Twixkakor och massvis med andra recept

Twixkakor är de kakor som jag får flest mail och frågor kring. Detta är en favoritkaka som vi bakar till alla kalas, och den är sååå god! Har ni bakt den än ?! Och ni vet säkert redan att ni lätt kan söka på mina tidigare recept genomatt klicka på texten kategorier under texten Damernas ( eller via mobilen – på de tre strecken upp till höger på skärmen) , sedanvälja bland de olika kategorierna. Över 2500 olika mat och bakrecept.

Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !

Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.  Skär bitar med en vass kniv  så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

1

25 responses to “Twixkakor och massvis med andra recept

  1. Det där både ser och låter gott. Ska jag pröva att göra nu till påsk!
    Christine

  2. K* skriver:

    Vad är kultestet?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det är att doppa ner en tsk av kolan i ett glas med vatten. Går det rulla en kula då så är kolan klar.
      Så hård som kolan blir i vatten så hård kommer den bli när den stelnat.

  3. Sussi skriver:

    Kan man använda kondenseradmjölk som man kokat tro…? Finns ju även färdigkokt…..Så man slipper koka kola.

    1. Anna skriver:

      Ja det borde funka! Här finns ett liknande recept! http://allrecipes.co.uk/recipe/22774/chocolate-caramel-shortbread.aspx

  4. Jennie skriver:

    Är det rätt i receptet?
    Nu har jag kokat kolan en timma och den har inte tjocknat nämnvärt.

    Mindre smör?

  5. Mia skriver:

    Hur många grader ska kolan vara när den är färdigkokt??

  6. Marie skriver:

    Går den att frysas tro?

  7. Samia skriver:

    Måste man ha 3 dl
    Grädde precis jag har 2.5 dl hemma blir det inte bra?

  8. Malin skriver:

    Har samma problem som Jennie min har kokat i ca 1,5h den har blivit lite fastare men löser ändå upp sig i vattnet lätt :/

    1. Jenny Warsen skriver:

      Då kanske ni har en lite för liten kastrull – pröva med en bredare. Så kokar det snabbare.

  9. Sandra j skriver:

    Jag fick koka 1,5 timma med. Ska testa större kastrull nästa gång. Däremot gick det inte alls att smälta mjölkchoklad. Den blev grynig.. Först ville den inte ens smälta med vattenbad så fick spä med lite smör. Rädd att kakan är förstörd

  10. Emelie skriver:

    Hej! Mycket goda, men jag undrar också om de går att frysa.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja, det går bra.

  11. Camilla skriver:

    Provade detta precis, tyävrr inte så lätt som jag trodde att det skulle vara.
    Blir till att prova tills det funkar 🙂

  12. Daniela skriver:

    Råka ha i chokladen i kolan, är de förstört nu? Eller funkar de med chokladkola?

  13. Gabriella skriver:

    När ja gör själva kolareceptet ska ja ha i 200g ljuschocklad i själva kolan?? Eller är chocklade bara till ytan

    1. Jenny Warsen skriver:

      200 gram choklad är till toppingen 🙂 Inte i kolan.

  14. Sofie skriver:

    Vilken mjölkchoklad använde du? Marabous mjölkchoklad? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja. Marabous 🙂

  15. Jenny skriver:

    Mördegen, den ska inte gå ihop till en deg eller utan tryckas ut som en grynig massa??

  16. Simone skriver:

    Jag fick en extremt lös kola efter att kokat typ 1,5 h, jag använde dock en liten kastrull. Får testa ditt tips. Däremot undrar jag vad du hade för temperatur på kolan när du ansåg att den var klar 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag gjorde kulprovet. Dvs hällde några droppar av kolan i ett glas med kallt vatten, när jag kunde forma kolasmeten till en kula var det klart.
      Lycka till

  17. Sandra skriver:

    Går dessa att frysa? Tänkte göra dem i göra till min sons kalas.

    Mvh.

    Sandra

    1. jennysmatblogg skriver:

      Absolut 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *