Mormors goda kroppkakor

Hej hej,

Nu har jag suttit här på baksidan och jobbat lite ( inte helt fel att kunna ute när det är såhär fint väder) och kusinerna spelar fotboll, leker och hoppar studsmatta. Det är så fint på öland speciellt sommarmånaderna när allt är grönt och blommar. Sen märks det nu att turisterna börja bli fler och fler på ön, det började tjockna i trafiken redan innan bron, och mycket trafik ut mot köpingsvik där mormor & morfar bor.

Väl framme hos mormor & morfar var även lillasyster+ familj där och vi  blev precis som utlovat bjudna på urgoda kroppkakor. Men jag kan förstå för er som inte ätit detta, att det kanske inte ser så gott ut. Men det är! Testa.

De ska serveras med grädde, lingonsylt och skirat smör. Och ett OBS! kroppkakor ska inte kokas på sommarpotatis. Då blir de inte bra.


Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna.

Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.

Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra.
Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.

När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas!
Gott gott gott!

Och mormor hade kokat dubbel så mycket tills vi skulle komma, men nu har de kropppkakor så de kan bjuda in vänner på middag även idag. Melvin var den som lyckades äta flest, han åt sju stycken. Va? Knappt man kan tror det, men han är galen i kroppkakor.

Efter denna ”nätta” lilla måltiden så bjöds det på kaffe och god tårta.

Mätta och belåtna tackade vi för oss och  åkte vi sen vidare ,
hem till lillasyster och familj.

Finaste mormor och morfar ♥♥♥

Ett stort fång med liljekonvaljer hade Nea & Lova plockat till gammelmormor& morfar.

0
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
10 år sedan

Är kroppkakor samma sak som palt? Det ser iaf likt ut 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Sara
10 år sedan

Hej Sara.
Jag googlade på det, så här står det :

Palten tillagas alltid på rå, riven potatis, medan kroppkakor också kan göras på kokt potatis, vilket gör att palten får en fastare konsistens än kroppkakorna. Palten innehåller normalt heller inte lök eller ägg, även om varianter förekommer.

Men onekligen är de ungefär samma sak 🙂

Rosie Billgren
8 år sedan

Hej,
Provade ditt recept i lördags med spänning för jag har aldrig gjort kroppkakor förut, trots att jag tänkt i hela mitt 58-åriga liv att jag ska göra det någon gång. Men nu skulle det bli av för jag älskar kroppkakor!
Smeten kändes jättebra och var väldigt lätt att rulla till bollar. Men något gick dock lite fel ?
Vi la i en första laddning, lite mindre än hälften av kroppkakorna i en STOR kastrull och när vi kollar efter en stund så har det redan kommit upp bollar trodde vi, men det var det inte, utan dom hade gått sönder! Så all potatis lossnade från fläsk/kryddblandningen!
Vi rullade resterande bollar i mjöl och la sen i dom och då gick det bättre. Dom kom upp hela!
Olika funderingar har vi om den första laddningen:
Hade vi för lite mjöl i smeten ? Ca 1,5-2 msk
Kan det varit så att vattnet kokade för mycket i början och att potatissmeten därför lossnade ? Fläskblandningen höll ihop i god små bollar utan potatis runt, dom var väldigt mumsiga!
Var potatisen för trådig? riven på det minsta hålen på rivjärnet, men inte på den sidan där hålen är hackiga om du förstår vad jag menar.
Vi skalade potatisen kvällen innan, så den låg i vatten fram till eftermiddagen när vi började riva den. Kan det påverka ?
mvh
Rosie Billgren

Nästa inlägg

Kall örtsås med smak av vitlök

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x