Tips till farsdag

Tjingeling,Har ni inte kommit på vad ni ska bjuda far på för efterrätt / tårta imorgon så har jag svaret på det. Baka denna urgoda Daimcheesecake med toffeesås- kan inte bli godare ( eller enklare än så )

Har du karamelliserad mjölk så är den redan färdigkokt – spä ev. ut den med några teskedar ovispad grädde för att få perfekt krämighet på den.  Annars är det sötad kondenserad mjölk som gäller, och den ska kokas i 2 timmar, beskrivning hittar du nedan.

cheesecake den godaste

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk sötad – kokad i max 2 timmar

Gör så här:
Ta av ettiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. Jag kokade 1 .50 ganska exakt, skölj under kallt vatten tills den svalnat och förvara sedan i kylskåpet. Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde och servera genast.

0
Prenumerera
Notis om

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna-Karin
9 år sedan

Själv bakar jag just nu ”den godaste kladdkakan” enligt recept jag hittade på din blogg! Blir det som bjuds på imorgon på Fars Dag ☺.

Annika
9 år sedan

hur längre håller såsen?
Jag bakar nu, söndag och ska ha det på tisdagkväll, håller det?
Kan jag koka mjölken i dag och förvara det i kylen tills på tisdag?
Hälsningar Annika

Jenny Warsen
Reply to  Annika
9 år sedan

Absolut, den håller 🙂

Ida
9 år sedan

Funka det att ha karamelliserad mjölk? Hade det hemma 🙂

Nästa inlägg

Fredagskväll och nya ljuslyktor

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x