Oxfile med jordärtskockspure och bearneiesås

Kikar förbi med ett tidigt tips på fredags eller lördagsmiddag.

Vi lagade en jättegod rätt nu i helgen, jag & Jonathan. Jodå han lagar också mat- om än inte så ofta av förklarliga skäl, eftersom maten nästna alltid är klar när han kommer hem. Men han kan och lagar dessutom väldigt god mat. Speciellt duktig tycker jag han är på kött- så det brukar han göra medan jag gör tillbehören.   : Oxfile med jordärtskockspure – något att laga till helgen!

Puren är ett trevligt alternativ istället för potatisgratäng eller ugnsbakade rotfrukter, och dessutom är ugnen upptagen av oxfilen, som man vill tillaga på låg temperatur.

IMG_8875-001

Det här behöver du till 4 personer 
1 bit med oxfile
smör
salt & peppar

Jordärtskocka & potatispure :
4 stora potatisar ( mjölig sort )
4 lika stora jordärtskockor
20 gram smör
3/4  dl grädde
salt & peppar

Serveras med kokt sparris & bearniesås

Gör så här:
Bryn den putsade oxfilen i smör så att den får färg, ställ sedan in i ugnen på 150 grader. Hur lång tid det tar beror på vilka gradere du vill ha på filen. Jag tog ut min på 60- 62  grader, medium.
Skala jordärtskockor & potatis och koka först upp potatisen i cirka 10 minuter ( den går snabbare att koka ) vänd sedan ner jordärtskockor och låt sjuda tills de mjuknat. Häll av vatten och vänd ner smör och grädde, stöt med en potatiskross tills du fått en fin pure.Villd du ha tjockare pure- använd mindre vätska och vise versa.
När filen nått upp till önskad temp, ta ut och rulla in i folie och låt vila i en kvart / tjugominuter innan du skär upp.

Tallrikar är från Ikea- väldigt trevliga att servera mat i- minus  för att de inte går in i diskmaskinen sen bara.

IMG_8860

2

8 responses to “Oxfile med jordärtskockspure och bearneiesås

  1. Amanda skriver:

    Hej!

    Har precis börjar följa dig, fantastiska recept!
    Tänkte bara kolla om du följer lchf eller om det bara ”råkar” bli så ibland?

    1. Jenny Warsen skriver:

      jag är inte ett dugg Lchf:are 🙂
      Gillar mkt grädde och creme fraiche i maten. Har såsen med potatis & pasta eller en bit bröd – men äter man LCHF kan man hitta många recept här bara man väljer bort kolhydraterna,

  2. Karin skriver:

    Ser gott ut! Köpte du färdig bea? Vilken sort föredrar du, isåfall?

  3. Maria skriver:

    Hej! Älskar verkligen dina recept gjort både mat och efterrätter av dig

  4. Ann-Britt skriver:

    Hej
    Tack för all inspiration till bra vardaxmat

  5. Ann-Britt skriver:

    Hej igen
    Hur länge ca enligt ovan tar oxfilén i ugn?
    Ann-Britt

  6. jennie skriver:

    Älskat din blogg från första stund- och skulle verkligen vilja be dig att filma en riktigt dummy for bea.. försökt följa ditt recept sååååååå många gånger men slutar alltid med en arg Jennie.. får verkligen inte till det

  7. Mitt liv 2.0 skriver:

    Håller precis på att laga purén nu till nyårsmaten 🙂
    Men skulle verkligen potatisen koka först?
    Jag tycker jordärtskockorna verkar stenhårda…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *