Lakrits- och citronbiskvier

Välkommen onsdag och godmorgon bloggisar,

Vi är fortfarande kvar på Öland, men idag Nomi & jag tillbaka hem till växjö. Vi tänkte stanna till hos bästa mommo  & moffa först på vägen, vi bjöd in oss på en fika nu när vi hade vägarna förbi 🙂 Mycket fika har det blivit nu på bloggen, kommer bli ändring på det- för nu blir det mycket middagsmat de kommande dagarna här på sidan. Ni vet att ni hittar alla tidigare recept under fliken kategorier under texten damernas här högst upp på sidan va? Där kan ni hitta alla tidigare recept som bloggats om under de senaste 4 1/2 året – ta en titt där om ni behöver lite inspiration.

Men nu avslutar vi först med de godaste Citron- och lakritsbiskvierna. Bästa kombon enligt mig, och gillar ni lakriiis ( som jag tycker att det uttalas ) så månste ni prova dessa. Och tror ni att biskiver är svåra att baka, tänk om – dessa är busenkla och väldigt arbetade ut. Perfekta till kalset , eller att ta med och bjuda på till fredagsfikat.

lakritsbiskvier

Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
1 halv citron skal + saft
1 msk vaniljsocker

Topping : 200 gram  mjölkchoklad med lakritssmak tex. marabous

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

Ställ svalt och smält under tiden chokladen.
Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.

Klart att serveras!

baka biskvier

2

19 responses to “Lakrits- och citronbiskvier

  1. Ewa skriver:

    ett annat tips är att fylla med lakritsfyllning o toppa med vit choklad smaksatt med citron

    1. Johanna skriver:

      Åh! Hur gör man det?

      1. Ewa skriver:

        smörkräm med lakritspulver och smält vit choklad med finrivet citronskal o lite av saften, rör väl när du droppar i 🙂

  2. Johanna skriver:

    Dina beskvier ser ju så goda ut! Har du något förslag på hur man kan göra om man är allergisk mot nötter och mandel?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Nej tyvärr, det blir nog svårt.

  3. anna b skriver:

    Sååååå goda blev dem, perfekt blandning mellan citronen och lakritsen:)

    1. Jennys_matblogg skriver:

      😀

  4. Åsa skriver:

    Gud va gott!! Dessa borde gå att frysa väl?
    Du har inget recept på päronbiskvier?
    Med vänlig hälsning, Åsa

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Visst går de frysa in 🙂
      Päronbiskvier och bananbiskvier står på tur att provbakas 🙂

      Kram

      1. Åsa skriver:

        Ser fram emot det 😉
        Tack! Kram

  5. frida skriver:

    Hej Jenny, Jag såg detta smarriga recept igår och var ju tvungen att testa till fredagsfikan på jobbet. Botten gick bra, citronkräm gick bra men men men hur 17 får man chokladen att inte rinna av….till slut fick jag ihop 4 st…tur vi är 4 på jobbet. Vad gjorde jag fel…de var ju svala men inte frysta. Chokladen måste ju vara rinnig och med det varm va? undrar Frida fr Gbg

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Hej,

      Jag tror att chokladen var för varm, och när biskvierna är för kalla så rinner de av.
      Pröva att ha allt rumstempurerat.
      Lycka till

      1. Frida skriver:

        Tack jag försöker igen…

  6. evelina skriver:

    Hej, Jenny. Jag provade dessa nu och dem är gudomliga! Dock hade jag samma problem som Frida med att chokladen åkte av, men jag väntade lite så chokladen svalnade och sen tog jag och bredde på chokladen med en slickepott istället och det funkade förvånansvärt bra. Blev riktigt fina! Men nästa gång ska jag nog prova att bre ut smeten till bottnarna istället för att spritsa, det var så trögt och blev så ojämnt. Tack för receptet! 😀 Hälsningar Evelina

  7. thereze skriver:

    Till Johanna som undrar om man kan göra i stället för nätter. Jag har gjort sesamfrö som jag rostat och gör en egen sesammassa och det funkar fint! Kram

  8. Carina skriver:

    Hej Jenny

    Har du eller någon annan något bra recept på botten till biskvier som inte är mandelmassa.

  9. Lena skriver:

    Hej
    Kan man frysa dem

    1. jennysmatblogg skriver:

      Absolut 🙂

  10. Camilla skriver:

    Hej Jenny! Jag googlade efter citron- och lakritsbiskvier och fann även dessa som är en kopia av ditt recept där bloggaren även har använt din bild, utan att ha angett var det kommer ifrån. Tänkte att du kanske ville veta.

    https://sannasdeliochbakverk.wordpress.com/2015/05/10/smariga-lakrits-citronbiskvier/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *