Fiskgratäng toppat med handskalade räkor

God kväll !

Idag har det varit en ganska lugn torsdagseftermiddag hos oss.
Melvin har haft med sig kompis hem efter skolan, Thelma har varit hos hårfrisörskan och det har varit innebandyträning ( jacob ) och Melvin har haft fotbollsträning. En ganska vanlig torsdag…. Jag och Nomi bakade lite mer bröd när grabbarna var på träning och passade på  att fylla upp frysen , de hembakde brödet går verkligen åt som smör i solsken.

Och till middag gjorde vi fiskgratäng som vi toppade med räkor.
Tips…. tänk på att handskalade räkor är mycket godare att laga mat med – ( istället för de där små ganska smaklösa man köper på burk )  så det är värt den stunden det tar att skala dem .

Det här behöver du :

 1 kilo potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt & Peppar
600 gram torsk  eller sej
en klick smör
ev. fiskspad
2 msk hummerfond + 1 dl vatten
4 dl grädde
1 msk pressad citron
2 msk vetemjöl

Garnering : Handskalade räkor

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.

Skala och koka potatisen. Pressa potatisen igenom en potatispress, eller mosa den medan du vispar ( för hand eller med elvisp ) tillsätter du äggulorna, oljan och salt &peppar.
Skär fisken i bitar och lägg ut på en smord form , salta och peppar och ställ in i ugnen i 10 minuter.  Ta ut och spritsa runt potatisen , eller har du som jag ingen sprits just för tillfället så går det bra att klicka ut den som jag gjorde.  Under tiden gör du såsen , värm upp en kastrull med  smör och häll i ev fisk spad från fisken i ugnen.  Häll i grädde, fond, och vatten vispat med vetemjölet ( redningen) . Smaka av med citron och lite salt och peppar.
Häll sedan såsen över fisken och ställ in i ugnen – tills gratängen är klar och har fått fin färg. Cirka 15 minuter.

Toppa med räkor precis innan servering.

Vad har ni ätit till middag ikväll ? Berätta 🙂

 

Och nu riktigt mätta så ska jag och Molly ge oss ut på en liten kvällspromenad.
Vad tidigt det blir mörkt nu också – redan kolsvart ute nu ju och kallt som bara den !  Brrrrr…
Japp , vinterjackan är framplockad….

2

6 responses to “Fiskgratäng toppat med handskalade räkor

  1. Johanna skriver:

    Jag stekte upp kycklingfärs, i denna hade jag vitkål, purjo och grön paprika. Krydda med curry och en massa annat jox. I med en burk kokosmjölk och sedan fick det puttra.
    Behövde något som gick snabbt.

  2. sandra skriver:

    Ikväll blev det pannkakor, finns det nåt bättre i vardagsmat? 🙂 Mums!

  3. Fia skriver:

    Mumsfillibabba. Måste prövas redan ikväll.

  4. Fia skriver:

    Tack för en inspirerande och varierande blogg.

  5. Madde skriver:

    Mmm de ser gott ut! Ikväll blir det lövbiff med klyftpotatis och vitlökssmör till fredagsmiddag. Trevlig helg!

  6. Linda skriver:

    Hur många grader ska ugnen vara på? =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *