Tårta med blåbärsmousse och vit choklad

Hej på er!

 
Jag har knappt hunnit med bloggen nu i helgen märker jag – det har liksom inte funnits någon tid !
Igår hade Thelmis tjejmiddag här med sina klasskompisar, inte så mycket hemlagat för tjejerna  på den där middagen, utan det var hämtmat från den lilla pizzerian i närheten. Och sedan var det film, och godis och mycket skratt hela kvällen !! Roligt att tjejkvällen blev lyckad
Och idag passade Nomi, Thelma och jag på att åka till Samarkand och vi gick runt och kikade lite i alla butikerna – tjejerna handlade lite nagellack och lite sånt. Jag hittade två fina halsdukar på Gina- inga större fynd , men trevligt !  När vi kom hem igen så hade killarna dukat fram fika –  vi hade rejält mycket tårtan över sedan igår.  Annars bakar jag  sällan tårtor, det är inte riktigt min grej för jag får sällan till dem så där fina och perfekta som jag vill.  Denna tårtan är tyvärr inget undantag den heller, men jag lyckades ”rädda den”  lite grann  genom att sätta vit choklad runt hela tårtan.

Det blev en tårta med blåbärsmousse – självklart egenplockade färska blåbär, jag och barnen har varit ute och plockat många liter i skogen de senaste dagarna.

IMG_1996

Det här behöver du till tårtbotten cirka 20 cm
( Jag bakade två stycken till denna tårtan )

4 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl

Gör så här :
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker pösigt och fluffigt, vänd försiktigt ner vetemjölet
Häll i smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 10 – 15 minuter,
känn efter med en sticka den ska inte vara kladdig.  Ta ut kakan och låt den sedan svalna något, stjälp upp den på galler och låt den kallna innan du skär den i två eller tre jämna skivor.

Blåbärsmoussen:

200 gram blåbär
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 gram färskost
2 dl vispgrädde

Gånger 3 till min tårta!

Till dekoration hade jag massa färska blåbär och vit choklad.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa blåbären och värm upp en del av denna på en platta, ta bort från plattan och smält gelatinet där i och blanda om noga.
Blanda under tiden ner resten ( förutom grädde)  av ingredienserna  i den andra delen av blåbärspuren och häll sedan i gelatinet. Vispa upp grädden, fluffigt och vänd försiktigt ner i blåbärspuren. Låt stå svalt i kylskåp ett pra timmar innan användning.

Sedan kan du fylla tårtan med blåbärsmoussen. Garnera med massa blåbär.
Och blev din tårta liksom min inte helt fin på sidorna så kan jag rekomendera att smält ner cirka 150 grtam vit choklad över ett vattenbad,
och sedan dra ut ett tunt lager på bakplåtspapper och sedan bryta loss när den har torkat – i rumstemperatur) och klä tårtan runt om med detta.

God som attans blev den iallafall !   😀

IMG_2114-001

0
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

Såg smarrig ut.. Köpte en ny tårtbok av Linda Lomelino, hennes tårtor är konstverk!! Kul att bara sitta o titta på bilderna..Hon finns på recept.nu ..
Hoppas du haft en bra helg ! Kram C http://www.jordgubbolime.blogg.se

11 år sedan

Blåbär och vit choklad är så gott ihop! Riktigt fin tårta blev det! Ser köpt ut tycker jag!

Anki
11 år sedan

Jag tyckte tårtan var döfin! 🙂
Roligt för tösen med tjejmiddag också.

11 år sedan

Att den blev god som attans tror jag det, så smaskig som den ser ut! 🙂

Elin
9 år sedan

Hej, jag har en fråga, du säger att man ska vända ner mjölet försiktigt och bara röra lite. Men blir det inte klumpar kvar av vetemjölet när man inte rör om riktigt?

Nästa inlägg

Hembakad pizza med glassig efterrätt

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x