ) Det ska bli en färs-smet.

   Lycka till

 8. Detta ska provas någon dag. Tack för inspirationen 🙂

 9. Anita skriver:

  Hej Jenny tack för din underbara sida du har räddat oss också kan du rekommendera något sås till den här rätten för vi älskar sås i vår familj
  Tack och ha en trevlig resa

  1. Jenny Warsen skriver:

   Citronaioli eller dillsås- beroende på om ni vill ha kall eller varm sås ? Recept finns i kategorin såser 🙂

 10. Helena FREEDOMtravel skriver:

  Jag har precis skrivit två kommentarer… men vet inte om de kom fram. Provar nu att kommentera utan att ange min websida (ibland tror bloggar att det är spam då, vet inte varför). Godkänn gärna tidigare kommentarer om du ser dem, annars är det svårt att kommentera igen…

  Det där är en av mina favoriter på lunchrestaurangen, men har aldrig provat att laga själv. Tack för receptet!

 11. Elin skriver:

  Har provat detta recept, jättegoda!! De här kommer garanterat göras fler gånger! Nästan ännu godare dagen efter också.

 12. Telika skriver:

  Det var gott men jag tror jag gjorde nått fel. (Färsen)blev väldigt rinnig. All grädde liksom stannade kvar i behållare. Efter jag format biffarna. Kanske jag inte mixade tillräckligt länge. Hur länge ska man köra det i mixern?

 13. Maria skriver:

  Hej! Har provat dessa idag och måste säga att detta var nåt utav det godaste jag ätit på länge i fiskväg.Och då ska tilläggas att jag är ingen fiskfantast.

 14. Bosse Andersson skriver:

  Receptet är fel:Havets Wallenbergare består alltid av både vit o röd fisk om t.ex Lax. Alltså 70% av torsk och 30% lax, som mals. Inte körs i matberedare. Wallenbergare steks alltid, medelvärme, i pannan på spisen. och kryddas alltid med provensalska kryddor.
  Ägget måste för att binda smeten, sen är mjölk eller grädde en smaksak….behövs inget ströbröd utanpå….möjligen i smeten…men det går också med en mosad potatis….Ungefär så så blir det både trevligt och gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *