Smördegsinbakad köttfärs med sås

Satt just och bläddrade igenom och städade receptarkivet så att det är lätt att hitta vad man söker i mat och bakverk här på bloggen.  Och rätt långt tillbaka hittade jag dessa inbakade köttfärsknytena som jag nästan glömt bort. Inser att det var alldeles för länge sedan vi gjorde dem – helt klart – de är en blandning av frasig smördeg i kryddig köttfärsfyllning.  Ska genast skriva upp det till nästa veckohandling – gör de du också 🙂

Har man redan färdig köttfärsås (den ska vara ganska krämig) så är det ännu smidigare at laga dessa.

IMG_6413

Jag skriver ut receptet igen, för er som missat det.

Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie och lite tomatsås för att inte få den för torrr. Annars så gör du en  ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :

500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar

Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
ta fram smördegen ( om den är fryst )
värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.
Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.

Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.

 Vitlökssåsen :

Detta behöver du :
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1-2 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar

Garnering : Lite färska örter

Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser ,
Och ställ kallt ett par timmar innan servering.

Och allra godast om den stått i kylskåpet över natten!
Så kan absolut förberedas dagen före.

Och vill du ha såsen krämig kan man använda Creme fraiche 34 %
mer lätt creme fraiche blir den mer såsig. Gott vilket som.

IMG_6400

Smaklig måltid!

3

21 responses to “Smördegsinbakad köttfärs med sås

  1. Maria skriver:

    Hej Jenny.
    Tack för en inspirerande blogg 😀
    En fråga: Hur stora gör du köttfärsknytena? Hur mycket smördeg till en portion?
    Må så gott 😀
    Hälsn Maria

    1. Jennys_matblogg skriver:

      När jag gör denna använder jag mig av de frysta ”rektangulära” och då blir det en sådan platta per portion. Vet inte hur stora de är exakt.

      Lycka till 🙂

      1. Maria skriver:

        Tack för snabbt svar 🙂

  2. Josefine skriver:

    Hur kan du äta (ändå ganska fet mat med tanke på creme fraiche, grädde och allt gott du använder i din matlagning) och även baka så pass mycket men samtidigt vara i form? 🙂 Eller äter du inte allt du gör? Hur ofta äter du bakverk osv i veckan och tränar du något? 🙂 Känner mig lite avundsjuk då jag själv nästan går upp i vikt bara av att kolla på en bakelse 😉 hehe. / Kram Josefine

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Hej Josefin,
      Jag väljer bort alla lightprodukter då ja inte tror att de är nyttiga ( eller särskilt goda) sen äter jag allt, pasta , bröd , såser och gärna mkt sallad, enligt tallriksmodellen. Bakverk kan tyckas att jag äter ofta för er nya på bloggen – men en del recept är ”repriser” från 4-5 år tillbaka 🙂 Tycker det är synd när visa bakverk faller bort i glömska, så jag försöker att uppdatera dem iigen.
      Träningen är tyvärr inget jag kan skryta om , men så snart det känns bättre i knät ska jag försöka mig ut och springa lite igen.

      Kram

  3. Linda skriver:

    Provade detta recept för något år sedan och det har blivit en favorit här hemma som vi återkommer till ganska ofta. Mycket smarrigt! Tack för en inspirerande blogg.
    Linda

  4. Tine skriver:

    Hejsan. Skulle du kunna lägga upp något recept på sockerfria bakverk/godis. Om du vet några. Det vore Himlans gott! 🙂

  5. Jennie skriver:

    Kan man förbereda dessa eller blir bäst att göra direkt när de ska serveras?! Köttfärsen har jag gjort.

  6. Emma skriver:

    Hej!
    Hur många är detta beräknat till :)?
    MVh Emma

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Cirka 4-5 personer

  7. Anna skriver:

    Hur funkar detta som matlåda,frysa??!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Smördegen blir mjuk, så det är inte så gott.

  8. Anna skriver:

    Tack då vet jag:)

  9. Magda skriver:

    Hej!
    Vilken fantastiskt blogg du har med så inspirerande innehåll!
    Jag undrar hur många knyten du göra med detta recept, såg att du svarat innan att du använder frysta plattor, men har aldrig använt det, är det fyra i varje?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Nu var det så länge sedan jag gjorde detta. Men gissar på 5-6 st.

  10. Johan skriver:

    Gjorde detta nyligen . Så grymt gott !
    Länkade till detta receptet från vår blogg när vi publicerade ditt recept … Hoppas det var ok . Annars får du säga till så tar vi bort inlägget …
    Läser din blogg ganska så ofta för jsg tycker den är fantastiskt bra .

  11. Linnéa skriver:

    Gjorde dessa precis och hoppas de smakar bättre än vad de ser urt! Hur får du dem till att hålla ihop? Mina bara öppna sig och allt flöt ut:(

    1. jennysmatblogg skriver:

      Man behöver nypa ihop smördegen ordentligt 🙂

  12. Cissi skriver:

    Mycket populär rätt hemma hos oss, enligt alla fem barnen ?.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Så roligt 🙂

  13. ing-britt ledström skriver:

    Hur många knyten blir det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *