Frallor- lättbakat recept

Frallorna som vi bakade igår.
Frasiga och samtidigt mjuka och luftiga.

IMG_1588
Det här behöver du :
 

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : Vatten , lite flingsalt och solrosfrön

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten.
När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen.
Använd så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.
Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över solros frön och lite flingsalt.

( Vi dubblade detta receptet – och frös in det bröd som inte gick åt –
perfekt att ha  i frysen och tina upp lagom till mellis eller frukost. )

IMG_1544Nomi ville hjälpa till !

Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, vi gjorde större frallor och de behövdes gräddas
något längre.

Servera sedan med smör, god ost och lite krispiga grönsaker.

IMG_1606

2
Prenumerera
Notis om
22 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
8 år sedan

Detta ska prövas ikväll.
Vilken söt unge ni har alltså! Sötaste jag sett.

8 år sedan

Vad fina och luftiga frallorna ser ut!! Nu vill jag också prova receptet 🙂

8 år sedan

De ser väldigt goda ut!

Jessica
8 år sedan

Snälla Jenny: mer matrecept!!
Kul att se din inredning och jättesöta barn men jag behöver MATinspiration! Vardagarna är många och är man inte så bra på mat vill man gärna ha lätta och goda tips. 🙂

jennysmatblogg
8 år sedan

Jessica : 😀
Jag har hundratals med middagsrecept på bloggen.
Kolla gärna tillbaka bland kategorierna, kycklingrätter, kötträtter och skaldjursrätter till höger om bloggen. Där finns massor.

Jag driver en blogg med upp till nästan 10 000 besökare varje dag , jag kan inte skriva om precis alla recept som alla vill läsa om – det hinner jag tyvärr inte.
Min blogg är en liten glimt av min vardag , våra middagar, luncher, våra brödbak , inköp, renoveringar och utflykter….

Ha en jättefin Tisdag! 😀

Elisabeth
8 år sedan

Hej Jenny!
Mums! Vad gott det ser ut! Länge sen jag bakade, men blir lite sugen nu.
Hur gick det med bordet till vardagsrummet?

Kram på dig!

8 år sedan

Riktigt bra volym på de där frallorna.

http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/01/valkomna-hit.html

8 år sedan

Testar nu. sista jäsningen.
hade dock bara gammal jäst…

Lina
8 år sedan

Detta recept ska jag testa. Det ser så gott ut. Vad använde du för mjöl, de ser lite grövre ut?

Martin
8 år sedan

Fint när de har jäst ihop lite, så de får brytmärken! 🙂

Har du provat att baka med kallt vatten? Ljummet vatten är egentligen onödigt när man bakar med jäst, det jäser fint ändå, bara något långsammare vilket (kanske) ger godare bröd.

/Martin
martinbakar.se

M
8 år sedan

Hur många frallor blir det per sats?

Såg så goda ut!

Linn Janson
6 år sedan

Hej. Om jag vill göra dom glutenfria. Har du nått tips på hur mycket mjöl jag behöver då?

6 år sedan

Om du vill göra dem glutenfria, så byt bara till Lailas mjöl ( blå förpackning ).

Ida
6 år sedan

Undrar detsamma!

Jenny Warsen
Reply to  Ida
6 år sedan

Vilket undrar du? 🙂
Hur många det blir beror på hur stora man gör dem.
Har aldrig provat att göra dem glutenfria.
Men läser man under så är det några som prövat .-D

Evelina
4 år sedan

Hej! Jag testade detta recept och jag gjorde mina lite större så hade inne dem tills de fick ordentlig färg på sig. De är hårda och frasiga MEN känns inte färdig gräddade, jag kan ta innehållet och rulla till en boll? Eller bakas de tills de har svalnat helt och hållet . För jag delade nämligen på en boll när den fortfarande var varm.

Maj
2 år sedan

Hej!
I våras tog vi beslut om att baka för min dotters klassresas räkning. Valde recept på måfå på nätet bland lättlagade frallor och fastnade för dina. Du ska veta att jag bakade närmare 200 under en vecka. Alltid dubbelsats o alltid 70 gram deg/fralla vilket genererar exakt 36 frallor/gång. AMAZING. Lyckades alltid och barnen kallar dem för de bästa frallorna! Tack för detta toppenrecept. PS Jag använder alltid torrjäst nu för tiden. Mycket smidigare tycker jag.

jennysmatblogg
Reply to  Maj
2 år sedan

Vad roligt 🙂
Vad glad jag blir!!

Andreas Adolfsson
1 år sedan

Hej och tack.
Detta är helt klart det bästa frallreceptet jag bakat av, volym, smak, tunt frasigt skal och perfekt konsistens.

Kaj Eriksson
1 år sedan

Det bästa receptet på frasfralla som jag provat.Allt stämde😀😀😀

sven lindell
3 månader sedan

Låter spännande, ska prova.

monica Danell
2 månader sedan

bakade igår riktigt goda mums tack jenny för alla goda recept du delar med dej kram

Nästa inlägg

Snart dags att börja baka ut

22
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x