Veckomatsedel

.Lite middagstips till veckans planering.

Enjoy! 🙂

 MÄndag : FiskgratÀng med rÀkor

Det hÀr behöver du :

 1 kilo potatis
2 Àggulor
2 msk neutral olja
Salt & Peppar
600 gram torsk  eller sej
en klick smör
ev. fiskspad
2 msk hummerfond + 1 dl vatten
4 dl grÀdde
1 msk pressad citron
2 msk vetemjöl

Garnering : Handskalade rÀkor

Gör sÄ hÀr:

StÀll ugnen pÄ 225 grader.
Skala och koka potatisen. Pressa potatisen igenom en potatispress, eller mosa den medan du vispar ( för hand eller med elvisp ) tillsĂ€tter du Ă€ggulorna, oljan och salt & peppar. SkĂ€r fisken i bitar och lĂ€gg ut pĂ„ en smord form , salta och peppar och stĂ€ll in i ugnen i 10 minuter.  Ta ut och spritsa runt potatisen , eller har du som jag ingen sprits just för tillfĂ€llet sĂ„ gĂ„r det bra att klicka ut den som jag gjorde.  Under tiden gör du sĂ„sen , vĂ€rm upp en kastrull med  smör och hĂ€ll i ev fisk spad frĂ„n fisken i ugnen.  HĂ€ll i grĂ€dde, fond, och vatten vispat med vetemjölet ( redningen) . Smaka av med citron och lite salt och peppar. HĂ€ll sedan sĂ„sen över fisken och stĂ€ll in i ugnen – tills gratĂ€ngen Ă€r klar och har fĂ„tt fin fĂ€rg. Cirka 15 minuter.

Toppa med handskalade rÀkor precis innan servering.

Tisdag : KöttfÀrsfylld lÄngfranska

IMG_0756

Du behöver :

En lÄngfranska
500- 600 gram köttfÀrs
smör
1 gullök
1 vitlök
1/2 burk fylliga tomater
100 gram fÀrskost ( tillexempel cantadou )
Salt & Peppar
2 tsk sambal oelek

Mozzarella eller annan ost till gratinering.

Gör sÄ hÀr:
StĂ€ll ugnen pĂ„ 225 – 250 grader
SkÀr ett snitt lÀngst lÄngfranskan ( antingen sparar du brödet till köttfÀrsblandningen eller sÄ kastar du det)VÀrm en stekpanna med smör och bryn finhackad lök Och pressad vitlök.
Den ska bara bli glansig, vĂ€nd ner fĂ€rsen och bryn klart.  Rör ner tomatkross, lite chilisĂ„s och fĂ€rskosten. Smaka av med salt och valfria kryddor. NĂ€r köttfĂ€rsröran Ă€r genom varm sĂ„ fyller du lĂ„ngfranskan med fĂ€rsen-toppar med ost och gratinerar i mitten pĂ„ ugnen i ca 20 minuter – eller tills den fĂ„tt en fin fĂ€rg.

Servera sedan genast med en god sallad.

Onsdag : Kycklingenchiladas

Det hÀr behöver du :

Det hÀr behöver du :
6 mjuka tortilla bröd
cirka 900 gram kycklingfile
1 finhackad gul lök
2 burkar med fylliga krossade tomater ( med örter )
1/2 msk rÄsocker ( gÄr bra med strösocker)
olivolja
1 tsk sambal oelek
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
2 dl riven ost

Gör sÄ hÀr:
StĂ€ll ugnen pĂ„ 225 grader. Stek kycklingen, och löken  i olivolja eller smör. VĂ€rm upp en kastrull, lite olivolja och frĂ€s vitlöken snabbt hĂ€ll ner den mixa tomatkrossen, sambal oelek  i kastrullen lĂ„t puttra, rör ner socker. Smaka sedan av med salt och peppar och kryddorna. Tycker ni att tomatkrossen behöver mer smak , sĂ„ smaka av med lite örter – timjan, basilika eller . Rör ner nĂ„gra skedar av tomatkrossen i kycklingen, sĂ„ att den blir sĂ„sig. Fyll upp tortillabröden med kycklingröran och rulla ihop och lĂ€gg i en ugnssĂ€ker form. HĂ€ll sedan tomatsĂ„sen över de fyllda rullarna och riv över god ost. StĂ€ll in i ugnen och gratinera i 10- 15 minuter tills osten fĂ„tt en fin fĂ€rg.

Servera genast med en god sallad och vitlökssÄs!

Torsdag : Ungsbakad choritzo

IMG_8902

Det hÀr behöver du:

5- 6 st Choritzokorv
1/2 dl  creme fraiche
1/2 dl bostongurka –
eller om man sÄ önskar Àr det gott att byta upt bostongurkan mot en god lagrad ost.
Salt och peppar
Toppa med riven ost
KörsbÀrstomater + olivolja och flingsalt

Potatismoset : 

10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl grÀddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt

Gör sÄ hÀr:
Skala och koka potatisen. StÀll ugnen pÄ 225 grader. SkÀr ett snitt över korven, rör ihop fyllningen.Fyll korven och strö över rikligt med ost och  lÀgg i en form. LÀgg Àven dit körsbÀrstomaterna, och ringla över olivolja och lite flingsalt över tomaterna. StÀll in i ugnen och gratinera i ca 20 minuter eller tills tomaterna och korven blivit klara.

Och gör potatismoset sÄ hÀr:
Skala och koka potatisen i mindre bitar.NÀr den Àr mjuk ( 15- 20 minuter ) sÄ hÀller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjÀlp av en elvisp. VÀrm upp grÀddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.

Fredag : KrÀftpaj

Till krÀftpajen behöver du :

3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning :
2 burkar med krÀftstjÀrtar aŽ170 gram styck
1/2 purjolök
1/2 dl klippt fÀrsk dill
1 1/2 dl grÀdde
2 stora Àgg
Salt och peppar och lite cayennepeppar

Gör sÄ hÀr:
MÀt upp mjöl i en bunke, tÀrna i smör och hÀll i 2 msk kallt vatten.
Arbeta ihop till en deg och platta ut i en form ( ca 24-26 cm )StÀll kallt i 30 minuter.
StĂ€ll ugnen pĂ„ 225 grader, och picka pajdegen och förgrĂ€dda i ca 10 – 15 minuter.
Rör ihop 1 1/2 burk med krĂ€ftstjĂ€rtar ( resten sparas till dekorering ), med dill och hackad purjolök . Bred ut krĂ€ftblandningen sedan i det förgrĂ€ddade pajskalet.MĂ€t upp grĂ€dde i en skĂ„l, och knĂ€ck i Ă€ggen- vispa ihop detta lite lĂ€tt för hand.Salta & peppra grĂ€ddblandningen och smaka av med lite cayennepeppar. HĂ€ll blandningen över all krĂ€ftfyllning. StĂ€ll sedan in i ugnen i ca 15- 20 minuter till – tills den fĂ„tt vacker fĂ€rg.Dekorera sedan med krĂ€ftstjĂ€rtar, citron och dill.

Klar att servera

5

5 responses to “Veckomatsedel

  1. Englamo2 skriver:

    Godmorgon…Ser verkligen gott ut alla goda o fina matrĂ€tter.
    Men en frĂ„ga…Äter ni aldrig vanlig svensk husmanskost hemma ? Tycker att det Ă€r sĂ„ synd att det försvinner mer o mer frĂ„n bloggar ?

    HÀr blir det vanlig svensk kÄlpudding , hemma kokt Àrtsoppa , kalpos mm.
    Nu Àr mina barn större ju,men dom Àr uppvÀxta pÄ husmans kost.
    Idag blir hÀr hemmagjort pytt i panna pÄ rester med hemkokta rödbetor.

    Kanske man ska börja blogga om den svenska husmanskosten *L*
    NU ÄR DETTA INGEN KRITIK MOT DIN MAT, eftersom jag följer din blogg gillas den ju. Bara en tanke o frĂ„ga

    Kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hej 🙂

      Vi Àter mycket husmanskost, men försöker att inte upprepa recepten om och om igen pÄ bloggen sÄ ofta.
      KÄlpudding, köttfÀrslimpa, korvstroganoff, Köttbullar potatismos, stekt flÀsk med löksÄs, Àrtsoppa, pyttipanna, och fisk med mos. osv.
      Alla recept hittat man pĂ„ bloggen, men sen försöker jag att variera mej och blanda in lite nytĂ€nk och mat frĂ„n hela vĂ€rlden 🙂

      Hoppas du fÄtt en fin start pÄ veckan.
      Kram

  2. carina N skriver:

    KrĂ€ftpajen sĂ„g verkligen mumsigt ut,sĂ„ den blir det nog till prova denna vecka 🙂

    Tack för en jÀttebra blogg..

  3. Linda skriver:

    Som jag Ă€lskar din blogg 🙂 Skulle vara kul att fĂ„ dela med sig av nĂ„gra sĂ„s recept och marinader som vi brukar göra, tyvĂ€rr har jag inte tid med egen blogg. Men du kanske vill ta emot lite recept att man kan fĂ„ dela med andra?! 🙂 Kul att testa nytt! Ha en underbar dag! Kram frĂ„n soliga Gotland 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad glad jag blir.
      SÄser och marinader hittar du en del om du söker i sökrutan till höger om bloggen.
      ELler bland sÄser i kategorierna ( rull-listorna)

      Jag tar GĂ€rna emot tips pĂ„ sĂ„s och marinader 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *