80-tals klassiker till fredagsmyset

Hej hej … från ett snöfyllt öland.

Kusinerna & papporna är ute i pulkabacken och jag och Daries förbereder kroppkakorna  efter ett välbeprovat recept. Spännande och se om vi lyckas, våra försök har bara blivit bättre och bättre för varje gång iallafall 😀  Och igår blev vi bjudna på något riktigt gott till och något som för mig var helt nytt. Rekomenderat fredagsmys. Och  vad jag förstod på min instagram var det flera som ätit detta innan, och kallade det en 80-tals klassiker och många olika namn för det.

Har du ätit det innan och vad kallar ni det ?

Måtten till stuvningen är lite svårt att säga exakt – stuvningen ska bli mer krämig än lös.

Det här behöver du till en form :

8 hård kokta ägg
6-8 rostskivor
olivolja

Till räkstuvningen :
2 msk smör
6 msk vetemjöl
8 dl mjölk ( eller grädde)
1 tsk salt + lite peppar
6 msk hackad dill
500 gram räkor ( oskalade )

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka äggen,  skala räkorna,  och skär brödet i 1 cm- stora bitar.
Fräs mjöl och smör i en stekpanna, tillsätt vätskan och rör tills en slät smet.
Låt sjuda i cirka 5 minuter, smaka av med dill, salt och peppar och allra sist vänd ner räkorna och ta bort från plattan.
Smörj formen med smör och fördela äggen salta lite lätt , bred över stuvningen och toppa med brödbitarna och ringla över rikligt med olivolja. Skjutsa in i ugnen och låt stå tills brödet fått fin gyllene färg.

Serveras genast med sallad.

2

40 responses to “80-tals klassiker till fredagsmyset

  1. west70 skriver:

    Hej!

    Den rätten är verkligen en gammal klassiker, det var länge sedan jag gjorde den nu så det var bra att du påminde om den.
    I min receptbok står den under äggrätt, vet faktiskt inte vad den heter egentligen, jag brukar även ha i crabfish, riktigt gott är det i alla fall.
    Kroppkakor däremot har jag aldrig smakat, kanske dags för det?!
    Ha en underbar helg.

    Kram

  2. Anna skriver:

    Pohlmans låda! En favorit hemma när jag var liten 🙂

  3. miss_Ell skriver:

    Riktigt gott är det och en väldigt annorlunda rätt! Vi har kallat det Pohlmans låda 🙂 måste deinitivt lagas igen,men vad har man till egentligen? En fräsch sallad kanske räcker?

    Kram

  4. Anna skriver:

    Hej! Såg att du hade varit på Gekås och köpt fina vita små formar. Tänkte bara fråga hur mycket de kostade styck? 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Menar du de hjärtformade ?
      De kostade 9 :- st tror jag 🙂

  5. Anna skriver:

    Åh tack för snabbt svar 🙂 Det var hjärtformarna jag menade. Såg att det fanns likadana på ica men de kostade 23 kr styck…ska ändå åka till gekås snart så de formarna är uppskrivna på min lista och ska inhandlas där. Trevlig lördagkväll. Mvh Anna

  6. Anna skriver:

    Jag har ätit något liknande – men den rätten heter ”Knaprig ägglåda till vickning” . Jättegott! Kommer inte ihåg exakt vad som skiljer sig från den rätt du visar upp, men det är ju väldigt liknande ingredienser. Kan leta fram receptet om någon är intresserad 🙂

  7. Frida skriver:

    En favorit hos oss, men vi kallar den för räklåda.. Gott, fast jag ger äggen till mannen och jag får hans räkor 🙂

  8. Mikaela Blom skriver:

    Ja, det där brukar min mamma göra! Hon kallar det för Hönans skräck, tycker det är ganska kuk namn 😉 ha en bra lördagskväll!

  9. Linda skriver:

    Underbart god rätt!!! Det var nästan komiskt när jag såg denna rätten på din blogg : ) Tänkte på den senast under veckan, och att jag skulle laga denna rätt som min kära mamma ofta gjorde när jag växte upp under åttiotalet! Har inte ätit den på ca 20 år…minst…Hög tid för mig att göra den med andra ord, och fick ju ett kanonbra recept från dig! Kram : ))

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad roligt Linda.
      Det var första gången jag åt detta- men kommer absolut göra denna ofta framöver 😀
      Kram

  10. jennysmatblogg skriver:

    Och vilka roliga namn ni har på maträtten-
    på Öland kallas den ” Noppad”

  11. Carro skriver:

    På vårt äldreboende kallas det räklåda.

  12. Monika skriver:

    Hej..

    Hos oss heter den Pohlmans låda.. det var den ”gamle” meteorologen John Pohlman som stod för receptet en gång i tden..
    Härlig blogg du har Jenny..kollar in minst en gång om dagen =)

    Kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Tack Monika,
      Vad roligt att höra. Jasså, är det därför – många kallar den visst pohlman.
      Kul att veta.

      Kram

  13. elisabet skriver:

    Pohlmans låda…är en storfavorit här hemma. Tack för jättefina recept, bra när man har idétorka. Trevlig Helg!

  14. Josefin skriver:

    Vi kallar den Janssons frestelse och har brödet i botten men smällt smör över, äggen över, sedan stuvningen och riven ost på….Min favoriträtt!!

    1. Daniel Hagsten skriver:

      Då blir jag lite nyfiken på vad ni då kallar den klassiska Janssons frestelsen (potatis, ansjovis)?

  15. camilla L skriver:

    Mycket gott

  16. Ewelina Karlsson skriver:

    Vi kallar den Lördagslåda och äter den endast till jul. Vi gör dock lite annorlunda. Vi gör en sås på Västerbottensost och lägger ägghalvorna och räkorna i botten , häller över ostsåsen strör dill på och doppar brödbitarna i smällt smör och sedan in i ugnen till den har fått en fin färg 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      🙂
      Tack för tips.

  17. Johanna skriver:

    Denna rätt är otroligt god och lättlagad. Är även god med tonfisk istället för räkor.

  18. Emme skriver:

    Hemma hos oss heter detta Evia 🙂

  19. Karolin skriver:

    När jag & mina systrar var små åt vi alltid detta hemma, men mamma hade crabsticks i och vi kallade det för ”krabbelåda” hahah 🙂 var ingen hit hos oss när vi var små men ska prova det med räkor nu i äldre dagar haha 🙂

  20. Therese skriver:

    Mums! Min mamma gör denna men kallar den då ”uppånervänd smörgås” 🙂

  21. Lisbeth Roos skriver:

    Kommer också ihåg denna låda, jag hade ris i botten. Och ibland bytte vi ut räkorna mor krabba på burk. 🙂

  22. Julia skriver:

    Hos oss kallar vi den ”omvänd varm macka”. Men det var roligt att höra ett namn på den som faktiskt låter rimligt

  23. Carina skriver:

    supergott med tonfisk !! Har inte smakat med räkor..låter gott!!

  24. Agnetha skriver:

    Gjorde denna rätt många gånger på mitt första jobb i slutet av 80-talet.
    Hos oss gick den under namnet Inga-Lills skaldjurssmask

  25. Carina skriver:

    Pohlman! Jättegott men i mitt recept är det crabstick i stuvningen och riven ost innan brödbitarna 🙂

  26. Helena skriver:

    Torstens låda! Det var min dåvarande svärmor som gjorde den i min ungdom och receptet följde med mig in i vuxenlivet. Jag gör stuvningen cayennepepparstark och vi åt det faktiskt för ett par månader sedan. Det blir väl nån gång med några års mellanrum, men det är så himla gott!

  27. Kjell skriver:

    Mitt uppe i matlagningen! Kommer oxå ihåg den från 80-90 talet. En gammal favorit.

  28. Gunilla Svensson skriver:

    Man kan göra en variant med champinjonstuvning och ska då va klippt persilja i stuvningen – också jättegott. Heter Pohlmans låda

  29. Elin skriver:

    Läcker Lördagslåda kallade min mamma rätten. Vi åt den ofta hemma när vi hade gäster.

  30. Suzanne skriver:

    Den kallas ”Lördagslåda” hos oss och vi äter den tillsammans med ris, supergott och då blir det mer en hel måltid.

  31. Annelie skriver:

    Dorothys special kallas den i min familj! Supergod!!

  32. Terése skriver:

    Tack för påminnelsen!😀 Pohlmans låda! Min mamma gjorde den och lärde mig sen. Typ slutet på 90-talet. Men vi hade ägghalvor i botten och krabba istället för räkor. Vi åt den hela året, inte bara till påsk. 🦀🐣😀👌

  33. Tommy skriver:

    Fågelmat kallades den hos oss. Sjukt svårt att googla på. Men lyckades hitta denna sidan genom ingredienserna.nu blir det Pohlmans låda imorgon. Tackar.

  34. Jonas skriver:

    Knappast från 80 talet. De är från 60-talet

  35. Marie skriver:

    Jag är uppvuxen med ”krabblåda” under 60- och 70-talet. Då var även pappa med i köket och smörstekte brödtärningarna (olivoljan var inte uppfunnen i Sverige). Vi använder två burkar salladskrabba i stuvningen och snålar inte på dillen, 1-2 dl. Lådan toppar vi med riven ost. Fortfarande en familjerätt som även våra barn uppskattar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *