Fiskgratäng toppat med handskalade räkor

God kväll !

Idag har det varit en ganska lugn torsdagseftermiddag hos oss.
Melvin har haft med sig kompis hem efter skolan, Thelma har varit hos hårfrisörskan och det har varit innebandyträning ( jacob ) och Melvin har haft fotbollsträning. En ganska vanlig torsdag…. Jag och Nomi bakade lite mer bröd när grabbarna var på träning och passade på  att fylla upp frysen , de hembakde brödet går verkligen åt som smör i solsken.

Och till middag gjorde vi fiskgratäng som vi toppade med räkor.
Tips…. tänk på att handskalade räkor är mycket godare att laga mat med – ( istället för de där små ganska smaklösa man köper på burk )  så det är värt den stunden det tar att skala dem .

Det här behöver du :

 1 kilo potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt & Peppar
600 gram torsk  eller sej
en klick smör
ev. fiskspad
2 msk hummerfond + 1 dl vatten
4 dl grädde
1 msk pressad citron
2 msk vetemjöl

Garnering : Handskalade räkor

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.

Skala och koka potatisen. Pressa potatisen igenom en potatispress, eller mosa den medan du vispar ( för hand eller med elvisp ) tillsätter du äggulorna, oljan och salt &peppar.
Skär fisken i bitar och lägg ut på en smord form , salta och peppar och ställ in i ugnen i 10 minuter.  Ta ut och spritsa runt potatisen , eller har du som jag ingen sprits just för tillfället så går det bra att klicka ut den som jag gjorde.  Under tiden gör du såsen , värm upp en kastrull med  smör och häll i ev fisk spad från fisken i ugnen.  Häll i grädde, fond, och vatten vispat med vetemjölet ( redningen) . Smaka av med citron och lite salt och peppar.
Häll sedan såsen över fisken och ställ in i ugnen – tills gratängen är klar och har fått fin färg. Cirka 15 minuter.

Toppa med räkor precis innan servering.

Vad har ni ätit till middag ikväll ? Berätta 🙂

 

Och nu riktigt mätta så ska jag och Molly ge oss ut på en liten kvällspromenad.
Vad tidigt det blir mörkt nu också – redan kolsvart ute nu ju och kallt som bara den !  Brrrrr…
Japp , vinterjackan är framplockad….

3
Prenumerera
Notis om

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
10 år sedan

Jag stekte upp kycklingfärs, i denna hade jag vitkål, purjo och grön paprika. Krydda med curry och en massa annat jox. I med en burk kokosmjölk och sedan fick det puttra.
Behövde något som gick snabbt.

sandra
10 år sedan

Ikväll blev det pannkakor, finns det nåt bättre i vardagsmat? 🙂 Mums!

Fia
10 år sedan

Mumsfillibabba. Måste prövas redan ikväll.

Fia
10 år sedan

Tack för en inspirerande och varierande blogg.

10 år sedan

Mmm de ser gott ut! Ikväll blir det lövbiff med klyftpotatis och vitlökssmör till fredagsmiddag. Trevlig helg!

Linda
10 år sedan

Hur många grader ska ugnen vara på? =)

Nästa inlägg

Lakrits

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x