Janssons frestelse på nytt vis

Detta receptet på Janssons tipsade min morfar mig och det är ju verkligen smidigt och smakade riktigt bra- så därför tänkte jag tipsa om det för er som inte hört talas om det. En Janssons på pommes strips – och det låter ju helt tokigt, och därför var det roligare att prova det. Enkelt & faktiskt överraskande gott, denna kommer jag absolut att göra igen. Toppen när man vill tjuvstarta och äta ett litet julbord bara så där.

Janssons frestelse

Välj de smalaste stripsen till gratängen – och vill man ha mildare smak på denna minska ner anjovisen- eller använd bara spadet. Denna ansjovisen köper jag – tycker den är god men mest köper jag den för att burken är så vacker!

janssons frestelse

Det här behöver du till denna Janssons frestelse :
1 påse med pommes ( strips )
1 gul lök
2 burkar med ansjovis ( cirka 250 gram )
4-5dl vispgrädde
salt och peppar
några klickar smör
ströbröd

Gör janssons frestelese så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader. Använd en stor ugnsform till gratängen.
Smöra formen och varva strips, lök och lite grovstrimlad ansjovis + lite salt och peppar.  Häll på grädde och ansjovisspad , det ska täcka stripsen – men se till att formen är tillräckligt hög så att det inte bubblar över i ugnen. Fördela ut några msk smör på toppen av gratängen och strö över lite ströbröd så att det täcker potatisen.
Grädda den tills potatisen  är mjuk, och att gratängen känns krämig ( cirka 1 timme ) Börjar gratängen få för mkt färg under tiden så lägg över lite grillfolie.

Servera med köttbullar, prinskorvar & lite rödbetssallad

julrecept

 

3

17 responses to “Janssons frestelse på nytt vis

  1. Helle skriver:

    Jag köper också den ansjovisen, eftersom min mamma alltid köpt den. Har nog aldrig sett någon annan ansjovis i affären. Förmodligen gör den snygga burken att jag inte ser någon annan:)
    Helle

  2. Elin skriver:

    Jag har testat mariannetryfflarna och de var ljuvliga 🙂

  3. Linda Wass skriver:

    Jag har testat dina mozartkulor! Men jag la till och gjorde egen mandelmassa, blev supergott=) Hade glöggfest i helgen och då bjöd jag även på din chokladiga cheesecake (som du presenterade på förra bloggen), alla var superlyckliga! Kommer defenitivt göras igen =)

    1. Jenny Warsen skriver:

      Vad roligt att du gillade dem.
      Chokladcheesecaken finns här på bloggen också – under efterrätter 🙂

  4. wonkan skriver:

    Testa att ha chilisås i grädden. Blir sjukt gott!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det måste jag testa!

  5. Susanne skriver:

    Tinar du pommesen först eller kör du frysta???

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Jag hade frysta 🙂

  6. swedishpescetarian skriver:

    Det här måste vi testa!

  7. Karin skriver:

    Vilket bra Jansson-tips! Måste testa!

    1. Jenny Warsen skriver:

      😀

  8. sanna skriver:

    Har kört med pommes i i två år nu super krämigt och gott!

  9. Mallan skriver:

    Jag brukar koka upp grädden tillsammans med grovskuren ansjovis + spadet och sedan hälla över potatisen…
    1: Det går mycket snabbare i ugnen.
    2: Uppskattas av dom som har lite svårt för fiskbitarna i Janssons, men ändå gillar sjökva smaken!
    3: Lätt att smaka av med salt och peppar för en perfekt kryddning

  10. Kerstin Bruce skriver:

    Provlagade med pommes idag och det blev jättegott. Enkelt. Brukar blanda i lite kaviar i grädden och det sätter bra smak

  11. Mia skriver:

    Hur mycket pommes ska man ta till Janssons frestelse?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Så det täcker formen 😌

  12. Camilla skriver:

    Hur många personer är Janssons till ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *