Syrentiden är här

Godmorgon och välkommen måndagmorgon.

Hur har ni det med era syrener, snart på g att börja blomma kanske? Därför tänkte jag att jag raskt går över till ett tips till er från förra året – och det är att göra egen syrensaft, jag lovar att det är fantastiskt gott. Och rolig ”gå-bort-present”  Kul att det är flera stycken som har gjort egen syrensaft innan – för mig så var det iallafall helt nytt förra året då jag gjorde kokade detta för första gången. Och eftersom jag fått massa mail och kommentarer om detta så uppdaterar jag med en liten repris- saften fick en vacker ljuslila-rosa färg, och serverades  med massa is.

så har ni inte prövat syrensaft tidigare, gör det i sommar 🙂

Syrensaft 

IMG_6017

Det här behöver du :

50   blomklasar av lila bondsyrén
2  kilo strösocker
2 1/2   liter vatten
30  gram citronsyra
2  citron

( en vaniljstång )

Gör så här:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar.
Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstång ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort från plattan och rör ner citronsyran och rör om.Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna.Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i tre dagar. Rör om morgon och kväll så att alla ingredienser blandar sig. Tredje dagen är den färdig , sila den –  och häll upp i vackra flaskor.

Klar att servera , mer vatten efter egen smak  och massa is.

IMG_6024

0
Prenumerera
Notis om

24 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helma
10 år sedan

Det lät riktigt spännande! Jag brukar alltid göra flädersaft, och förra året provade jag älggrässaft (sådär tycker jag) men denna var ny för mig. Vi har MASSOR med syrener så det det blir till att plocka sen!
Jag gjorde glassen med kondenserad mjölk och choklad i i helgen och den blev suveränt god! De flesta glassrecept innehåller ju äggulor och jag har en liten undran varför man har ägg i smeten? Din glass blev ju jättebra utan ägg. Har du nån aning om vad äggen har för funktion?

jennysmatblogg
Reply to  Helma
10 år sedan

Flädersaft är väl gott 😀
Älggräs-saft? Aldrig hört talas om. Men låter kanske inte så jättegott 😉

Viola i S-tuna
10 år sedan

Vi gjorde denna saft för första gången förra året och i år så kommer alla på jobbet att göra den själva! De fick nämligen små flaskor av denna saft i fjol, som sommarpresent 🙂 Alla som läser, pröva den – lovar att den är god!

jennysmatblogg
Reply to  Viola i S-tuna
10 år sedan

😀

10 år sedan

njae, syrensaft?!? det var nåt nytt ddet, har gjort syrensnaps men varför inte…härligt läcker färg på saften. liknar mitt recept pä fläderblomssaft…

jennysmatblogg
Reply to  herkkussun lauatsella
10 år sedan

Testa!:-)

momita
10 år sedan

Förkasta inte älggrässaften – den är både söt och uppfriskande. Bättre än flädern, tycker jag!

jennysmatblogg
Reply to  momita
10 år sedan

Spännande – aldrig hört talas om innan.
Men blir jag bjuden på ett glas älggrässaft så återkommer jag vad jag tyckte 😀

10 år sedan

Hoppas jag hittar någon som har en sådan syren i år vill så gärna testa:)

Emmy
10 år sedan

Jag undrar om du använt med eller utan vaniljstång? Blir den tillräckligt somrig och go utan vaniljstång eller skulle du föredra att ha i en?

jennysmatblogg
Reply to  Emmy
10 år sedan

Emmy, Jag hade inte vaniljstång.
Men enligt vissa recept kan det vara gott. Jag tror att den blir lika god utan:-D

10 år sedan

Gjorde denna i veckan, glömde dock att ta den efter tre dagar och tog den nu på dag 6….=( och den är besk, är det därför? Tacksam för svar! Vill prova göra ny om det kan bero på det…. Hade den förvarad i vårt förråd och inte kyl……

jennysmatblogg
Reply to  sezzan
10 år sedan

Vad konstigt… Men det måste nog bero på att den stod för länge.
Men pröva igen, och förvara den riktigt svalt. Och bara blommorna, inga kvistar eller grönt.

Lycka till

Reply to  jennysmatblogg
10 år sedan

Tack! Provar imorgon igen och hoppas jag hittar några blommor!!

Hannah
10 år sedan

Min blev oxå besk……kan det vara av citronerna?

Emsicat
8 år sedan

Är det någon särskild syren eller kan man ta från vilken buske som helst?

Tina
8 år sedan

Undrar också om man kan använda vilka syrener som helst.

Catarina
7 år sedan

En jättedum fråga kanske.
NÄr man gör denna saft, späs den ut, eller drickes den som den är?
Hälsningar Cat

jennysmatblogg
Reply to  Catarina
7 år sedan

Man späder ut med vatten 🙂

Mona
6 år sedan

Måste man använda citronsyran i saften ?försöker undvika allt med citronsyran i pga.allergi.

Lola
6 år sedan

Är det 50 såna där stora klasar? Kanske 30-50 blommor? 😀
det här ska bli spännande att prova o ge bort i sommargåvor 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Lola
6 år sedan

Klasar 🙂 ! syrenklase, där du plockar bort blommorna 🙂

Hillevi
6 år sedan

Hej!
Jag testade denna saften förra året och har precis gett mig på det igen. Den är ju så god!
Men en fundering…. När jag gjorde den, så fick den fantastiskt rosa färg, men denna försvann efter ett tag och den blev svagt gul. Som flädersaft ungefär. Kan jag ha gjort något tokigt, eller blir det så?
Hälsningar Hillevi

jennysmatblogg
Reply to  Hillevi
6 år sedan

Hmmm.. Jag har ingen aning.
Hur länge efter skiftade den färg?

Nästa inlägg

Veckomatsedel

24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x