Grekiska grillspett med ugnsbakad potatis

Hej hej ,

Klockan är redan ett ser jag – så jag har lite bråttom. Ska hämta barnen och sen åka på utvecklingsamtal i skolan! 🙂  Men eftersom jag hann inte med att skriva ut receptet igår , så nu kommer det här istället. Och detta är extra gott att grilla, men går även att laga i stekpannan eller ugnen. Men absolut godast att äta efter att den varit på grillen och gottat till sej.

Serveras med en krispig grönsallad med fetaost, rödlök och goda gröna oliver, och till detta såklart en krämig och god tzatziki. Denna gången hade vi en färdig variant av såsen- men vill du göra egen så har jag ett superbra recept, se nedan . Och en LCHF-variant så är det gott att smörslunga lite brysselkål eller servera lite kokta grönsaker till.


Det här behöver du till spetten :
600 gram köttfärs
1 pressad vitlök
1 tsk salt
svart peppar
1 tsk paprikapulver
2 tsk sambal oelek  ( mer eller mindre om du vill ha stark smak )

Tzatziki

Ugnsbakad potatis
fast potatis
lök
vitlöksklyftor
olivolja
örtkrydda + flingsalt

Bra att ha : grillspett

Tzatziki:
2,5 dl turkisk yougurt
1/2 – 1 st gurka
1 klyfta pressad / finriven vitlök
ev. lite pressad citronsaft
nymalen svart peppar
Flingsalt

Gör så här:
Dela gurkan på längden och dra bort det mesta av kärnorna med en tesked. Riv sedan gurkan grovt på ett rivjärn. Sedan ska vätska pressas ut / rinna av. Jag brukar ha 2 kaffefilter och lägger gurkan där i, över en bunke så att all överskotts vätska ska försvinna. ( Detta tar tid ! Men den blir godast om så mkt vätska som möjligt försvinner, ) Sedan blandar jag ihop samtliga ingredienser. Låt stå kallt någon timme innan servering.

Nu resten av måltiden :
Ställ ugnen på 200- 220 grader.Skala och klyfta potatis och lök och lägg i en smord långpanna, lägg ner vitlöksklyftor, med skalet på . Då blir de inte brända och det finns inte mycket godare än grillad vitlök. Ställ in i mitten på ugnen.
Rör ihop alla ingredienser till köttfärssmeten och forma dem till avlånga köttbullar på spetten. Sedan är det bara att grilla tills de är genomstekta.

Gott att även grilla vitlök! Ger en otroligt fin smak ( söt & nötig )
Lägg en hel vitlök oskalad i ett grillfolie och grilla – klart samktidigt som spetten.
Och så himla gott.

1

8 responses to “Grekiska grillspett med ugnsbakad potatis

  1. Åsa skriver:

    Du kommer alltid med bästa recepten.
    Tack för en inspirerande och fin blogg som jag inte skulle kunna klara mig utan.

    Kram

    Ps bakade din kladdkaka i helgen . Det bästa vi ätit i chokladväg. Mmmm m

    1. jennysmatblogg skriver:

      Kul att du gillade receptet 😀
      Kram

  2. al68 skriver:

    Mums vad gott, detta får vi göra till helgen. Kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det tycker jag du gör rätt i 🙂

      kram

  3. Cajsa skriver:

    Hej! Såg himla gott ut! Får testas snart.
    Ett tips är att salta gurkan så dras vätskan ur lite snabbare 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Bra tips där! Tack, det måste prövas 🙂

  4. Linda skriver:

    Är det bara jag som föredrar att hacka gurkan i småbitar?
    Oftast så kärnar jag ur den innan för att det inte ska bli för blött. Men det är så mycket godare med krispiga små gurkbitar istället för riven, och så går det mycket snabbare också! 🙂

  5. Emelie skriver:

    Precis flyttat hemifrån och har en sambo som är kräsen så jag vill slita mitt hår men tacka Gud för din blogg! Jag litar inte ens på andras recept längre och vi har bott i lägenheten i 3 månader och hittills har vi bara lagat dina recept! Älskar dina veckomatsedlar. Nu till min fråga: kan man göra spetten i ugn eller steka dem? Har ingen grill och även om vi haft hade det varit lite kallt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *