Fika till mors dag

Startar denna torsdagsmorgon med lite fikatips. För på söndag är det mors dag, brukar ni fira detta lite extra? Jag har kollat över bloggarkivet och tänkte tipsa om lite gott att bjuda mor på.

Hoppas ni hittar något ni gillar, annars är det bara att bläddra i mina olika kategorier till höger —-> 

Chokladiga nutella-bullar.

Eller en god paj med hallon och rabarber.

Eller kanske en festlig kladdkaka med center:

Sen var jag lite nyfiken på  hur och när ”mors dag”  egentligen startade. Så jag googlade lite och  hittade detta på  wikipedia :

Mors dag är en högtid då barn firar sina mödrar, men är även en kommersiell högtid som i Sverige inträffar den sista söndagen i maj. Dagen är officiell flaggdag i Finland. I Sverige är den inte en allmän flaggdag. Mors dag introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis för att på årsdagen av sin egen mors, Ann Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i större omfattning.  De tyckte samma sak om Fars dag som inte heller den firades i någon större omfattning de första decennierna. Först på senare tid har dessa dagar uppmärksammats i större omfattning i Sverige.

 

0
Prenumerera
Notis om

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
10 år sedan

Kul att få veta lite fakta om MorsDag 🙂
Själv tänkte jag göra rabarberpaj snart, kanske redan på söndag? Vad är ditt bästa recept?

10 år sedan

Hej!
Det ser sjukt gott ut! Om du någonsin lagar man eller bakar samtidigt som du lyssnar podradio, musik eller pratar i telefon så vet jag en bra sak till dig. Kolla in på http://www.prestore.se så får du se. Snygg och bra!

Mvh// Honsa

Nästa inlägg

Äppelblom

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x