Baka bröd till helgen

Välkommen fredag och snart även helgen,

Idag är barnen lediga från skolan det är studiedag så vi behövde inte ställa väckarklockan alls. Och så blir det blir snart nybakat till frukost, bröden står på jäsning för andra gången och ska snart in i ugnen. Receptet hittar du underst i inlägget, jag har bakat dem tidigare – och de blir alltid lika lyckade.

Vita rosorna är fortfarande rätt fina, men sjunger nog på sista versen. IMG_6865

Jag har haft kallt vatten ( tydligen nya rekommendationer ) och sedan har jag snittat om dem varje dag och bytt vatten.  Är det något jag tycker känns lyxigt så är det just färska blommor, går och tittar på både rosorna och de fina tulpanerna hela tiden.  Men nu hörrni är det äntligen dags att skjutsa in frallorna i ugnen.

Kanske kan detta vara något för er att  baka  till helgen?

Jag hackade solrosfrön och hade på mina frallor – tycker det är så himla gott när man bakar bröd.

IMG_5347

Det här behöver du till 12 stora frallor eller 18 mindre :

500 gram mjölk, 3% (5 dl)
60 gram jäst
900 gram vetemjöl (c:a 1,5 liter)
50 gram rumstempererat smör
25 gram socker (2 msk)
25 gram havssalt ( 0,25 dl)
Solrosfrön till garnering

Gör så här:
Värm upp vätskan och smöret till fingervarmt och rör ut det med jästen lite i taget.  Blanda sedan  alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. degen skall vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter. Dela degen i 12 och rullar ut till runda eller avlånga frallor. Pensla med vatten, doppa i vallmofrön eller som jag hackade solrosfrön, och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. låt dom jäsa i 1 timme i rumstemperatur.

IMG_5337

Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda bröden i 10-12 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk.

Sedan är de klara att ätas.  Med smör, ost och marmelad.
Gott gott!

0
Prenumerera
Notis om

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
al68
10 år sedan

Mums vad gott, får kanske testa dessa med, gör ju dina tekakor nästa varje helg då lillekillen älskar dom. Ha en skön helg, själv åker vi på skidsemester en vecka, skall bli så himla skönt, det är den bästa semestern vi vet. Kram kram

Helle
10 år sedan

Tack för nytt recept – har testat dina tekakor tidigare och de är kanon 🙂

Skönt med sovmorgon också, det längtar jag efter.

Trevlig helg!

Kristina
10 år sedan

Jäsa 1-1 1/2 timme när dom är utbakade, stämmer det?

Jennys_matblogg
Reply to  Kristina
10 år sedan

Ja, 1 timme har jag.

Sara
10 år sedan

ser jättegott ut 🙂
Jag har en fråga om Thailand och undrar om du har något tips på fint hotell? Vi ska åka över jul/nyår 4 vuxna och en 11- åring och 15-åring och letar boende för fullt, men sååå svårt finns ju hur mycket som helst. Vi kommer åka charter och vill på strandhotell med bra standard och god mat. Tacksam för alla tips 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Sara
10 år sedan

Om vi åker till thailand igen kommer jag välja att åka till Krabi i en vecka – och även ett par tre dagar på Koh Lanta och sedan ska jag åka till Koh lipe ( hört att det ska vara så vackert där) . Ving åker direkt till Krabi- där finns en del fina bra hotell om ni kollar deras hemsida. Vill ni bara vara på hotellet och ha närhet till långa sandstrand hade jag kanske valt Phuket och Bangtao beach, eller phi phi öarna där är det jättevackert. . Men köp inte all inclusive- mycket roligare att byta restauranger..
Tror inte det spelar så stor roll vart ni åker- ni kommer bli nöjda. Vill ni ha fräscht och lite finare hotell boka inte mindre än 4 + stjärnor.

🙂

Sara
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Tack snälla för tipsen! Ska kolla vidare , Sunwing Bangoe bech såg fint ut där ni hade varit. Ja kommer bli underbart! Vi kom precis hem från Mexico som var oroligt vackert med!

Jennys_matblogg
Reply to  Sara
10 år sedan

Mexico… det låter helt underbart…. 🙂

Ida
10 år sedan

Så gott 🙂

Nästa inlägg

Vackra färger

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x