Nötigt julbröd utan russin

Mitt nötiga bröd – utan massa rusin 🙂
Brödet har jag experimenterat fram själv – och det är så recept ska vara tycker jag . En riktlinje, men man ska pröva sig fram och byta ut och lägga till egna ingredienser.

Det här behöver du :
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl siktat
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk ( standard )
2 dl mörk sirap
Cirka 6 dl blandade nötter / fröer
Jag hade hasselnötter,  pumpafrön, solrosfrön och lite krossade linfrön

Och gillar man frukt i bröd så kan man byta ut lite av nötterna mot russin / torkade aprikoser.

Smöra och bröa formen med pumpafrön och solrosfrön

Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop de olika mjölsorterna, saltet och bikarbonat.
Rör sedan ner filmjölken, sirapen och de olika sorters nötterna och fröerna. Rör om tills allt har blivit en jämn smet. Fördela sedan i två avlånga ( smorda och bröade med nötter ) formar. Lämna 2-3 cm för att brödet ska jäda upp.
Strö över ytterligare lite fröer – och grädda i 200 grader i cirka 50 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20- 30 minuter.
Låt det svalan innan du stjälper upp det och skär det i bitar.

Gott gott gott !

1
Prenumerera
Notis om
5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
west70
8 år sedan

Godkväll!

Det där brödet såg verkligen jättegott ut, gillar inte heller russin så det måste jag snart baka, tack för tipset.
Ha en trevlig helg.

Kram

8 år sedan

Jättefint bröd! Kram

Malin
6 år sedan

Hej, älskar din blogg och tack för alla recepten o all inspiration!
Misstänker att i detta recepten så har du brödet längst ner eftersom det ska vara inne så länge, eller har jag fel?
Ha en fortsatt trevlig kväll! 🙂

Ava
5 år sedan

Väldigt saftig och gott bröd! Tack för receptet!

emlan
5 år sedan

Tips på vad man kan byta ut dinkelmjölet mot? Rågsikt, graham eller fullkornsmjöl?

Nästa inlägg

Tre dagar kvar till julafton

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x