Urgoda tekakor

Hej och godmorgon !

Tänkte komma med ett litet frukosttips nu denna veckan för er som redan nu har sportlov.
Eget hembakat bröd är ju naturligtvis det godaste – och om ni bara ska baka ett bröd…. så är det nog minsann det här. Och mina barn tycker att detta brödet är supergott  !

Recept till världens godaste tekakor :  luftiga och perfekt fluffiga.

IMG_7227

Mjuka och goda temackor

Det här behöver du :

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248

Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.

2

49 responses to “Urgoda tekakor

  1. Helle skriver:

    Oj, de ser verkligen supergoda ut. Jag har letat ett bra recept för tekakor och får nog försöka mig på att baka dessa framåt helgen.

    Tack för att du delar med dig!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Helle : det gör du rätt i.
      Både lätta att baka och goooooda.

      😀

  2. Pernilla skriver:

    Åh, detta ska jag testa på torsdag när jag är hemma med barnen. Det blir smaskens! Tror du man kan ha annat mjöl är vetemjöl, typ dinkelmjöl?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Pernilla : att byta ut ett par tre dl brukar gå bra.
      Men jag skulle inte rekommendera att byta ut allt vetemjöl 😀

  3. Erika skriver:

    Hej Jenny!
    Har precis hittat till din blogg och jag tycker den är himla fin!
    Håller helt med om att scones är världens godaste bröd! Jag brukar bjuda på det när tjejkompisarna kommer en veckodag. Funkar både som frukost och fika.
    Kram Erika

    1. jennysmatblogg skriver:

      Tack snälla Erika.
      Vad roligt att höra! 😀

  4. Emilia skriver:

    Åh, älskar tekakor. Dessa måste jag prova att baka!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Lätta att göra också 🙂

  5. Cecilia skriver:

    Dom ser verkligen härliga ut dina tekakor!

    1. jennysmatblogg skriver:

      😀

  6. Emelie skriver:

    Åh det ser riktigt gott ut!
    Funkar det bra att frysa in dem som blir över tror du?
    Borde inte vara några problem va?

    Tack för dina fina inlägg!
    Kram!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det går alldeles utmärkt att frysa dem, och gör det så snart som möjligt.
      tekakor har en tendens till att bli torra väldigt fort 🙂

      Kram och lycka till

  7. Anna skriver:

    Precis samma recept som jag har. Bakar dessa 2-3 ggr i veckan. Sista tiden tar jag i 1 dl grahamsmjöl. Idag har jag även tillsatt lite mussli i degen, la det i degvätskan och lät det dra sig en liten stund. Barnen älskar dessa å vi har inte köpt bröd i affären på nåt års tid

  8. Goda tekakor skriver:

    Enkelt och bra recept på tekakor, tackar! 🙂

  9. Nettan skriver:

    Hej! Kan man byta ut sirapen tror du?. Jag bor nämligen i Turkiet och där finns inte sirap :(.
    Tack för en fin blogg!
    Med vänlig hälsning
    Nettan

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hej Nettan,
      Undrar vad man skulle kunna byta ut det mot.
      Men i dessa kan du faktiskt hoppa sirapen- de blir goda iallafall 🙂

      Kram

      1. Boel Kerry skriver:

        Jag brukar ta honung och det blir Super gott! !
        Finns inte flytande så löser jag upp den i några matskedar varmt vatten innan.

  10. Anna skriver:

    Hej!
    Jag tycker mycket om att baka. Då vi försöker dra ner på kakätandet i familjen har jag börjat baka bröd ist. Dessa tekakor är urgoda och väldigt enkla att göra. Har provat att ändra lite, ta honung ist för sirap, byta ut några dl vetemjöl mot rågmjöl eller dinkel. Så goda hur man än gör!! Tack för inspirerande blogg!

  11. Lollo Gabrielsson skriver:

    Tackar!

  12. L.Gabrielsson skriver:

    Sirapen går att byta ut till motsvarande mängd socker, detta är jästnäring!

  13. Maria Haglund skriver:

    Jag har bakat dessa tekakor flera gånger nu och de är uppskattade hos oss! Mums! Lätt, snabbt och gott! Jag har jäst degen längre dock !

  14. Johan skriver:

    Jättegott!! Jag hade i 2 dl havrekli. Supergott med sirapen faktiskt 🙂 Tack!

  15. denise skriver:

    kan man använda ett paket jäst för söta degar ?

  16. Annelie skriver:

    Menar du bröd sirap eller vit sirap??

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ta vilken du har hemma.
      Jag använder vanlig ljus sirap.

  17. linda skriver:

    Hej! Tycker alltid du harinspirerande ogodarecept men har undrat en sak ett tag nu.Vad händer om man byter ut vetemjöl special mot vanligt vetemjöl?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det fungerar utmärkt 🙂

  18. Gugu skriver:

    Du kan använda nått som heter pekmez det är typ sirap.

  19. Roffe skriver:

    Enda brödet vi kör här hemma nu. Lill-killen på snart 6år är tokig just detta bröd..

    Tackrrrrrr

    1. Jenny Warsen skriver:

      Va roligt att höra 🙂

  20. maria skriver:

    Hej!
    Har bott i Grekland, där dom inte heller hade sirap.
    Går bra att byta ut mot flytande honung,helst så smaklös som möjligt.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det går bra, 🙂

  21. Josephine skriver:

    Hej!
    De såg jo supergoda ut, och enkla 🙂
    Tror du man kan byta ut något av mjölet med havregryn? Så de blir lite ”matigare”

    🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag har aldrig prövat, däremot brukar jag toppa dem med havregryn för en matigare känsla 🙂

  22. Carola skriver:

    Har provat flera recept på tekakor, detta är det bästa!!

  23. Therese skriver:

    De va fantastiskt goda. Tack för receptet och din fina blogg.

  24. Mammamuu skriver:

    Gjorde ett test och byta ut smöret med flötet som blev över när jag stekte fläsk innan och allelullia va gött det blev tack för receptet!!! Malin

  25. Jessica G skriver:

    Har haft ett annat recept. Men tycker ej de blir fluffiga. Så nu provar ja detta. Ser fram emot o se resultatet.

  26. jessi skriver:

    Står på jäsning och ska bli intresseant o se resultatet. De jag har gjort med havregryn innan blir ju inte alls fluffisar. Du har en inspirerande blogg,ja har gjort ett antal av dina recept. superkul!!! Mvh jessica

  27. Jenny skriver:

    Ett tips….det blir gärna torrt efter 1-2 dag! Jag blandar ägg och mjölk…doppar tekakorna (max 20 sek) sen steker jag dem, vips fattiga riddare med lite sylt o ev grädde! Perfekt lunch/middag!?

  28. bp skriver:

    vad menar du med och platta dom en sista gång ?
    naggar dom med gaffel innan skall man då sedan trycka på dom en gång till ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      precis, de jäser upp.

  29. Tack för ett underbart recept! Barnen bara älskar dessa tekakor, tidigare ville de inte äta mitt matbröd men de här slukar de fort. Det enda negativa är att jag får baka så ofta 😉
    Gillar du resor så ta gärna en titt in på min nystartade blogg, http://www.tinasreseblogg.se

  30. Louise skriver:

    Jag brukar göra efter ditt recept men byter ut mjölet till glutenfritt (min sambo är glutenintolerant) och dom blir jättegoda!! brukar annars aldrig lyckas med glutenfritt bröd. Tack för bra recept!☺

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad roligt att höra 🙂

  31. Bjarne skriver:

    Jag bytte ut hälften av mjölken emot matlagnings grädde, bara för att komma så nära det som dom kallade halvrå mjölk förr i tiden.
    Men de var supergoda även med original receptet, tack för ett bra recept.

  32. Linda Johansson skriver:

    Prövade det här receptet idag och de blev fantastiska. Bästa av allt är att de var superenkla att göra. Tack för ännu ett fantastiskt recept!

  33. Miriam Fredsberg skriver:

    Jag försöker göra glutenfria tekakor, men för mig blir dem bara hårda och får inte den färgen. Hur ska jag göra?

  34. Annika skriver:

    Utöver dina gifflar och rågsiktsfrallor bakade jag även de här tekakorna igår och de blev fantastiskt goda! Enkla att göra också!

    Det blev 13 stycken och jag fick ha dem inne i ca 8 minuter för att de skulle bli perfekta i min ugn! Mums och tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »