Falu-låda

Igår ville Nomi vara med och laga middagen, efter en kortare kylskåpsinventering så bestämde vi oss för att laga falu-låda. Det är busenkelt och jag vet att många av er efterfrågar både lättlagade, barnvänliga och billiga måltider.  Melvin backade om tre gånger, det var ett riktigt bra betyg och Nomi var stolt som bara den efter att ha lyckats så bra med maten 🙂

Nomi river ner osten till gratineringen. Gå inte och köp inte  färdigriven ost, det är mycket bättre kvalitet på den du river ner själv. 

Oftast lagar vi falulådan med ris, men Nomi tyckte att vi skulle ha makaroner. Och det funkar riktigt bra det med- välj det ni gillar bäst.

Det här behöver du till 5-6 personer
Ris / Makaroner  ( idealmakaroner )
1/2 ring falukorv
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
tomater
2 msk chilisås
salt & peppar
1 dl riven ost

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.  Koka pastan nästan helt klar och fyll i en stor ungssäkerform, skär upp korven och fördelat ut över mackaronerna. Skiva tomaterna och lägg över korven.
Rör ihop creme fraiche, grädde, chilisås och smaka av med salt och peppar.  Häll såsen över och fördela osten över såsen.

Gräddas i cirka 15- 20 minuter eller tills falulådan fått en fin färg.

Klart att servera 

1

32 responses to “Falu-låda

  1. Anna skriver:

    hej .. å så gott detta såg ut … jag gjorde något liknande med brynt köttfärs med bacon härromdagen och då la jag råa (okokta makaroner ) i en form och sedan på med köttfärssröran med baconet i sen kokte jag bara ihop grädden , cremefraischen och chillisås och hällde det överalltsammans som jag blandat runt innan och avslutade med ost …och ugn ca 35 min … tycker annars att pastan blir lätt överkokt … Så jag ska minsann testa att göra detta idag på samma sätt som jag gjorde med råa …. :)))

    1. jennysmatblogg skriver:

      Testa det och återkom vetja:-)

      Kram

  2. west70 skriver:

    Hej!

    Verkar vara ett recept som barnen skulle uppskatta, ska snart provas.
    Igår blev det ajvarkycklingen, jättegott verkligen och hade det inte varit för att barnen inte gillar stark mat så hade jag nog köpt den starkare varianten av ajvar.
    Hoppas du får en bra dag.

    Kram

  3. Lovisa skriver:

    Åhh detta är fint för studentplånboken 😉 Jag har en bit falukorv över så detta ska jag genast prova ikväll och jag håller med dig. Riven ost är hundra gånger godare samt billigare =) Ha en fin dag! Kram

  4. Lovisa skriver:

    Ps! Jag läste att pastan kan bli lätt överkokt men jag kör alltid halva tiden som man ska ha på pastan när man ska göra gratänger av den. Då blir den perfekt =)

    1. jennysmatblogg skriver:

      Bra tips 🙂
      Så gör jag också .

      Kram

  5. Camilla skriver:

    Hej!
    Detta måste jag bara testa, ser jättegott ut.
    Älskar både korv,ris och makaroner.
    Ha en fortsatt bra dag.
    Kram <3

  6. Chocochock skriver:

    Ser gott ut!
    Får jag fresta tillbaka med en chokladindränkt Vulkantårta!
    http://chocochock.se

  7. Adina skriver:

    Perfekt vardagsrätt!! Om du istället väljer att göra rätten med ris, kokar du det då helt färdigt eller ska de va lite hårt när man ställer in formen i ugnen?:-)

  8. Ellenor skriver:

    Tack för receptet, vi åt falu-lådan till middag.
    Så gott, åt två portioner och är så glad att det blev lite kvar till min lunch i morgon.

  9. Anna skriver:

    hej igen … gjorde detta till middag och jg tog okokta makaroner …hur gott och vilken smidig rätt … min var nog inte riktigt lika krämig som din det krävs nog betydligt mer vätska men jättegott … jag la okokta mackisar i botten på med strimlad purjo sen strimlad/delad falukorv riven ost , några halverade cocktailtomater, rätt rejält med provencalsk krydda som jag köpte på Örtagården på Ölandsskördefest sen avslutade jag med en sås av grädde , creme frasch och chilisås …in i ugnen 40 min på 200 !!!! så gott så !!! tack för inspirationen

    1. jennysmatblogg skriver:

      Bra där – då vete vi att det går att laga med okokta makaroner också 🙂

  10. Marie skriver:

    Hej!

    Jag tänkte laga pulled pork imorgon (för första gången) har googlat runt lite bland olika recept men ditt såg absolut godast ut så jag tänkte testa det imorgon 🙂 En fråga bara, på bilden där du drar isär köket så ser det väldigt ”färglöst” och nästan torrt ut, men sen i burgaren så ser det saftigt och ”kletigt” ut med en jättehärlig aptitlig färg. Min fråga, blandar du allt kött med såsen som är kvar i grytan eller tar du bara lite BBQ- sås över? Eftersom det är första gången det ska lagas så behöver jag ha det på detaljnivå 😉 Tack på förhand!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den blir så saftig när man blandar den med såsen, jag hade inte i mer sås till servering.

      Lycka till 🙂

  11. Sofie skriver:

    Vi åt detta till middag och de var verkligen supergott! Detta kommer ätas fler gånger hos oss!!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Å vad roligt att höra 😀

  12. Lotta skriver:

    Åt detta till middag idag! Var jättegott så det blir fler gånger!

  13. Emma skriver:

    Vad brukar du använda för chilisås? Det finns ju så många olika märken 🙂 brukar duta en lite starkare eller en mild?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Jag har en stark chilisås 🙂

  14. Sarah skriver:

    Går det att fryser in om det blir mycket rester över?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Japp, absolut

  15. Sanna skriver:

    Min står nu i ugnen, ser framemot att prova det !!:)

  16. Lotta Eklund skriver:

    Snabbt och enkelt….. men så gudomligt gott!!!

  17. Linda skriver:

    Hur gör man om man väljer ris istället för makaroner?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Kokar riset nästan helt klart- de ska vara en liten kärna kvar i mitten. Annars blir de överkokta.

  18. Lisa Jönsson skriver:

    Hej. Detta MÅSTE jag testa 🙂 Men hur många dl makaroner hade du till? Tror du att det går bra med snabbmakaroner?

  19. Anna skriver:

    Hej! Det här låter jättegott. Använder du tomatbaserad chilisås eller sweet chilisås?

  20. Irene skriver:

    Hej!
    Har ett tips på jättegod falukorv i ugn:
    Skivad falukorv i ugnsfast form.
    Blanda:
    Riven ost (gärna stark)
    Creme fraiche
    Senap (jag tar Johnnys)
    Dill (jag tar fryst och gärna ganska rikligt)
    Svartpeppar
    Bred blandningen över korven
    Skjuts in i ugnen!!!
    Servera m pasta eller potatismos

  21. tessan skriver:

    Måste man ha tomater med? eller är de lätta att plocka bort? Färsk tomat är ingen hitt i detta hus. 🙂 .

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det går bra utan 🙂

  22. Johannajonsson81 skriver:

    Testade denna rätt och tyckte det lät smidigt att använda okokta makaroner (snabbt o lätt). Nästa gång kokar jag makaronerna då det blev lite väl mycket tuggmotstånd, helt okokta i mitten efter 20min i ugnen.
    Använder man okokta makaroner så är det nog bra om man ser till att vätskan rinner ner till makaronerna. Korven och såsen blev bra iaf 🙂

  23. jompen skriver:

    Det är sällan barnen äter mer än en portion, om ens det ibland men detta skulle dom ha påfyllning av. Åker in i receptboken direkt! Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *