INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Äkta öländska kroppkakor

Gillar du inte kroppkakor så kan du hoppa detta inlägget- men för er som vill pröva att koka egna så ska jag skriva om Daries & mina bästa tips för att lyckas med kroppkakorna. Och denna gången lyckades vi så bra att to.m mormor och morfar blev imponerade av koket. Det är ett ganska högt betyg det.  Och att göra kroppkakor är en konst bara i sig, det finns nog lika många recept som det finns hushåll som kokar dessa delikatesser. Daries & jag har kokat detta ihop ett några gånger, och det är faktiskt riktigt roligt.

Någon kommenterade att man ska steka fläsket innan man rullar – nej nej nej !  Så har vi aldrig gjort. Det här är ett riktigt öländskt recept, och då gör man så här….. 🙂

Öländska kroppkakor med lingon, grädde och skirat smör. 

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, men Daries hade fått tips om en kökshandduk och det var mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna

Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.

Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra.
Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.

När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas.

Serveras sedan med lingonsylt, grädde och skriat smör.
Mjölk är gott att dricka till 🙂

Och finaste mormor och morfar blev inbjudna på middag,
de gav kroppkakorna mer än godkänt ♥♥

Och så till lilla tisdagstipset från mig till er! Kolla in dessa snygga nyheter som dessutom är på REA nu. Klicka här

2
Prenumerera
Notis om

30 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ann-Britt
11 år sedan

Vilken vacker bild!!! Härlig blogg du gör också!!

jennysmatblogg
Reply to  Ann-Britt
11 år sedan

Tack snälla 🙂

11 år sedan

Ska det alltså inte vara ägg i äkta kroppkakor?? Annars påminner det ju inte lite om pitepalt förutom att det är kornmjöl i dem förstås 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Anna
11 år sedan

Ägg ? Det är väl bara i vita kroppkakor ?
De öländska kroppkakorna är grova med mestadels rå potatis och bara liten del kokt potatis. Men palt och grova kroppkakor liknar varandra en del 😀

11 år sedan

Ok, där ser man..jag visste inte att det fanns mer än en sorts kroppkakor 🙂 Man lär sig något nytt varje dag 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Anna
11 år sedan

😀

Åsa
11 år sedan

Härlig blandning på din blogg:)
Och vilka vackra morföräldrar du har <3
Trevlig söndags kväll till dej och din stora fina familj.
Kramiz

jennysmatblogg
Reply to  Åsa
11 år sedan

Tack Åsa.
Ja visst är de fina 🙂

Trevlig vecka till dej.

Kramar

Sanna
11 år sedan

Du och din mormor är faktiskt lite lika varandra tycker jag. Har du fått höra det tidigare? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Sanna
11 år sedan

Det får jag tacka för. Nej det har jag inte hört tidigare. 🙂

Anna
11 år sedan

skulle verkligen vilja prova att baka kroppkakor för det är ju himla gott med hemgjorda äkta öländska 🙂 hur lång tid tar det ungefär i aktiv tid ( om man bortser från förberedelserna dagen innan)? Men vill inte behöva lägga en hel dag på det helst.

jennysmatblogg
Reply to  Anna
11 år sedan

Cirka 3- 4 timmar tog det. Men då dubblade vi receptet.
Skulle gissa 2 1/2 – 3 timmar annars .

11 år sedan

Vad duktigt att göra egna! Och vad sugen jag blev på kroppkakor nu. Någon gång ska jag med göra egna, tills dess festar jag på köpta 😉

Jennie
11 år sedan

Älskar kroppkakor! Själv äter jag i djup tallrik med mjölk… och så med sked såklart 😉

jennysmatblogg
Reply to  Jennie
11 år sedan

Så visste jag inte att man kunde äta dem 🙂

Mårten
Reply to  jennysmatblogg
7 år sedan

Jo, med mjöllk! Vi är nog inte så många, men jag har alltid haft mjölk och salt på mina ”grova” kroppkakor

Golden birdies
10 år sedan

Mormor,mamma och min morbror kunde alla laga äkta öländska kroppisar.
Mormor är död ,morbror likaså, men min mamma är 93 och lever således.
Nu i veckan har vi bestämt oss för att laga kroppkakor på rätt sätt.
Det är mycket spännande.
Alla jag pratat med i ämnet , säger att det är gott men så enormt stabbigt
att man blir helt däst efteråt. Det är helt riktigt när det gäller alla slags köpta
kroppkakor som bara måste hålla ihop. Men… riktiga hemlagade Öländska
kroppkakor är mjälla och tunna och inte alls stabbiga.
Det är själva grejen. Du kan äta hur många som helst utan att bli däst.
Men det beror på potatisens sammansättning och tunnheten i ”skalet”.
Vad vi nu ger oss in på kan sluta i en potatissoppa rentav, men det gäller
att försöka ha så tunn potatisomslutning som möjligt,
Själva inkråmet är inte så märkvärdigt. Fläsk,lök och kryddpeppar är svårt
att misslyckas med. Det är potatismixen och dess tjocklek som är grejen.
Sist jag försökte blev de dubbelt så stabbiga som de man kan köpa.
Men nu ger vi järnet igen. Mamma 93 och jag 62.
Jag hör av mig .

Torsten
9 år sedan

Hej,

Tack för ett bra inlägg. Jag undrar om grädden till serveringen ska vara var eller kall?

Torsten.

Jenny Warsen
Reply to  Torsten
9 år sedan

Kall

8 år sedan

Hej!
Kul att fler gör kroppkakor! Mormor gjorde det och jag har lärt av henne, så jag har blivit riktigt duktig. Men nu var det länge sen, måste nog göra det snart!
Två saker; mormor brukade hälla askorbinsyran rätt i smeten med rivna potäter, det gick fin-fint. Och så brukar vi alltid göra en ”provkroppkaka”, dvs en liten utan fyllning som vi släppte i och kokade sådär en fem minuter. Om den ”fröar av sig” mycket blandade vi extra potatisstärkelse från bottensatsen. Smart!
Och det där med en hård kula av fläsket, blä. Jag vill att det ska vara löst så att kroppkakan nästan faller isär när man väl börjar dela den!
Tack för att du sprider kroppkakor!
/Emilie

6 år sedan

Nu ska vi försöka göra egna kroppkakor, eftersom vi inte varit på Öland på 2 år och kunnat köpa med hem och lägga i frysen för att steka under hösten/vintern =) . Lyckats få min man att älska dess ”kakor” Stammar själv från Blekinge men de Ölänska toppar =)

Yvonne
6 år sedan

Vad använder du för att riva den råa potatisen i assistenten? Kvarnen?

jennysmatblogg
Reply to  Yvonne
6 år sedan

Ja assistenten om man ska göra så här många 🙂

Stefan Rosén
5 år sedan

Jag kommer från Kalmar och har alltid älskat Öländska kroppkakor, men det är inte ofta man gör dom längre.
Jag blev en gång bjuden på kroppkakor på Öland, på en gammal gård i Algutsrum. Där blev kroppkakan 3 ”måltider”.
Först den nykokta, med lingon o grädde, sedan på natten när man smög ner till kylskåpet tog man en kall och åt direkt ur handen.
Nästa dag delade man de på hälften, stekte, och åt med stekt ägg!! Det hade jag aldrig gjort tidigare, men väldigt gott.

Barbro Lundqvist
5 år sedan

Ditt recept är precis som min mammas med ett litet undantag. Brukar koka på 10 kg varav jag kokar 2 kg. Två nävar mjöl och en näve salt i smeten brukade min mamma ha. Jag bryner löken lätt innan jag blandar den i fläsket. Har läst många recept men ditt är det första där man kramar ur revet.

Lenthy Andersson
4 år sedan

Hej! jag bor i Ukraina och är från Öland, har gjort kroppkakor några gånger, men är inte så lätt här kan man inte välja potatissort kan vara olika,
så ibland hårda ibland går sönder, hur kan man prova om smeten är lagom innan? Tacksam för svar, Ha en bra dag!

Irene Holmgren
3 år sedan

Jag förstår inte hur ni får kroppkakorna att hålla ihop utan mjöl i potatisen? Jag hade för lite mjöl i en gång och de löstes upp när jag kokade dem.

Kenneth Hallgren
3 år sedan

Så ska ett redit recept se ut ,inget mjöl och krama tills handuken går sönder !

Helene
1 år sedan

Tack för ett jättebra recept!
Min mamma var en fena på öländska kroppkakor! Hon hade en assistent med tillhörande råsaftcentrifug vilken hon använde för att riva potatisen. Har provat själv nu när hon inte finns här längre och det fungerar jättebra är bara tvärtom så att säga. Man får tillsätta potatismjöl och potatisvatten till det ”torra” potatisraspet tills smeten är lagom och komplettera med salt och vetemjöl om det behövs.

Nästa inlägg

Hej och godmorgon från Öland

30
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x