Smörgåstårta

En rund smörgåstårta på hönökaka, med extra allt.

Vanligtvis brukar jag inte blanda kött och skaldjur på samma tårta – men denna gången blev det så då jag visste att både farmor och farfar gillade  bägge.

En sådan här stor tårta räcker minst till 6 personer.

Det här behöver du :
4 hela hönökaka-bröd eller 8 halvmånar
Philadelphiaost

Till leverpastejsfyllningen 2 lager :
400 gram bredbar leverpastej
3 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
4 msk bostongurka

Äggröra :
4 finhackade ägg
100 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs

Till röran runt omkring :
 3 dl vispad grädde
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs

Till dekorering :
skinka
ost ( goudaost är lätt att göra fina ostrullar av )
hackad rödlök
ägg
vindruvor
gurka
handskalade räkor
stenbitsrom
apelsin

Gör så här :
Förberd tårtan kvällen innan, och dekorera den precis innan. Rör ihop rörna i olika skålar, bred ett rejält lager med philadelphiaost på varje smörgåsdel.

smö

Fördela sedan de olika fyllningarna i tårtan och till sist så bred runt fyllningen runt hela tårtan.
Ställ in i kylskåp ( inplastad ) över natten.

Dekorera sedan tårtan precis innan den serveras.

1

18 responses to “Smörgåstårta

  1. veronica skriver:

    Mmmmmm va gott det ser ut! Får nog försöka mig på detta någon dag:-)

  2. Milo skriver:

    Låter annorlunda o spännande. Kanske något att testa här hemma 🙂

  3. Therése skriver:

    Ser jättegott ut!

  4. Hanna skriver:

    Ser jätteläckert ut! Kanske ska ta och bjuda på detta då vi får finfrämmat på fredag!

  5. camilla lindholm skriver:

    Ikväll så testa vi denna smörgåstårta

  6. Caroline skriver:

    Jag skulle vilja byta ut pastejröran mot en tonfiskröra. Vad skulle du använda för ingridienser till det?

    1. Anna-Karin skriver:

      Tonfisk, hackad purjolök, créme fraiche o majonäs

  7. Maria Samuelsson skriver:

    Nu frågade du ju inte mig men jag gör nämligen alltid tonfiskröra i min smörgåstårta och den är väldigt omtyckt. Jag blandar helt enkelt tonfisk, finstrimlad purjolök och kokta ägg. Detta blandar jag ihop och sedan rör jag ner majonnäs och efter det naturell yoghurt. Salt och peppar efter smak men salt är viktigt eftersom det är ägg med. Jag har inget recept men största delen av innehållet är tonfisk.

  8. Caroline skriver:

    Tack Maria! 🙂

  9. Elisabet A skriver:

    Å, gott, har längta efter smörgåstårta med leverpastejfyllning! När jag växte upp på 60-talet var leverpastej vanligt förekommande i smörgåstårta men på senare år har den ersatts av annat! Nu ska här göras smörgåstårta:)

  10. Caroline skriver:

    Hej!
    Vilken supergod smörgås tårta, alla frågade var jag köpt den, men den var gjord enligt detta goda recept.

  11. Ann-Marie skriver:

    En kompis tipsade om att snabbt skölja av hönökakorna med vatten, då får man bort lite av den mjöliga ”hinnan” så att fyllningen bättre tränger in i brödet.

  12. ann-sofie skriver:

    jätte god tårta gör den kram

  13. Vidji skriver:

    Jag penslar brödet med mjölk innan fyllningen breda på, då blir smörgåstårtan ännu mer ”saftig”

  14. Polly Erickson Vraneza skriver:

    I would love to see your recipes in English. Do you have a cookbook? I have made smorgastorta in the USA. Everyone loved it!

  15. Ewa Olsson skriver:

    När jag gör smörgåstårta har jag lika fyllning rakt igenom och bakar brödet själv och nu för tiden gör jag även majonnäsen själv och jag gör rullar av PortSalut och dekorerar den med antingen rökt skinka ,rökt hamburgerkött och ska ha lite rökt Lax och även ägg och räkor.Jag göt fin strimlad isbergssallad och dekorerar kanterna och så gott det är en riktig succe när det vankas smörgåstårta.

  16. Linda skriver:

    Vad använder du för majonäs?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hellmanns 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *