Sega lingonrutor

Idag har det bakats och lagats mat i mängder hemma i mitt lilla kök, 5 olika bakverk / rätter och stackars mig som måste provsmaka allt 🙂 Kan lova att jag provat fram en helt galet god kaka idag – så håll utkik. Tänkte spara en del av receptet tills vi är i Thailand också, så ni har rolig läsning även när jag inte har tid att sitta framför datorn. Ja, mycket bakning idag har det blivit och en av mina gamla favoriter ”lingonrutor” ur boken sju sorters kakor. Tror den heter syltrutor där dock, och denna kakan går att göra med vilken sylt som helst. Jag tycker dock de blir godast med lingonsylten.

IMG_9857-001

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl lingonsylt

Crisp:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör

IMG_9818

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Låt svala innan du skär upp kakan i bitar

IMG_9855
Resultatet blir dessa sega lingonrutor med havreströssel på.  Perfekt lätta att baka och med ingredienser som man nästan alltid har hemma.

2
Prenumerera
Notis om

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9 år sedan

Du är så duktig! En stor inspiration för mig 🙂 ska göra en av dina kladdkakor imorgon! Lånar bild och länkar till dig ikväll.
Kramar Sussie

Monica
9 år sedan

Hej!! kakan ser jättegod ut den ska jag prova, undrar bara vilket mått din form har.
Tack för en bra blogg :))

Jenny Warsen
Reply to  Monica
9 år sedan

Måtten ska vara 20 * 30 cm till denna kakan.

linda
9 år sedan

Hej! Först och främst super rack för en kanon blogg. Ser alltid framemot kvällen när jag får möjlighet att läsa!

Jag tycker det är jättekul att er resa närmar sig, det gör vår också! Vi åker till Thailand för första gången i början på den och ska vara borta i 3 veckor ska bli så skönt!

Ni som varit i Thailand förut, vad kostar en vecka för en familj? Alltså förutom boendet. Jag tycker det är vansinnigt svårt att beräkna!

Vi kommer börja på samui, åka till krabi och övärlden för att sen åka tillbaka till samui i slutet på dec! Mm underbart!

Och till helgen vankas kalas så imorgon ska det b aja kladdkakor och biskvier! Allt inspirerat av dig!

Vivi
9 år sedan

Så goda de ser ut. Kan man byta ut sylten? Min lingonsylt är jag rädd om då jag bor utomlands…

Jenny Warsen
Reply to  Vivi
9 år sedan

Det går att byta ut – annars säljer väl ikea lingonsylt även utomlands? 😀

Anna Karin
9 år sedan

Hej!
Funkar det med rårörda lingon? Jag har mängder och det vore perfekt att använda den till detta.

Hälsningar
Anna Karin

Jenny Warsen
Reply to  Anna Karin
9 år sedan

Oja- det blir jättegott 🙂

Becka
9 år sedan

Måste man ha havregryn? Tror du det går bra utan? 🙂

evelina
9 år sedan

Går det bra att frysa kakan eller tapoar den creispet?

Irene Axelsson
7 år sedan

Igår bakade jag strösselkakor, Min man som inte gillar torra kakor i vanliga fall, han sade att dom är jättegoda såna tycker jag om. Jag tycker själv att dom är underbart knäckiga o goda.

Marie
1 år sedan

Hei i Sverige ! Fikk ikke helt klart for meg om disse tåler å fryses uten å miste seghet/ crispighet ? Mia i Norge baker.

Nästa inlägg

Steg för steg – tzatziki

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x