Mjuk äppelkaka med smak av kardemumma och citron

God morgon

Vi hade fikagäster nu i veckan – Ingela och hennes son Ludvig kom förbi på en fika.
Så då passade jag på att provbaka ett nytt recept som jag hade samlat på mig och lagt till recepthögen. En äppelkaka med citron och kardemumma.

Äppel från vår egna trädgård, det är lyx för någon som tidigare inte haft egna fruktträd 🙂

IMG_1204-001

Det här behöver du :

125 gram smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 styck citron – dv.s endast det rivna gula skalet
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering:
4- 5 medelstora äppel
1 tsk kardemumma kärnor
1 msk socker

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund springform med avtagbara kanter, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna.
Rör matfettet och sockret , rör ner citronskalet och och vaniljsockret Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner, till sist rör ner mjölken.
När smeten är omblandad, fördela ut smeten i formen. Sär äpplena i tunna skivor och tryck ner i smeten och gör något mönster.

IMG_1229

Blanda sedan sockret och kardemumma kärnorna och strö över äppelmönstret.
Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 30 – 35 minuter.
Låt kakan svalna.

Servera sedan kakan med marsansås, vaniljsås eller gräddglass.

IMG_1245

2

2 responses to “Mjuk äppelkaka med smak av kardemumma och citron

  1. Victoria skriver:

    Åh så gott det såg ut… Roligt att ni hitta så mycket fint på Ullared:):)
    Jag har aldrig varit där men det kanske vore nåt…
    Kram från victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  2. Katarina skriver:

    Äppelkakan ser så god ut! Jag har röstat på dig 🙂 Kram och ha en fin söndag!

Kommentering är avstängd.