Sådär nu hinner jag sätta mig en stund framför datorn och skicka iväg ett middagstips för veckan som kanske ska kunna passa er nu i veckan. ”Köttfärs i panna” allt-i-ett och hur gott som helst. 😀 Vi lagar ganska mycket mat med färs för det är ju så lätt att variera och barnen tycker att det är gott! Nu var det länge sen vi lagade denna maträtten – som vi brukar kalla köttfärs-tårta. Men säkert har något annat namn. Såsen gjorde jag med balsamico – den mesta såsen jag gör nu lagar jag med den. Testa dig fram med mängden balsamico, såsen ska inte bli söt – utan meningen är att den ska höja smakerna.
Har du något roligt / annorlunda recept med färs ? Jag tackar och tar emot tips ! 😀
Det här behöver du :
700 gram blandfärs
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlök
1 msk kalvfond
1 ägg
1 tsk salt
peppar
Såsen :
1-2 msk krämig balsamico
3 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soya
2 msk kalvfond konc.
Cirka 200 gram phialphiaost ( eller maizena redning )
salt och peppar
1 burk med små krispiga champinjoner
Gör så här :
Rör ihop alla ingredineser till färs-smeten och värm upp en panna ( med höga kanter ) med smör. Platta ut all färsen i pannan , som en stor biff. Och färs den på medelhög värme , vänd biffen med hjälp av en tallrik och stek den klar. Dela den som en tårta och kolla så att färsen är färdig. Mät i vatten, grädde, fond, balsamico och häll över färsen, låt sjuda upp och puttra på svag värme i några minuter. När du ska reda av såsen med philadelphia så får du ta upp ett par tre tårtbitar , och blanda i så mycket tills såsen får önskad konsistens. Vänd ner svampen och låt sjuda upp i ytterligare ett par minuter. Lägg tillbaka bitarna och servera direkt från pannan med koktpotatis och en god sallad.
Hej Jenny!
Tog ut färs idag från frysen för att laga något gott och såg nu det här receptet och blev jättesugen på detta…öppnar kylskåpet och inser att jag inte har några ägg!! Kan man göra det utan ägg kanske med grädde istället…vad tror du?? Orkar inte gå till affären 🙂
Tack för en underbar blogg
Jag tror det går lika bra utan ägget ! 🙂
Min kommentar försvann visst
Men åååå vad gott det ser ut. Tack för all matglädje du sprider.
Kram
Vad roligt att du tycker det!
Tack. Kram
Har en köttfärsgratäng som jag brukar göra och som är supergod.
Kolla här:
http://kakaobonan67.wordpress.com/2012/08/21/matdags/
Bra LCHF om man inte tar ris till.
Ha det bra! // Kram Pia
Påminner lite om tacogratängen jag brukar göra 🙂
Gott- tack för tipset.
Kram
Baotabiff kallar vi det – det är ju alltid gott och blir så saftigt 🙂
”Minifärslimpor” eller köttfärsmuffins är också gott, lägg smeten i en muffinsform i 175° i 20 min – går snabbare än vanlig köttfärslimpa. Smidig vardagsmat!
Bra tips! 😀
Åååå, jag har ett jätte smarrigt recept på pannbiff. Gör en pannbiffsmet som vanligt med ägg, salt, peppar. Smula ner fetaost, ca 2-3 msk mango chutney, kapris. Jag höftar lite med osten (kan man ha för lite ost 😉 )kapris ca 3 tsk. Dom blir söta av mangon och salta av kaprisen mums. Sedan häller jag lite vatten i stekpannan och mojsar runt smakerna och så silar jag och gör en grädd/brunsås av skyn.
Denna maträtt är faktiskt min favorit och skulle kunna äta dom varje vecka.
Saklig måltid!
Det här låter smaskig! 🙂
Åh, jag hade tänkt göra ”vanliga” pannbiffar men detta lät ju bra mycket roligare! Tack för tipset och hoppas att våren snart kommer till oss alla!
Oh va gott det lät!
Hos oss gör vi en sådan ”färstårta” fast med grönpepparsås till. Här kallar vi den Farmorsbiff -min farmor gjorde den när jag och mina syskon var små. Nu har jag själv en liten och med tiden ska han också få smaka Farmors goda biff
Glad att jag hittat fram till din blogg! du inspirerar mig 🙂
😀 Tack!
Låter gott med grönpepparsås också. Måste prövas:-D
åh, verkar jättegott.
hade varit kul att se på bild hur det såg ut med allt i panna o så 🙂
tack för bästa matbloggen enligt mig.
/elin
Jag försökte fota en bild på det, men det blev liksom inte så blogg-fint 😀
Tack snälla Elin.
Här kommer ett recept på en udda köttfärsgratäng 🙂 Du får höfta lite med mått och sånt för att prova dig fram 🙂
I paket köttfärs
Gul lök
Tomater
Salt & peppar
Cayanne
Chilisås
Beasås
Riven ost
Stek köttfärsen med kryddor och chilisås. Här får man höfta om hur mycket sting man vill ha på köttfärsen. Smörj in en ungsform med smör, häll i den färdigstekta köttfärsen, häll över beasås och toppa med skivad lök och tomat. Lägg sedan riven ost på toppen. In i ugnen på 200-225 grader tills osten har fått fin färg.
Serveras med ris och en grönsallad du gillar.
En udda rätt med beasås men vi tycker det är gott 🙂
Hör av dig om du vågar prova det ut!
Falsk fläskfilé är gott av färs. Köttfärssoppa är matigt. 🙂
Tack för goda recept!
Gjorde Din tacogratäng alldeleds nyss (tog majs också) den var helt underbart god. Så lätt att göra också.Jag tycker att Du har tilltalande recept
Vad roligt att höra 🙂
Jag älskar din matblogg Jenny ,enkelt , gott och fina bilder.
Tack för alla bra recept. Jag delar med mig av en omtyckt köttfärslimpa som vi gillar i vår familj.
Köttfärsrulle med ost och skinka.
400 gr nötfärs eller blandfärs
2 tsk flytande margarin
1,5 tsk potatismjöl
1 ägg
1 klyfta vitlök
0,5 dl grädde
8 skivor rökt skinka
1 dl riven ost’1 msk soya
Sås
2 dl vatten
en halv köttbuljongtärning
1 dl mjölk eller grädde
1,5 msk maizenastärkelse
1 tsk soya
1 nypa socker
Servera med kokt potatis och grönsaker
Gör så här:
Blanda färs med 1 tsk margarin, potatismjöl,ägg, vitlök,grädde och salt & peppar. Platta/kavla ut färsen till en fyrkant på bakplåtspapper.
Lägg på skinkan. Strö över osten men spara lite till att strö över. Rulla ihop som en rulltårta. Lägg i en ugnseldfast form, pensla med soya
och strö över resten av osten. Sätt in i ugnen 200 grader i ca.40 minuter.
Sås:
Gör en sås genom att koka upp vatten och mjölk eller grädde , buljongtärning soya , salt och peppar. Tillsätt redningen och låt sjuda en stund till.
Tack Jenny, du är så duktig. Vilka recept. Har skrivit upp många. Har gjort många. Super gott allting.