Istället för jordgubbstårta

Nu kommer lite tips för er som inte vill baka den traditionella grädd- och jordgubbstårtan till midsommar. Istället för sockerkaksbotten , testa marängbottnar som till denna: ( finns att köpa färdiga)

En söt marängtårta med citronkräm &  jordgubbar


Det här behöver du :
2 stycken marängbottnar
1/2 liter jordgubbar
citronmeliss
4 dl vispad grädde

Citronkräm:
3 ägg
Saft och skal av 2 citron
1 1/2 dl strösocker
2 msk smör

Gör så här :
Börja med citronkrämen, riv ner citronskalet i en värmetålig skål.
pressa ner citronerna, och rör ner äggen och sockret.
Ställ bunken över en annan kastrull med kokande vatten( vattenbad)
Vispa och låt krämen sjuda upp, under ständing vispning.
Vispa fram tills att den tjocknar, ta sedan bort den från plattan och klicka ner smöret och rör om så att det blandas:
Låt citronkrämen stå kallt ett par timmar innan det är dags att göra tårtan.

När det är dags att göra tårtan så varvar du citronkrämen med grädde, och toppar med spritsad grädde, färska ordgubbar och citronmeliss

Koladröm med färska bär

Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .

Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
* eller köp den redan färdig kokta.
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm:
Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera.  Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

En drömtårta.

Den tårtan är inte speciellt söt, utan mer åt det syrlig hållet.

Till tårtbotten:
ca 15- 17 drömmar
50-75 gram smält smör

Fyllningen :
300 gram färskost ( tillexempel Philiadelphiaost )
1 1/2 dl creme fraiche
150 – 200 gram Mixade jordgubbar ( Går bra med jordgubbssylt också )
2 msk florsocker
* Vill ni göra cheesecaken högre så kan man bara dubbla recepetet

Gör så här :

Smula / mixa drömmarna till fina smulor, smält smöret och rör ihop med smulorna.
Tryck ut i en rund botten 20- 22 cm, med avtagbara kanter.Mixa jordgubbarna med florsockret till en slät jordgubbssmet. Rör ihop creme fraichen med philiadelphiaosten, och blanda ner jordgubbsblandningen där i.Bred ut smeten över botten och ställ kallt i frysen minst 5-6 timmar. Ta fram tårtan i god tid , 20 – 25 minuter innan den ska serveras och dekorera med färska jordgubbar

a serveras med färska jordgubbar.

En fantastisk fransk marängtårta med choklad.
Byt ut bären mot jordgubbar så är det en underbar efterrätt till midsommar

 

Detta behöver du :

7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
färska blåbär
färska hallon
jordgubbar
näve bigarråer

( Jag hade blåbär och bigarråer, men till helgen ska jag se om jag kan få tag i lite färska jordgubbar och hallon också )

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
Låt svalna helt. Vispa grädden fluffig och skeda den sedan över marängen.Strö över färska bär. Servera genast!

Ett tips är göra marängen redan kvällen innan, så är den väldigt enkel att fixa iordning precis innan fikat. Då behöver du bara garnera den med bär och grädde precis innan du serverar.

0
Prenumerera
Notis om
4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
anette
7 år sedan

ÅÅÅÅÅÅH, ser så supergott ut, jordgubbsmarängtårtan ska jag absolut göra till midsommar. TACK för tips! kram kram

7 år sedan

Vad gott det ser ut!

Anna
7 år sedan

Vart sugen att prova marängtårtan men är tyvärr äggallergiker.. Har du tips på bra citronkräm utan ägg?
Tack för en bra blogg, besöks många ggr dagligen! Och med det även vågen;)

Ann-Chatrin
7 år sedan

Hej!
Provade marängtårtan med citronkräm och jordgubbar till midsommar, kanongod! Och så enkel! Underbar tårta som kommer göras flera gånger…funderar på att byta ut jordgubbarna mot blåbär, tror det kan fungera.

Nästa inlägg

Mat till midsommar

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x