Tomteskumsfudge

Jultomtefudge, tomteskumfudge eller pepparkakefudge…. Visste inte riktigt vad jag skulle döpa denna godingen till. Den är busenkel att göra, och smakar len och krämig pepparkaka. De byter smaker varje år, så det är alltid spännande att se vad det blir för fudge av det…. Omnomnom

Jultomtefudge

Det här behövs till tomteskum fudge:
12-14 stycken skumtomtar med pepparkakesmak
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. När smeten är slät så tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom. Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.

Går bra att frysa.

jultomtefudge

1
Prenumerera
Notis om

21 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
10 år sedan

Jag försökte igår att göra Daimfudge efter ditt recept. Men då smeten visade sig fortfarande vara väldigt mjuk imorse, så insåg jag att det vart ett misslyckande:-/ Den stod många timmar i kylen.

Jag lät det nog koka för lite. Så jag undrar hur länge brukar du låta det koka? Ska det kokas upp och sen sjuda en tid eller hur gör man?:)

Jenny Warsen
Reply to  Jeanette
10 år sedan

Daimfudgen ska koka upp till 120 grader.
Det är bara tomteskumfudgen som inte ska koka, den har gelatin som gör att den stelnar.

jassi
10 år sedan

Hej! Testade ditt potatisgratängsrecept, den vart jätte vattnig och all färskost låg på toppen. Vad kan jag gjort för fel?

Tina Johansson
10 år sedan

Kan det funka med mörk choklad tror du?
Det är den sorten jag har hemma nämligen…

Jenny Warsen
Reply to  Tina Johansson
10 år sedan

Absolut 🙂

Lotta
10 år sedan

Som med alla andra recept ser det supersmaskigt ut! Jag måste fråga; i en del av dina kola/fudge recept har du med 1 msk honung. Är det istället för glykos? Funkar den på samma sätt att smeten inte ska bli sockrig?

Jenny Warsen
Reply to  Lotta
10 år sedan

Så är det, men jag tycker de kan uteslutas. Vill an kan man ha i det 🙂

Hanna
10 år sedan

Sååå mycket goda recept du bjussar på! Tänkte fråga vad du använder för storlek på formen när du gör fudge? De blir ju så perfekta i storleken 😉

Ellen
10 år sedan

Undrar om det går att göra fudge efter daim receptet på något vis utan choklad med vaniljpulver istället?? Eller borde man ha vit choklad i istället?
Tack på förhand

tanja
10 år sedan

Mmmm har du provat de vanliga tomtarna? Ska man ha vit choklad då kanske? Jag e torkskåpet på original skumtomtar

tanja
10 år sedan

Torsk på ska det stå.. torkskåpet får stå för sitt

Malin
10 år sedan

Jag vet inte hur jag ska hinna med att göra allt julgodis som du lägger ut recept på. ALLT verkar ju vara fantastiskt gott 🙂

10 år sedan

Ok. Använde en kökstermometer som sköt i höjden. Som man använder till kött och så. Får kanske ha en annan:)

10 år sedan

Har dessa skumtomtar hemma, får kanske bli att testa detta. Har gjort på vanliga skumtomtar innan, men detta lät ju så gott.

Jenny
10 år sedan

Hon har ett recept här på bloggen med de vanliga tomtarna, jag gjorde det igår inför Jul. Superenkelt att göra men alldeles för gott, tvivlar på att de kommer finnas något kvar till jul.

Kicki
10 år sedan

Hej Jenny! Jag gjorde vit choklad-fudge i tisdags enligt ditt recept och det smakar JÄTTEgott men det är omöjligt att få den att stelna? har haft den i frysen i två dygn och följde ditt recept till punkt och pricka, men det är fortfarande bara en smet som inte går att skära i. som segt knäck som aldrig stelnar. vad gjorde jag för fel?

Jenny Warsen
Reply to  Kicki
10 år sedan

Hej Kicki,
jag tror att det beror på din temormometer. Ibland behöver de bytas ut, så jag tror att den har mätt fel temp.

Jennifer
10 år sedan

Hej!

Dom där ser ju klockrena ut! Jag tänkte ge mig på att göra dom efter ditt recept.
Det jag klurar på är, om det går att dra ner rejält på sockret?

Jag gjorde lchf-fudge härom dagen med 2 dl grädde och endast 1,5 msk socker (ersatte med sötströ) och de blev jättesöta.. Så jag är orolig att de ska bli alldeles för söta med 2 dl socker OCH skumtomtar som nästan bara är socker. Vad säger du?? 🙂

Isabelle
10 år sedan

Hej! Jag har precis gjort dessa fudge, hur förvarar man dem bäst? Tacksam för svar 🙂 Jätte bra blogg förresten, inne varje dag!

Jenny Warsen
Reply to  Isabelle
10 år sedan

Kylskåp, ett par dagar eller frys.
🙂

Moa
10 år sedan

Jättebra recept, älskar allt! Jag har precis gjort pepparkaksfudge men de blev väldigt platta då min form antagligen var lite för stor… Dina bitar är perfekt storlek, vilka mått har du på formen? 🙂

Nästa inlägg

Matbloggen i SOLO

21
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x