Saftig äppelkaka med kardemumma

En riktigt god äppelkaka och receptet tror jag kommer från min mormor från början, och hon kan baka må ni tro. Vet inte om jag nämnt det tidigare men jag har världens coolaste morföräldrar ♥ på riktigt…. de är 77  år- och så pigga och glada. Och de är helt klart världens tuffaste gammelmorföräldrar också – det blir så långt att säga bara så barnen har alltid kallat dem: mommo & moffa.  Och just nu  ( as we speak )  sitter de på tåget mot köpenhamn med sina vänner för att ikväll flyga till Österrike, på ett par veckors semester. Helt underbart!

Mjuk äppelkaka med smak av kardemumma

img_5168 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

img_5175 (1)

0
Prenumerera
Notis om
38 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helena
6 år sedan

Låter mums! Blir förvirrad över storleken på formen; du har angett 30×40 på ett ställe och 30×25 på ett ställe. Vilket gäller? Tack!

Jennys_matblogg
Reply to  Helena
6 år sedan

Tack för att du uppmärksammar – litet skrivfel .
30*25 cm hade jag. men både mindre och större form går bra såklart. Korta ner eller öka gräddningstiden 🙂

Louise
6 år sedan

Låter otroligt gott, älskar äppelkaka i alla former så lär garanterat prova denna! 🙂
Du skriver att du smälter smöret i micro, blir de annorlunda mot att smälta de på spisen som man brukar? 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Louise
6 år sedan

Nix- går bra vilket som 🙂

Baktokig tvillingmamma
6 år sedan

Hej! Jag Hr inte följt din blogg så länge men är massivt glad för att jag hittat hit 🙂 mina tvillingar fyller 1 i oktober och då vankas det kalas och de flesta gottigheter har jag hittat här 🙂
Men! En fråga: snickers-cheesecaken funkar den bra tt göra en vecka innan den ska förtäras och ha den i frysen ? Eller blir den isig?
Kram & tack för all inspiration// från en matlagnings-& baktokig tvillingmorsa som tyvärr inte hinner med det längre utan drömmer mig bort i sin blogg istället 😉

Jennys_matblogg
Reply to  Baktokig tvillingmamma
6 år sedan

Roligt att du har hittat hit! Välkommen,
Visst kan man göra cheesecaken en vecka innan frys den med en plastfolie över bara,

Marie
6 år sedan

Ser gott ut som vanligt

marion
6 år sedan

Ska äggen och sockret vispas ordentligt eller bara lätt?

Jennys_matblogg
Reply to  marion
6 år sedan

De ska bara röras ihop 🙂

Ewa
6 år sedan

ska det inte va något bakpulver?

Jennys_matblogg
Reply to  Ewa
6 år sedan

Nej.

Anonym
Reply to  Jennys_matblogg
3 år sedan

Super delish!
Hej Jenny,
Tack vare dig har min matplanering blivit ( till )och har underlättat min vardag. Med ett recept här o där från dina veckor meny blir 2 veckors mat planerad, Ica leverans 75kr. Life is good!
Denna ”delish” kaka
31/2dl socker, 3 ägg var det jag hade hemma denna Fredag kväll. O så glömde jag kardemumma, Men kakan med glas. Det …..i munnen!!! Lika gott som saftig rabarberkakan, lika gott som dem kicks snitar som jag smygäter när dotter har gott o lagt sig….fy mig!!
Jag som älskar kicks….detta var verkligen, my heaven.
Inte visste jag att en smet kunde blir en kaka i ugnen utan bakbulver.
Jenny, Tack för att du finns!! ?
Öppna armar o fånga en värm bamse kram!!

Caroline
6 år sedan

Ser fantastiskt god ut! Är själv inte så van att baka, är den ok att frysa?

Evy H
6 år sedan

Låter väldigt god, men måste det vara så mycket socker? Har Du testat att minska?

Sunshine
6 år sedan

Hej Jenny, jag fick tips från en god vän om din blogg, får en massa inspiration !!! Nu till min fråga: använder du varmluftsugn när du ange temperaturen ?

Jennys_matblogg
Reply to  Sunshine
6 år sedan

Alltid vanlig ugn 🙂

Mia
6 år sedan

Fantastisk god!! Bakade den idag. Receptet ska jag skriva ut och sätta i min receptbok. Vilken fin blogg du har, Jag har följd dig ganska länge, du har goda recept, fina bilder och ett härligt och smakfullt hem+ sommarstuga.

Jennys_matblogg
Reply to  Mia
6 år sedan

Vad roligt 😀
Och tusen tack – vilken fin kommentar! Tack

Kerstin
6 år sedan

Jag har också bakat äppelkakan den blev magiskt god! Har bara fått beröm för maträtter och bakverk som jag har lagat efter dina recept

Jennys_matblogg
Reply to  Kerstin
6 år sedan

å vad roligt att höra 😀

Hanna
6 år sedan

Hej. Tack för ett gott recept (som vanligt) jag strödde även på kanel. Det kan jag rekommendera 🙂
Tack för massvis av inspiration
Med vänlig hälsning, Hanna

Charlotte
6 år sedan

Hej! Fantastiskt god men på tok för söt med 5 dl socker. Särskilt när man även har pärlsocker på och florsocker efter bakningen. Jag skippade florsockret och kommer att minska mängden strösocker till 3 dl nästa gång. Uppskattar din blogg mycket och har bakat och lagat en del redan. Har fått mycket beröm för det jag har bjudit på och det vill jag tacka extra mycket för.

Alexandra
6 år sedan

Riktigt god kaka! 😀

Linnea
6 år sedan

Kan man förbereda denna kvällen innan den ska serveras?

Jennys_matblogg
Reply to  Linnea
6 år sedan

Absolut- den var lika god dag två 😀

Linnea
Reply to  Jennys_matblogg
6 år sedan

För ungefär hur många pers räcker den till om man tar lika stora bitar som på dina bilder? 🙂

6 år sedan

Underbart god! Dock körde jag med lite kanel inuti och ovanpå och även hackad mandel ovanpå, blev nästan att smaka som man hade mandelmassa inuti 🙂

Jag fick däremot ha min i ugnen nästan 60 minuter, gissar att jag hade en aning djupare form 🙂 Men slutresultatet blev fantastiskt!

Superduper recept! Och bästa bloggen.

Ann
6 år sedan

Ska man vispa poröst? Tänker på att den ska bli hög..

Nelly
6 år sedan

Kan man använda en rund form?

sofia
6 år sedan

Hej!

Kan man göra denna kaka i långpanna tro? 🙂

Mvh

Carina
5 år sedan

Godaste äppelkakan jag någonsin ätit! =)

Mirja
5 år sedan

Hej!
Kan man göra den i långpanna och i så fall hur mycket ska jag öka mängden med?

Nea
4 år sedan

vilken typ av form en rund eller avlång eller fyrkantig? På bilden ser dina rutor kantiga ut? 🙂

Susanne
4 år sedan

Går dessa att frysa? Ska ha födelsedagskalas för dottern och mig och vi blir 40 pers. Tänkte göra fyra olika kakor i långpanna så det vore bra att kunna göra någon i förväg…. Tack för en underbar blogg! Ha en fin sommar! Susanne

jennysmatblogg
Reply to  Susanne
4 år sedan

De går absolut att frysa

Anki andersson
4 år sedan

Helt enkelt underbar

Karin
3 år sedan

Min kaka blev jättegod! Så roligt det är att baka efter dina recept, fast jag inte är så van att baka så känner jag mig trygg med dina instruktioner och att dina recept är goda!

jennysmatblogg
Reply to  Karin
3 år sedan

Vad roligt att höra 🙂

Nästa inlägg

Nio år

38
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x