Koka knäck

Många undrade hur filmen Hunger games som vi kikade på igår var, och jag tycker den var jättespännande– jag andades knappt under två och en halv timme 😉 Så nu får vi vänta in del tre också…. Idag ska vi koka lite julgodis till söndagens adventsfika, blandannat så blir det den traditionella knäcken såklart. Och så har barnen önskat att vi ska göra tomteskums-fudge och polkabräck.

Vad brukar ni koka för julgodis ? 

Du behöver  :
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl sötmandel

1 dl finhackad sötmandel

Gör så här:
Blanda ner socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Gärna en större, för då går det snabbare. Låt koka upp under omrörning, under tiden det kokar så kan du förbereda och ställa ut knäckformarna. När knäcken är mellan 124- 130 grader är den klar. Beroende på hur hård / seg du vill ha den.  Har du ingen termometer kan du göra kulprovet, som går ut på att du tar en klick av smeten och doppar ner i iskallt vatten, Kan du forma smeten till en kula så är det klart. När smeten är klar , vänd ner den hackade mandlen och fyll upp formarna. Förvara i burk medsmörpapper mellan varven.

 

0
Prenumerera
Notis om

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
al68
10 år sedan

Då får man ju se den filmen, mannen och jag skall nog ha biokväll imorgon, försöker ha det rätt ofta så mysigt. Finns det en del ett av den sen tidigare?

Sitter med och planerar adventsfikan, en massa gott skall bakas. Men snart hem och börja adventspynta så smått, ÄLSKAR………

Julgodis gör vi en massa men det börjar jag inte med riktigt ännu, får vänta ett tag till annars tar det slut innan jul ; )

Ha en skön dag, kram kram

Ammi
10 år sedan

Hej Jenny! Fullkomligt älskar din blogg och det finns få sidor som jag får så mycket insiration från som på din. Tycker det är en jättebra blandning av allt.
Vad fin jackan var, behöver också en vinterjacka som passar till allt, tyvärr är det för långt till Gekås för min del. 🙂

I helgen blir det nog lussebullsbakande och julgodisfix med barnen. Så att man får njuta av advent
Ha en jättebra dag// Ammi

jennysmatblogg
Reply to  Ammi
10 år sedan

Vad roligt , vad glad jag blir 🙂
Ha en fin fin dag

Kramar

10 år sedan

Så gott med knäck, bästa julgodiset enligt mig. Blir kanske rent av att fixa det till helgen:)

Ha en fortsatt fin dag!

Kram Emelie

mamma till snart tre små :)
10 år sedan

ÅÅÅ tomteskums fudge låter otroligt gott, hoppas du kan lägga ut ett recept på det 🙂 tack för en otroligt bra matblogg, läser den flitigt,men kommenterar sällan. Men alla mat som görs här hemma kommer ifrån din blogg 🙂 enkla och goooda recept som t.o.m jag kan briljera med 🙂

jennysmatblogg
Reply to  mamma till snart tre små :)
10 år sedan

Roligt att du skriver en liten rad 🙂
Och tomteskumsfudgen kommer snart på bloggen.

Kram

Monica
10 år sedan

Hej!!
Bakade kladdkaka efter ditt grundrecept och tog tre matskedar lakristpulver i smeten, blev väldigt lyckat. till det hade jag citrongrädde gottigott!!

jennysmatblogg
Reply to  Monica
10 år sedan

Åh vad gott det låter!
Måste prova:-)

10 år sedan

Jag brukar inte baka så mycket julgodis, där emot burkar jag baka din goda saffrans sockerkaka! 🙂 Men något godis ska jag väl baka i år med barnen. Något enkelt…
Ha en fin dag!

Petra
10 år sedan

Hejsan, tack för en inspirerande blogg 🙂 Hittade ett recept på Baileysfudge för några år sedan. Ett relativt enkelt recept och sååå gott 🙂

Lisa
10 år sedan

Mitt favoritjulgodis är fudge, klassisk om de finns någon sådan, med kakao och sånt där. Svårt att få den lyckad dock, bara min pappa som kan! Jag har inte lärt mig knepet än..
Idag har jag tipsat både om din ostsoppa och din blogg (http://lisabengtssons.com/2013/november/ostsoppa-med-pasta-bacon.html), bästa matbloggen jag vet, som jag nämnt tidigare! 🙂

Ha en toppenkväll och tack än en gång för all inspiration! 🙂

E-B Johansson
10 år sedan

Vilka söta knäckformar med stjärnor på. Vad kan man hitta sådana? Är det GeKås? Vad är det för rött i knäcken det ser gott ut?

jennysmatblogg
Reply to  E-B Johansson
10 år sedan

Knäckformarna är nog från Ullared , från förra året.

Natalie K
9 år sedan

Hej. Supergott recept, testade förra veckan men undrar om det går att dubbla?

Nästa inlägg

På väg mot bion

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x