Gräddkola

IMG_2381 (1)

Det här behöver du till 45 st:
50 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrullvänd ner resten av ingredienserna och låt sjuda upp till cirka 122- 125 grader. Det tar cirka 20 minuter, kolla med kökstermometer eller gör kulprovet*
Häll upp smeten i en form klädd i bakplåtspapper och låt svalna i kylen innan du skär upp fina bitar.

* Kulprovet är att du droppar ner lite av smeten i ett glas med kallt vatten. När du kan forma smeten till en kulan
är det klart.

1

5 responses to “Gräddkola

  1. sofie skriver:

    Jag har lite problem när jag gör kola av alla dess slag. Den blir alltid stenhård och sen välidigt väldigt seg när man tuggar på den. Vill ju ha den mjuk och krämig. Vad gör jag för fel? Kan det va så att jag kokar för länge?

    1. jennysmatblogg skriver:

      120 grader tycker jag är perfekt.
      Sen ska de förvaras kallt ( kylskåp ) precis fram till servering 🙂

  2. Jenny skriver:

    Allt julgodis på din sida ser så gott ut!! Hur länge håller det sig? Kan man baka nu o äta på julafton?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag fryser ner mitt julgodis jag bakar nu och tar fram en stund innan servering 🙂

  3. Elise skriver:

    Hur stor form är det tänkt till detta receptet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *