Recept på jordgubbsmoussetårtan

Hallå där. 

Det tog lite tid… Men  nu har jag fått ordning på bilderna på jordgubbstårtan 🙂
Vi har ju strålande solsken över stan, så man vill helst bara vara utomhus. Härligt när sommarsolen visar sig. Jo jag fick lite frågor om denna tårtan, och jag kan lova att den inte  var speceillt svår att göra. Den är krämig och smakar sommar så snåla inte på jordgubbarna om ni ska göra den, det är dessa som lyfter hela kakan. Extra plus för att den inte var för söt – och för att jordgubbsmoussen fick en vacker färg.

Kombon : choklad och jordgubbar är kanske den bästa.
Mums Mums

Det här behöver du till botten :

120 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 gnutta salt
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao

Moussen :
5 st gelatinblad
500- 600 gram mixade jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde

Dekorera med minst 1 liter jordgubbar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa det rumsvarma smöret och sockret pösigt och rör ner ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl, salt, kakao , vaniljsocker och vänd ner i smörsmeten och blanda.
Vänd sedan ner i formen ( cirka 22 cm ) och bred ut.  Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut och låt svalna medan du gör moussen.

Lägg gelatinbladen i  kallt vatten , och mixa jordgubbarna till en slät pure.Vispa sedan florsocker och äggulor poröst, och vispa grädden i en annan bunke. Den ska vara lättvispad. Värm sakta upp cirka en dl av jordgubbspuren och krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner så att den löser sig i den varma jordgubbspuren. Den ska inte koka.  Blanda sedna ner den i äggröran med resten av jordgubbspuren, och rör till en slät smet.  Och vänd sedan ner grädden till en slät smet. Häll sedan den rosa smeten över browniebotten och ställ kallt i minst fyra timmar.

Innan dekorering

Både frys och kyl går bra, jag ställde min i frysen över natten och tog fram den och satte den i kylskåpet på morgonen kanske 5-6  timmar innan vi skulle dekorera och  äta den.
Den ska alltså inte vara frusen när ni äter den, utan kall och moussig 🙂

Detta är en riktigt smarrig sommartårta – den hoppas jag att ni kommer pröva.

* * * * * * * * * * * * *

Min blogg hittar ni lite överallt just nu – och jag fick frågan vad ni kan bli uppdaterade så att ni inte missar allt som händer på bloggen just nu. Och när det skrivs inlägg eller  kommer tävlingar kan ni följa matbloggen även på  facebook- HÄR
Eller via bloglovin- sidan hittar ni HÄR

Ja och så  via instagram , där uppdaterar jag med bilder från hem, hus och matlagning flera gånger om dagen. Ni hittar mig där @jennysmatblogg 

2

27 responses to “Recept på jordgubbsmoussetårtan

  1. Åsa skriver:

    Tack tack tack.
    Ska prövas redan imorgon

    1. jennysmatblogg skriver:

      😀

      1. Johanna skriver:

        Kan man göra med hallon eller blåbär istället för jordgubbar? 🙂

  2. sanna skriver:

    Hälsningar från ett varmt Kroatien :))

    1. jennysmatblogg skriver:

      Lyllo dig!
      Ha en underbar semester sanna

      Kram

  3. Lisa skriver:

    Hej,

    Denna tårta måste ju vara nästan samma som denna numera klassikern: http://www.ica.se/recept/midsommartarta-625063/

    Fantastiskt god i alla fall, som sagt, choklad + jordgubbar mmm.

    //Lisa

  4. sofia skriver:

    Denna tårtan är super god! Inte alls svår att göra!

  5. Anna skriver:

    Hej,
    Testade att göra tårtan redan igår kväll 🙂 Mums tyckte både mina fikagäster och jag idag!!
    Tack för en fin och trevlig blogg!

  6. Lina skriver:

    Hejsan, undrade bara om man kan göra moussen med frysta jordgubbar? 🙂 och bara ha färska gubbar som dekor ovanpå? 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja, det borde väl fungera minst lika bra. Det tror jag.

  7. Ida skriver:

    Hejsan! Jag undrar om denna tårta kan stå framme länge eller börjar den ”smälta” då? Jag ska nämligen ha studentfest snart och skulle gärna vilja bjuda på denna tårta 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Den ska inte stå framme för länge. Men smälter gör den inte i första taget.

      Lycka till

  8. Aline Cástol Sörlin skriver:

    Supergod och lyckad…

  9. Misho skriver:

    Hej! Kan jag ersätta gelatinblad med ett vegetariskt alternativ?
    Det vegetariska gelatinet kommer i pulverform och undrar hur mycket ska jag blanda i?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Visst kan du det- det står på burken hur mkt som motsvarar ett blad.

  10. Anna skriver:

    Hej! Har precis gjort tårtan, min sambo fyller år och älskar jordgubbar 🙂 är lite orolig dock, gjorde den på frusna jordgubbar men lät dom rinna av i ett durkslag en stund. Nu har den stått i kylen ca 3 timmar men tycker inte att den stelnar så bra. Nu ställde jag den i frysen. Vi ska inte ha den förrän imorgon så den får stå där ett par timmar så hoppas jag på det bästa! Kommer den stelna tror du?! Kram

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den ska ju inte vara jättefast, utan den är rätt krämig i konsistensen. Håller tummarna 🙂

  11. Jenny skriver:

    Ett tips är att ta bort kanten på formen och rengöra den innan man häller i jordgubbsfyllningen då slipper man få ströbröd på mousse kanten☺ Tårtan är dunder god! ! Har gjort den flera gånger och den har uppskattats lika mycket varje gång!!!

  12. Jenny skriver:

    Jag har också gjort tårtan på frysta jordgubbar, när jag frös in tårtan direkt så säckade den ihop. Men när den stått i kylen över natten va det inte några problem att frysa den sen och då säckade den inte ihop!! Hoppas det gick bra!!

  13. Anna skriver:

    Hej igen! Ville bara säga att efter att den stått i frysen ca 2 timmar igår kväll och sedan i kylen över natten blev den huuuur bra som helst! Riktigt god och syrlig! Inte som en vanlig ”tråkig” gräddtårta! Flera av gästerna frågade om receptet, men jag tror att jag ska hålla det för mig själv så ska det bli ”min” klassiker!! Hehe!!helt underbar tårta! Bra betyg från mig som inte tycker om tårta i vanliga fall!! Jättestort tack! Ha en bra helg!!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Vilken tur 😀

  14. Emelie skriver:

    Åh vilken härlig tårta! Den måste jag göra. 🙂 Jag undrar om det går att byta ut jordgubbarna mot hallon och mixa dem eller måste hallon kokas upp och silas?

  15. Ida skriver:

    Kan man göra denna moussen och servera i glas, eller är det liksom ihop med bottnen som den blir god?

  16. Ida skriver:

    Måste den stå i frysen över natten? Eller funkar kylen?

  17. Asli skriver:

    Tack så hjärtligt för en sådan underbar tårta.. Gjorde den idag till Brosans födelsedag alla gäster tyckte den var fantastisk! Trevlig midsommar ?

  18. Ida skriver:

    Hej! Kan man dekorera tårtan redan på morgonen och ta med på midsommarfirandet? Eller blir jordgubbarna rinniga och fula?

    Mvh Ida

  19. Busra skriver:

    Kan man ersätta gelatinblad med gelesocker på nått vis?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *